Blog  »  Tech

Photoshop krijgt gratis variant voor in de webbrowser

Adobe Photoshop webversie

Een interessante stap van Adobe: het bedrijf heeft aangekondigd dat ze een gratis versie van het populaire Photoshop gaan aanbieden. Deze gratis variant van het fotobewerkingsprogramma draait volledig in de webbrowser, waardoor ook mensen met een minder krachtige computer met het programma aan de slag kunnen.

Strijd met de concurrentie

Met deze stap gaat Photoshop de concurrentie aan met succesvolle fotobewerkingsdiensten in de webbrowser zoals Canva. Dit soort diensten zijn misschien minder krachtig en uitgebreid dan Photoshop, maar voor de gemiddelde gebruiker bieden dergelijke diensten meer dan voldoende opties. Ook bestaat er al jaren een Photoshop-kloon in de browser die is gemaakt door een Reddit-gebruiker: Photopea.

Freemium-model

In de webversie van Photoshop zullen de kernfuncties gratis zijn, maar Adobe gaat ook geavanceerde functionaliteiten aanbieden, waar gebruikers voor betalen moeten. Het is nog onduidelijk welke functionaliteiten exact beschikbaar zullen zijn in de gratis versie.

Adobe ziet de gratis webversie van Photoshop vooral als een manier waarop gebruikers kennis kunnen maken met het product. Het bedrijf hoopt dat mensen enthousiast genoeg worden om een abonnement af te sluiten. Naast de geavanceerde functionaliteiten is het met de betaalde variant ook mogelijk om het fotobewerkingsprogramma op je computer te installeren.

‘Geen high-computer nodig’

In een interview met The Verge geeft vice-president Maria Yap van Adobe aan dat je met de gratis variant van de fotobewerkingssoftware geen high-end computer meer nodig hebt, omdat deze volledig in de webbrowser werkt.

Hierdoor kun je ook met een Chromebook aan de slag. Tot nu toe was Chrome OS prima voor het schrijven van een online artikel. Als je echter een foto wilde bewerken in Photoshop, moest je toch altijd nog een Windows- of Mac-omgeving erbij halen.

Naast Chrome OS kun je ook met mobiele apparaten aan de slag. Het is nog niet duidelijk of je in de toekomst op je smartphone ook gemakkelijke bewerkingen kunt maken, maar het is in ieder geval mogelijk om bestanden te reviewen en reacties achter te laten.

Wanneer verschijnt Photoshop in Nederland?

Op dit moment is de gratis webversie van Photoshop alleen nog maar beschikbaar in Canada. Adobe is de dienst aan testen en wil het product langzaam uitrollen in andere landen. Het is nog onduidelijk wanneer je in Nederland met de software aan de slag kan.