Blog  »  Datagedreven content

Swipe-up verdwijnt bij Instagram, wat is het alternatief?

Instagram-logo

“Swipe-up als je meer wilt weten.” Het is een uitdrukking die je vaak voorbij ziet komen in Instagram Stories, maar vanaf 30 augustus is dat verleden tijd. Instagram stopt namelijk met de veeg-omhoog-functionaliteit.

Voor gebruikers met een blauw vinkje of met meer dan tienduizend volgers is de swipe-up een ideale manier om hun Instagram-volgers naar hun website te halen. Als iemand je story bekijkt, heb je de aandacht al en dan hoef je diegene alleen nog maar te verleiden om omhoog te swipen. De enige andere manier om iemand naar je website te converteren is via de link-in-bio, maar die methode is heel omslachtig.

Vanaf 30 augustus verdwijnt de swipe-up

Hoewel de swipe-up voor creators heel prettig is, gaat de functionaliteit toch echt verdwijnen. Volgens techsite The Verge zal Instagram de swipe-up vanaf 30 augustus gaan uitfaseren.

Instagram: swipe-up wordt vervangen door sticker
Afbeelding: The Verge

Instagram heeft het besluit om twee redenen genomen: allereerst willen ze creators meer ‘creatieve controle’ geven over de Stories en daarnaast willen ze de ervaring van het maken van een verhaal ‘stroomlijnen’. Op dit moment wijkt een verhaal met een swipe-up af van een normale story doordat het link-blok de plek inneemt van de reactiemogelijkheid onderaan een verhaal.

Wat is het alternatief?

Gelukkig biedt Instagram wel een alternatief aan, zodat je vanuit Stories kan blijven linken naar bijvoorbeeld je eigen website. Gebruikers die momenteel de swipe-up-functionaliteit kunnen gebruiken, kunnen vanaf 30 augustus stickers met een link in hun verhalen toevoegen. Zie onderstaande screenshot:

Instagram-link-sticker
Afbeelding: The Verge

Het voordeel van deze nieuwe methode is dat gebruikers ook kunnen reageren op een verhaal met een link-sticker. Bij de swipe-up was dit niet mogelijk.

Wat betekent dit voor het aantal mensen dat doorklikt?

Het is op dit moment nog onduidelijk of de link-sticker ervoor zal zorgen dat evenveel mensen blijven doorklikken als op dit moment. Het grote voordeel is dat je een link prominenter in beeld kan plaatsen, waardoor je potentieel meer mensen bewust kunt maken van de link.

In de schermafbeelding in dit artikel zie je overigens een mooie korte link (LittleLemon.com). De vraag is hoe langere links worden getoond in een Story.

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: