
Review Google Allo: Google’s nieuwe chatapp
Google loopt mijlenver voor op de concurrentie op het gebied van zoeken en email, maar als we het hebben over chatapps wil het maar niet lukken bij de Amerikaanse techgigant. Recent lanceerde het bedrijf een nieuwe chatexperiment genaamd Google Allo. Gaat het dit keer wel lukken voor Google?
Zoveel keuze naast Google Allo
Er was een tijd dat mobiele gebruikers de keuze hadden tussen bellen of sms’en. Tenzij je heel hip was, dan pingde je met BlackBerry Messenger. Tegenwoordig is het allemaal een stuk complexer.
Uit onderzoek blijkt dat bijna tien miljoen Nederlanders gebruikmaken van WhatsApp, terwijl er ook nog eens vele alternatieven zijn. Facebook Messenger zorgt ervoor dat je ook kunt chatten met je kennissen, Signal is voor mensen die privacy heilig verklaren en Slack is handig voor communicatie met collega’s. En dan heb ik het nog niet eens over Snapchat, Telegram, Skype, iMessage en al die andere chatapps.
Google heeft zelf vijf verschillende chatapps: de alleskunner Hangouts, de sms-app Messenger, groepschat-app Spaces, videochat-app Duo en nu dus Allo (en dan heb ik de chatomgeving van YouTube nog niet eens meegeteld).
Google Assistant
De enige manier om je te onderscheiden van de tientallen concurrerende chatdiensten zijn unieke features. Google Allo onderscheidt zich vooral door de virtuele assistent die luistert naar de niet-zo-sexy naam Google Assistant.
De assistent brengt de zoekkracht van Google naar je berichtenscherm en dat levert een hoop handigheidjes op. Door @google te typen in een willekeurig gesprek – gevolgd door de zoekopdracht – kun je bijvoorbeeld het weer naar voren toveren, maar ook uitslagen van voetbal of het laatste nieuws.
Wil je ’s avonds uit eten? Met Allo kun je in de chat-omgeving een restaurant in de buurt opzoeken en een tafeltje reserveren. Verder haalt de Google Assistant onder andere Wikipedia-informatie op, laat het YouTube-filmpjes zien en kun je zelfs spelletjes spelen zonder de app te verlaten.
Google Assistant is ideaal voor de luie gebruiker. Stuurt een vriend een foto van zijn nieuwe huisdier, dan geeft de virtuele assistent met SmartReply antwoordsuggesties zoals ‘Ah! Cute!’. Helaas wordt de Nederlandse taal op dit moment nog niet ondersteund door Assistant.
Overigens zit er nog een nadeel aan de assistent. Om het maximale uit de assistent te halen, moet Google ‘meelezen’ in je gesprekken. Maar als de assistent op termijn voldoende toevoegt, verwacht ik dat een groot deel van de gebruikers dit vanzelf accepteert.
Google Allo als chatapp
Naast de Google Assistant biedt Allo veel dingen die je verwacht van een chatapp. Je kunt chatberichten versturen naar individuen en groepen, maar ook spraakberichten, foto’s, stickers en locaties. Allemaal mogelijkheden die je grotendeels terugziet bij andere populaire chatapps.
Een leuke toevoeging aan Allo is het aanpassen van de lettergrootte. Door de verzendknop omhoog of omlaag te schuiven wordt de tekst groter of kleiner. Om te schreeuwen in een chat hoef je dus niet langer capslock te gebruiken.
In tegenstelling tot Google Hangouts hoef je voor Google Allo geen Google-account te hebben. Een telefoonnummer is voldoende. Hierdoor is direct je complete contactlijst van je telefoon beschikbaar voor Allo en hoeven je contactpersonen alleen de app nog te installeren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een WhatsApp mist Allo wel een desktopversie. Je kunt Google Allo enkel op je eigen mobiel gebruiken en het ontbreken van de desktopversie is dan ook een groot gemis anno 2016.
Verder biedt de berichtendienst geen opties voor bellen of videobellen. Voor videobellen heeft Google recent de stand-alone app Duo uitgebracht.
Hoe zit met de privacy?
Google verdient geld met de data van zijn gebruikers en dus kan ik geen review schrijven zonder het te hebben over privacy. Google Allo werd tijdens de Google I/O-conferentie aangekondigd als een goede stap richting privacy. Alle berichten zouden kortstondig opgeslagen worden.
Nu de app is verschenen, blijkt het in de praktijk net iets anders te werken. Google slaat alle berichten van een gesprek op, tenzij jij als gebruiker deze berichten actief verwijderd. Hierdoor worden de berichten opgeslagen op je toestel en op Google’s servers. De berichten zijn wel versleuteld opgeslagen, maar wel toegankelijk voor Google algoritmes (en in theorie dus ook voor veiligheidsdiensten). Door deze aanpassing wil Google zijn slimme assistent in staat stellen om gebruikers beter te helpen.
Mocht je dit geen fijne gedachte vinden, dan heeft Allo ook een Incognito Modus (hetzelfde idee als de gelijknamige functie in Google Chrome). In deze modus zijn alle berichten volledig end-to-end versleuteld. Ook kun je een vervaltijd instellen voor je chat, zodat chats na die tijd niet eens meer te lezen zijn op je eigen mobiel.
Een andere bijkomstigheid van de anonieme modus is dat de inhoud van je berichten niet zichtbaar is in het meldingenscherm. Nadeel van de modus is overigens dat je geen gebruik kan maken van Google’s slimme assistent. Je moet in Allo dus de keuze maken tussen absolute privacy of een optimale gebruikerservaring.
Is Google Allo een serieuze concurrent voor WhatsApp?
Met Google Allo laat Google zien dat het chatapps serieus neemt. De Google Assistant is een interessante toevoeging die op dit momenteel misschien nog niet heel krachtig is, maar in potentie ervoor zorgt dat je aan één app op je telefoon voldoende hebt.
Toch is het jammer dat Google niet all-in is gegaan. Ik kan mij nog vinden in een aparte app voor chat en videochat (Allo, Duo), maar vijf apps die ongeveer hetzelfde doen getuigt van weinig strategie.
Afgezien van de desktop-versie die ontbreekt, is Google Allo een prima chatapp geworden. Er is alleen één groot probleem: zolang iedereen die je kent WhatsApp gebruikt, zal je het zelf ook blijven gebruiken.
Google Allo is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS.