
Zo creëer je overzicht in je favorietenbalk
Is jouw favorietenbalk in je webbrowser een verzameling mappen, submappen en van links die je nooit meer gebruikt? Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Met de tip in onderstaand artikel heb je ineens een hoop meer overzicht en bespaar je ook nog eens tijd.
Chaos in de favorietenbalk
Tot voor kort was mijn favorietenbalk, ook wel bladwijzerbalk genoemd, een grote chaos. Sommige links resulteerden in een 404-pagina, maar vooral een grote verzameling van mapjes met daarin ook weer mapjes. Toen begin maart RTL Late Night stopte, besloot ik al mijn favorieten te verwijderen en met een schone lei weer te beginnen (veel van mijn favorieten zijn werkgerelateerd).
Favorieten scheiden met een scheidingsteken
Een paar weken later kwam ik een tweet tegen van Daniël Verlaan tegen die zijn favorieten overzichtelijk en simplistisch had ingericht. Vooral het gebruik van een scheidingsteken tussen de verschillende categorieën favorieten vond ik leuk gevonden. Hij maakt gebruik van een separator van Rocket Whale, maar omdat dit icoontje onscherp is, heb ik gekozen om zelf een variant te maken.
Zo voeg je een scheidingsteken in
Met onderstaand stappenplan plaats je een simpel scheidingsteken tussen je favorieten:
- Open de pagina Favorietenscheider op mijn website
- Voeg de geopende pagina toe aan je favorieten
- Rechtermuisknop op de nieuwe favoriet en klik op Bewerken (Chrome) of Eigenschappen (Firefox)
- Maak het veld Naam leeg en klik op de knop Opslaan
- Voeg deze pagina zo vaak aan je favorieten toe als nodig
Via de website Chrome Book Mark Separator kun je overigens een scheidingsteken ( | of – ) kiezen in een kleur naar keuze.
Meer favorieten tonen
De ruimte in je favorietenbalk is beperkt. Daarom heb ik zelf de tekst uit mijn favorieten verwijderd. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op de favoriet te klikken en te klikken op Bewerken (Chrome) of Eigenschappen (Firefox). Maak het veld Naam leeg en klik daarna op de knop Opslaan.
Op basis van het icoontje van de website (de zogeheten favicon) kun je alsnog onderscheid maken tussen de website. Als een website geen icoontje heeft of als je twee pagina’s van één website aan je favorieten wilt toevoegen, zul je een alternatieve werkwijze moeten bedenken.