
Review: slimme Ikea-verlichting (TRÅDFRI)
Ikea verkoopt sinds een tijdje slimme verlichting (TRÅDFRI) die je via een afstandsbediening, app of via spraakcommando’s kunt besturen. Ik heb de verlichting sinds drie weken in mijn huis. In deze review vertel ik waarom je de slimme verlichting van deIkea wel of niet moet kopen.
Bij slimme verlichting denk je waarschijnlijk aan Philips Hue, maar sinds vorig jaar kun je ook bij de Ikea terecht om lampjes te kopen die je via je smartphone of slimme speaker kunt bedienen. Het grootste voordeel van Ikea’s TRÅDFRI-lijn ten opzichte van Philips Hue is de prijs. Bij Philips Hue ben je minimaal 160 euro kwijt om te beginnen, bij Ikea begin je op 68 euro.
Het idee van Ikea’s TRÅDFRI is hetzelfde als bij Hue. Je hebt lampen die je kunt dimmen, maar ook in alle kleuren van de regenboog kunt instellen. Je kunt de lampen bedienen via een afstandsbediening, schakelaar, app of via spraakbesturing (Amazon Alexa of Google Home).
Als je toch je verlichting slim wilt maken met een kleiner budget, dan is Ikea’s TRÅDFRI-lijn een leuk alternatief. Dit is een productlijn die lijkt op die van Hue. Je kunt lampen kopen die in alle kleuren van de regenboog kunnen schijnen. Ook kun je de lampen bedienen via een afstandsbediening, app of spraakbesturing. Voor spraakbesturing moet je eerst nog wel een paar stappen uitvoeren (het is en blijft natuurlijk Ikea).
Welke TRÅDFRI-producten heb je nodig?
Toen ik de slimme verlichting van Ikea kocht, heb ik een handleiding geschreven hoe je de Ikea-verlichting via spraakbesturing kunt aansturen en welke producten je hiervoor exact nodig hebt. Je hebt drie TRÅDFRI-producten nodig: een lampenpit, een afstandsbediening of schakelaar, en een verbindingshub. Uiteraard heb je ook een lamp nodig waar je de lampenpit in stopt. De pit en afstandsbediening worden overigens ook als setje verkocht.
Juiste volgorde
Hoewel de installatie van nieuwe lampen goed te doen is, is het wel even uitzoeken welke volgorde je moet aanhouden. Dit komt doordat er meerdere handleidingen worden geleverd. Eentje voor de lampen, eentje voor de afstandsbediening en eentje voor de verbindingshub. Deze hub heb je nodig om de Ikea-lampen te verbinden met je wifi-netwerk, zodat je ze kunt besturen via de app of met spraakbesturing. Zoals je in mijn handleiding kunt lezen, moet je eerst de verbindingshub installeren, daarna de afstandsbediening, daarna de lampen en je eindigt met het instellen van de app en je spraakassistent. Binnen een half uurtje heb je de eerste lamp branden die je via de app kunt bedienen.
De TRÅDFRI-app
De lampen kun je dus bedienen via een afstandsbediening of schakelaar, maar ook met de TRÅDFRI-app. Deze kun je vinden in de Play Store of App Store. De app werkt alleen als je verbonden bent met je wifi-netwerk. Als je buiten de deur bent en twijfelt of je de lampen hebt uitgedaan, kun je hiervoor helaas niet de app gebruiken.
Verder werkt de app heel simpel. Je kunt alle aparte kamers in je huis toevoegen en per kamer de producten. Ikea verkoopt naast lampenpitten ook panelen en lichtstrips. Elke kamer heeft een afstandsbediening of schakelaar nodig om goed te werken. Die verplichting van een afstandsbediening vind ik overbodig. Je kunt de lampen ook prima bedienen zonder afstandsbediening (met de app of spraakbesturing), dus die verplichting voor de afstandsbediening hadden ze beter kunnen weglaten.
Spraakbesturing
Via de TRÅDFRI-app kun je de slimme verlichting van Ikea ook koppelen aan je Amazon Alexa- of Google Home-speaker. Ga hiervoor in de app naar instellingen en dan naar Integraties. Hier kun je de koppeling met Amazon Alexa of Google Assistent. Klinkt simpel, maar in de praktijk werkt het niet soepel. Via de reguliere manier lukt het mij niet om de lampen te koppelen met mijn Google Home-speakers. De koppeling met Amazon Alexa lukte na meerdere pogingen overigens wel.
Als je uiteindelijk verbinding hebt met de slimme speaker, dan werkt de spraakbesturing als een zonnetje. Hierbij is het wel handig om elke kamer en elke lamp een goede naam te geven. Je kunt overigens ook routines instellen (zie stap 5 in mijn handleiding). Als ik bijvoorbeeld ‘Alexa, movie night’ zeg (ik heb mijn slimme speakers in het Engels staan), dan gaat de verlichting rondom mijn televisie uit en de verlichting achter mij warmer van kleur en gedimpt. Met het commando ‘Alexa, time to work’ gaat de verlichting op de felste stand met een witte kleur. Als ik ga slapen roep ik ‘Alexa, lights out’ of ‘Alexa, goodnight’ en de verlichting gaat automatisch uit.
Verbindingsproblemen
De TRÅDFRI-verlichting van Ikea werkt verrassend goed, maar desondanks ben ik tegen een paar kleine problemen gelopen. Zo zag ik een tijdje één van mijn lampen niet terug in mijn Amazon Alexa-app. Nadat ik de lampen opnieuw heb verbonden, kon ik de lamp overigens wel aansturen.
Ook wilde ik de lampen een keer besturen via de app, maar de app wilde niet verbinden met mijn verbindingshub. Ik heb de wifi op mijn telefoon aan en uit gezet en de app opnieuw geopend. Dit zorgde helaas er niet voor dat de app was hersteld. Ik moet de QR-code op mijn verbindingshub opnieuw scannen en toen werkte de app weer. Ik heb geen idee of het echt een incident is, maar mijn broer is tegen dezelfde problemen aan gelopen.
Is de slimme Ikea-verlichting (TRÅDFRI) iets voor jou?
Ik houd van gadgets en dus was het een kwestie van tijd voordat ik slimme verlichting in mijn huis had. Dat neemt niet weg dat ik de TRÅDFRI-verlichting een goede investering vind. In eerste instantie heb ik alleen twee slimme lampen gekocht voor in mijn woonkamer, maar inmiddels is ook mijn slaapkamer slim verlicht. Het is een kwestie van tijd dat de rest van mijn huis ook slimme verlichting heeft.
Hoewel het een kleine moeite is om een lichtknopje aan of uit te zetten, is het heel fijn dat je in het licht je bed in kun5 kruipen en daarna pas het licht hoeft uit te zetten (via een spraakcommando, afstandsbediening of app). Ook ’s ochtends is het fijn dat je kunt ontwaken vanuit je bed, terwijl je de verlichting al hebt aangezet. Daarnaast zorgt de verlichting voor veel sfeer in je huis. Je kunt de kleuren (in totaal twintig opties) instellen zodat ze precies bij je passen. Daar heb je niet perse deze slimme verlichting voor nodig, maar het voordeel van de TRÅDFRI-verlichting is dat je ook bepaalde presets kunt instellen. Hierdoor is je huis precies goed verlicht mocht je gaan werken, dineren of als je een film gaat kijken.
De slimme Ikea-verlichting, TRÅDFRI, is relatief goedkoop (je kunt beginnen vanaf 68 euro), waardoor het leuke manier is om kennis te maken met slimme verlichting. Ik ben in drie week tijd in ieder geval volledig overtuigd geraakt!