Blog  »  Tech

Telefoon in het water gevallen? Dit kun je doen tegen waterschade

Telefoon in het water gevallen? Dit kun je doen tegen waterschade

Telefoons zijn tegenwoordig steeds vaker waterbestendig, maar dat betekent niet dat je telefoon ook direct goede vrienden is met water. Wat moet je doen tegen waterschade als je telefoon in het water is gevallen? Is rijst echt het wondermiddel om je toestel te redden?

IP-rating

Bij de onthulling van nieuwe toestellen lopen grote bedrijven als Samsung of Apple ermee te pronken dat hun nieuwe telefoon volledig stof- en waterbestendig is. Hierbij wordt vol trotst de IP68-classificatie getoond, zodat je als consument de nieuwe Galaxy of iPhone als veilig beschouwd. Een IP68-keurmerk betekent echter niet dat je met je telefoon kunt gaan zwemmen.

De zes in het IP68-keurmerk betekent dat je telefoon volledig beschermd is tegen stof, vuil en zand. De acht betekent dat de telefoon is beschermd tegen onderdompeling in (zoet) water tot een diepte van meer dan een meter. Bij de Samsung Galaxy S21 betekent dit dat de telefoon tot dertig minuten onder water kan blijven op een maximale diepte van anderhalf meter. Apple’s iPhone 12 houdt het ook dertig minuten vol, maar daarbij kun je tot maximaal zes meter diepte duiken.

Dit moet je doen bij waterschade

Als je telefoon in het water is gevallen, kun je hopelijk met onderstaand stappenplan je telefoon alsnog redden:

  1. Zet je telefoon uit (tenzij het toestel al is uitgevallen)
  2. Maak de telefoon droog met wc-papier of een zachte, droge, handdoek. Zacht schudden kan eventueel helpen om het water uit de oplaadpoort of audiojack-poort te krijgen
  3. Verwijder de sim-kaart uit het toestel (en maak deze al deppend voorzichtig droog)
  4. Leg je toestel in een bakje vol met kleine vochtzakjes (silica-gel). Als je dat niet hebt kun je eventueel kattenbakvulling, couscous of havermout gebruiken. Rijst kan eventueel ook, maar is volgens onderzoek van Gazelle niet het effectiefst tegen waterschade.

Silica Gel

Wat moet je doen als je frisdrank over je toestel hebt gemorst?

Als je geen water of je toestel hebt gemorst, maar koffie of frisdrank dan is het belangrijk om je toestel schoon te maken voordat je de telefoon laten drogen. Samsung en Apple geven het advies om je toestel onder te dompelen in stilstaand water (niet onder een lopende kraan!). Als je toestel niet waterbestendig is, is dat misschien niet de beste optie en kun je het toestel beter schoonmaken met een vochtige doek.

Beeld: Pexels / Vanderlei Longo