
Voorspelling: Dit gaat het techjaar 2019 brengen
Afgelopen zondag blikte ik terug op het techjaar 2019, nu is het tijd om voor uit te kijken. Wat kun je op techgebied verwachten in 2019? Ik zet mijn zeven voorspellingen op een rijtje:
De notch (scherminkeping) verdwijnt
De meeste mensen zijn het er over eens: een scherminkeping op een smartphone is lelijk. Helaas is de notch nodig zodat je een camera en sensoren op de voorkant van je telefoon hebt. OnePlus heeft met de 6T de notch nog best oké gemaakt. Midden in de scherm zit een kleine inkeping (website OnePlus).
Wat is het alternatief? Er zijn al fabrikanten die een alternatief voor de notch hebben bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de Xiaomi Mi Mix 3, waarbij de camera onder de telefoon zit geschoven. In 2019 gaan we nieuwe telefoons zien met een scherm dat bijna de volledige voorkant bedekt, maar waarbij de camera eleganter is weggewerkt. Is de vouwbare telefoon misschien een oplossing?
5G
Dat 5G er komt en dat er in 2019 de eerste 5G-telefoons verschijnen is geen voorspelling, het is een feit. Toch wilde ik jullie deze ontwikkeling niet onthouden. De kans is overigens klein dat we in Nederland iets van 5G gaan merken in 2019. Op dit moment is er nog geen 5G-netwerk en moet de overheid de frequenties voor 5G zelfs nog veilen. Waarschijnlijk vindt deze veiling dit jaar plaats, dus laten we hopen dat de ontwikkelingen een beetje snel gaan.
Virtual reality verdwijnt naar achtergrond
Toen virtual reality net zijn intrede deed was ik er van overtuigd: dit is de toekomst. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb ik afgezien van de kartonnen Google Cardboard geen virtual reality-bril in huis. Ik wilde eerst in dit overzicht zetten dat virtual reality volledig verdwijnt, omdat ik inmiddels meer nadelen zie dan voordelen. Grootste nadeel is dat virtual reality je helemaal afsluit voor je omgeving. Als jij ’s avonds op de bank zit met een virtual reality-bril, dan merk je niets meer van de andere mensen om je heen. Niet heel sociaal.
Toch zie ik nog wel potentie voor virtual reality, maar dan meer voor een specifieke doelgroep. Virtual reality is namelijk uitermate geschikt voor het spelen van games. Je wordt dan echt opgezogen in de gamewereld. In tegenstelling tot virtual reality, denk ik dat augmented reality in 2019 juist zal groeien. We gaan dit jaar meer augmented reality-toepassingen op ons smartphone zien, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de kunstmatige intelligentie in de camera.
Meer privacyschandalen
2018 was al een jaar waarin datalekken en hacks een belangrijke rol in het technieuws ging spelen. Denk aan het privacyschandaal van Cambridge Analytica bij Facebook of de lekken bij Google+. Ik denk dat we in 2019 hier nog meer mee te maken krijgen. Hierdoor zullen grote techbedrijven het nog lastiger krijgen en gaan we misschien eindelijk massaal afscheid nemen van Facebook (al hebben de privacyproblemen in 2018 weinig impact gehad op het aantal gebruikers). Jezelf online beter beschermen wordt nog belangrijker. Handige tips hiervoor vind je op Laat je niet hack maken.
Smarthome
De smarthome zal in 2019 een belangrijkere rol gaan spelen. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig met de bewustwording die ik bij ‘privacyschandalen’ aanhaalde, maar het heeft alles te maken met gemak. De smarthome zorgt voor veel gemak in het huis en daar hebben veel mensen wel een stukje privacy voor over. Met name als het subtiel gebeurt. In 2019 gaan we bijvoorbeeld bij Ikea al slimme rolgordijnen zien en ik denk dat dat slechts het puntje van de ijsberg is.
Spraakbesturing
De verdere groei van spraakbesturing ligt in het verlengde van de groei van de smarthome. In 2019 zal in nog meer producten (en nu ook in Nederland) de Google Assistant of Amazon Alexa ingebouwd zitten. Hierdoor kun je je televisie volledig besturen met spraakbesturing, maar ook je wasmachine of magnetron. Misschien denk je wel: hier zit ik helemaal niet op te wachten. Toch zul je het steeds meer zien en doordat het in de producten zit, zul je het waarschijnlijk ook gaan gebruiken.
Ik vergelijk het zelf soms met de opkomst van slimme televisies. In het begin had ik daar helemaal geen behoefte aan. Als ik mijn televisie slimmer wil maken, kan ik daar ook gewoon een Google Chromecast in stoppen toch? En toch gebruik ik steeds vaker de ‘slimme functies’ op mijn televisie. Ik hoop dat er ook handigere oplossingen komen voor spraakbesturing in auto’s (en dan met name oudere auto’s). Tijdens het autorijden is het namelijk ontzettend nuttig dat je handsfree via spraakbesturing dingen kunt regelen.
Podcasts worden mainstream
Zelf kan ik niet zonder de podcast, maar ik werk wel dat het vooral een niche-product is. Als je eenmaal weet hoe podcasts werkt, is het goed te doen, maar de drempel om er mee te beginnen ligt hoger dan bij het kijken van televisie of het luisteren van radio. Ik denk Apple, Google, maar ook Spotify in 2019 stappen gaan nemen om podcasts voor een breder publiek aantrekkelijk te maken. Slimme speakers zoals de Google Home kunnen hier ook nog een belangrijke rol in spelen.