Tech

Technieuws week 43: Microsoft vs Apple

Deze week hebben zowel Microsoft als Apple hun nieuwste lijn producten getoond. Beide bedrijven uit de Big Four hopen hiermee weer een stukje marktaandeel van elkaar af te snoepen.

Microsoft kondigt iMac-concurrent aan

Hoewel de all-in-one PC al enkele jaren in de huidige vorm op de markt is, blijft het een bijzondere verschijning: een scherm met daarin een ingebouwde computer. Microsoft heeft afgelopen woensdag haar eigen all-in-one-PC aangekondigd: de Surface Studio.

De Surface Studio heeft een scherm met een doorsnede van 28 inch en het scherm is iets meer dan een centimeter dik. Het beeldscherm kan met behulp van een scharnier gedraaid worden tot een hoek van twintig graden. Overigens is het ook mogelijk om het scherm helemaal plat neer te leggen.

Microsoft gaat met de Surface Studio de concurrentie aan met Apple’s iMac. Microsoft’s variant is op papier een ijzersterke computer, die ideaal is voor creatievelingen. De Surface Studio is met een prijskaartje van 3000 dollar echter niet voor iedereen weggelegd.

Tijdens het Windows 10-evenement afgelopen woensdag in New York had Microsoft sowieso veel aandacht voor het creatieve aspect. Het Amerikaanse bedrijf kondigde namelijk de Windows 10 Creaters Update aan, waarin ook een totaal vernieuwde versie van Paint inzit. Paint is sinds de jaren negentig weinig veranderd.

Nieuwe MacBook Pro heeft een touchscreen balk

Apple heeft donderdag tijdens een persevenement de nieuwe MacBook Pro aangekondigd. De nieuwe MacBook Pro is dunner en lichter dan zijn voorgangers en ook de schermkwaliteit is weer verbeterd.

Toch is de meest in het oog springende verandering de touchscreen-balk (de Touch Bar) die boven het toetsenbord zit. Deze OLED-balk vervangt de functietoetsen en biedt knoppen en opties die handig zijn voor de app die je op dat moment gebruikt. De balk, die op het internet gekscherend ‘emoji bar‘ wordt genoemd, wordt ondersteund door grote softwaremakers. Microsoft gaat de balk bijvoorbeeld in Excel, Word en Powerpoint gebruiken.

De nieuwe laptop van Apple heeft rechts van de Touch Bar ook de vingerafdrukherkenning van Touch ID. Deze is ingebouwd in de aan/uit-knop. De nieuwe 13 inch MacBook Pro gaat 1999 euro kosten, de 15 inch versie 2699 euro. Een versie zonder de Touch Bar wordt vanaf 1699 euro verkocht.

Tesla komt met zonnepaneel-dakpannen

Tesla heeft een alternatief laten zien voor de oerlelijke zonnepanelen. CEO Elon Musk toonde zaterdag namelijk zonnepanelen in de vorm van normale dakpannen. Volgens Musk zijn de Tesla’s zonnepaneel-dakpannen bijna even effectief in het omzetten van zonlicht in elektriciteit als de traditionele variant.

Tesla wil de dakpannen doorontwikkelen, zodat deze efficiënter worden dan traditionele zonnepanelen. De eerste zonnepaneel-dakpannen moet in 2017 op Amerikaanse daken liggen. De prijzen voor de dakpannen zijn nog onbekend. Volgens Musk worden de dakpannen goedkoper of even duur als traditionele zonnepanelen.

Twitter trekt stekker uit videodienst Vine

Na vier jaar komt er een einde aan de videodienst Vine. Vine heeft namelijk aangekondigd dat Vine in de komende maanden wordt uitgezet. Een reden wordt niet gegeven door het sociale medium.

Vine is een videodienst waarin video’s geüpload kunnen worden van maximaal zes seconden. Hierdoor worden gebruikers tot maximale creativiteit gepusht. Neem bijvoorbeeld de pareltjes van Zach King.

Vermoedelijk wordt Vine stopgezet omdat moederbedrijf Twitter in zwaar weer verkeert. Twitter maakte deze week een kwartaalverlies van 103 miljoen dollar bekend en gaat negen procent van haar personeel ontslaan. Er gaan geruchten dat Twitter het Nederlandse kantoor ook gaat sluiten. Twitter nam Vine in 2012 over.