The Orange Box review

De eerste gedachte die mij te binnen schoot bij de aankondiging van “The Orange Box” was: “Dit is geweldig”. Vijf goede titels voor de prijs van één, wat wenst een consument nog meer? Deze games zijn Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two, Portal en Team Fortress 2. Met name over deze eerste drie games was ik lyrisch, omdat het eerste spel veel indruk op me gemaakt had. Daarnaast bevielen de verhalen over Portal en Team Fortress 2 me zeer goed, waardoor voor mij het besluit vaststond: dit spel moet ik hebben. Met een overdosis aan goede verwachtingen ging ik de games één voor één langs. Was de verzameling van games echt zo goed of schuilt er een addertje onder het gras?

Half Life 2

In een verzameling een spel uit 2004 stoppen, lijkt als het tekenen van je eigen doodvonnis, maar bij dit spel vergeven we het ontwikkelaar Valve graag. Het is namelijk niet zomaar een spel, maar Half-Life 2. Het spel, wat een logisch vervolg op het succesvolle eerste deel was, ging verder met verhaal over Gordon Freeman. Een nietsbetekende nerd die door een samenloop van omstandigheden in het eerste deel een held wordt. Dit verhaal kreeg dus zijn vervolg in het tweede deel en werd verteld zonder de tussenkomst van cutscenes. Het spel was een combinatie van een heerlijk bedacht verhaal, geweldige toepassing van physics en ook nog eens een verademing op het gebied van graphics. Dit laatste aspect is met de moderne technieken misschien iets minder indrukwekkend geworden, maar het blijft een feit dat dit spel een toptitel blijft. In 2004 beloonden we dit spel met een negen en dat cijfer is het nu nog wel waard.

Half Life 2: Episode One

Een ander spel wat al uit was is Half-Life 2: Episode One. Toen het vorig jaar uitkwam, werd het iets minder enthousiast ontvangen dan zijn voorganger. Waar dat spel nog zeer vernieuwend was, daar gaat Episode One verder met precies hetzelfde. Het enige verschil is dus het verhaal. Het verhaal gaat verder met de cliffhanger waar Half-Life 2 met afsloot. Samen met Alyx kom je nu weer terug om avonturen te beleven. Deze zelfde Alyx speelt in Episode One een zeer belangrijke rol. Het grootste nadeel bij dit spel is dus duidelijk het ontbreken van vernieuwing.

Half Life 2: Episode Two

In Half-Life 2: Episode Two is er gelukkig wel weer veel vernieuwing. In dit deel krijg je als speler veel meer vrijheid. De omgevingen zijn minder lineair geworden en we hebben vooral met buitenlevels te maken. Episode Two brengt naast nieuwe vijanden en personages ook nog een nieuw voertuig met zich mee. Dit voertuig heeft een belangrijk rol in de verhaallijn. Naast het feit dat het een handig vluchtwapen is, kun je het ook prima gebruiken om tegenstanders mee over te rijden. Het enige nadeel van het spel is dat het aan het begin heel sloom gaat. Dit spel is een prima voorbeeld van een dieselgame. Een spel dat langzaam op gang komt, maar als het eenmaal op gang is, dan blijft het leuk tot de laatste seconde.

Portal

Het vierde spel maakt gebruik van dezelfde engine, maar is toch volkomen anders. Portal draait namelijk om het oplossen van puzzels. Voordat je denkt dat je te maken hebt met een saai spelletje, kan ik één ding verklappen. Portal is absoluut niet saai, maar één van de betere puzzelgames die ik ooit gespeeld heb, zoniet de beste. Het speelconcept is simpel. Je hebt een wapen en hiermee kun je twee portalen schieten, een blauwe portaal en een gele portaal. Door in de ene portaal te lopen, kom je bij de tweede uit.

Portal is echt een puzzelspel wat je binnen één adem uitspeelt. In een middag speel je het spel uit. Dit is dan wel een nadeel aan het spel, maar het bewijst tevens dat het spel zo lekker speelt, dat het snel voorbij is. Het verveelt geen moment en door de goede leercurve zijn zelfs de moeilijkste puzzels op te lossen. Portal is dan echt een spel waarop je het etiket “Kort maar krachtig” kan plakken.

Team Fortress 2

Tot dusver hebben we het enkel gehad over de singleplayerkant van The Orange Box. Dat die wel goed in elkaar zit is dus gebleken, maar hoe zit het eigenlijk met de multiplayer? Speciaal voor de multiplayerkant zit Team Fortress 2 in de verzameling. Zoals de naam al een beetje voorspelt, draait het spel om teamwork. Als speler heb je natuurlijk ook een rol in je team. Zo zijn er negen spelersklassen, zoals bijvoorbeeld de Medic, Sniper, Engineer en Spy. Deze classes lijken misschien niet revolutionair, maar ontwikkelaar Valve heeft het spel om een mooie manier in elkaar gezet. De combinatie van een cartoony look en een duidelijk speelconcept zorgt voor een goed en solide spel. Het is toegankelijk voor iedereen, is prima uitgebalanceerd en ziet er zeer leuk uit.

Conclusie

Over een verzameling van games als in “The Orange Box” kun je eigenlijk wel een boek vol schrijven. Vrijwel alle games voegen iets toe aan het geheel. De heerlijke verhaallijn van Half-Life 2 (en zijn compagnons), het revolutionaire spelconcept van Portal en ten slotte de leuke aanpak bij Team Fortress 2. Afzonderlijk hebben de games wel minpunten, maar door ze in één pakketje te stoppen is het echt een pakket geworden wat iedereen moet hebben. Met meer dan vijftig uur aan spelplezier biedt dit spel echt waar voor je geld. Het is zeker één van de betere titels die op dit moment beschikbaar is.

Cijfer: 96

+ Veel topgames voor weinig geld
+ Zeer gevarieerd
+ Lange speelduur

Dit artikel heb ik oorspronkelijk geschreven voor GameQuarter.be.

Deel dit artikel: