Blog  »  Tech

Hoe voorkom je dat je door onbekenden wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep

WhatsApp-groep onbekenden

Standaard kan iedereen die je telefoonnummer heeft je toevoegen aan een WhatsApp-groep. Dat is prima als vrienden of bekenden je aan een groep willen toevoegen, maar het betekent ook dat onbekenden je kunnen toevoegen. In dit stappenplan leg ik uit hoe je kunt voorkomen dat onbekenden je aan een WhatsApp-groep toevoegen.

Toegevoegd worden door onbekenden

Als je een Facebook- of Instagram-account hebt, heb je het vast wel eens meegemaakt: je wordt door iemand die je niet kent toegevoegd aan een groep onbekenden. Meestal gaat het om nepaccounts die nepdatingsites promoten waarmee ze jou geld willen aftroggelen.

Op WhatsApp is dit gelukkig (nog) geen probleem. Toch kan het heel vervelend zijn als iemand die je niet (zo goed) kent, je toevoegt aan een WhatsApp-groep. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen.

Zo voorkom je dat onbekenden je toevoegen

 1. Open WhatsApp op je telefoon
 2. Tik rechtsboven op de drie puntjes en daarna op Instellingen
 3. Ga naar Account
 4. Ga naar Privacy en tik dan op Groepen
 5. Pas Iedereen aan naar Mijn contacten

Indien je niet wilt dat bepaalde contactpersonen je toevoegen aan een groep, kies dan bij stap vijf in plaats van ‘Mijn contacten’ voor¬† ‘Mijn contacten, behalve…’¬† en selecteer de contactpersonen die jou niet mogen uitnodigen voor een groepsgesprek.

Individuele personen blokkeren

Het kan ook voorkomen dat je geen last hebt van groepsgesprekken, maar wel van individuele personen die een gesprek met jou beginnen waar je niet op zit te wachten. Zo kun je deze personen blokkeren:

 1. Open WhatsApp op je telefoon
 2. Tik rechtsboven op de drie puntjes en daarna op Instellingen
 3. Ga naar Account
 4. Ga naar Privacy en tik op Geblokkeerde contacten
 5. Tik rechtsboven op het poppetje met het plusje
 6. Selecteer de contacten die je wilt blokkeren.