
Ik bouwde als experiment mijn nieuwe site met AI en het bezoek is gestegen met 32 procent
Een complete site opnieuw bouwen met AI? Spannend! Stel dat het verkeer ineens instort. Ik wilde het als experiment toch uitproberen en de eerste resultaten zijn gelukkig positief. Acht weken na lancering is het zoekverkeer zelfs met 32,3 procent gestegen. In dit artikel vertel ik wat ik heb geleerd van dit experiment met mijn nieuwe site.
Ik stelde het bouwen van een nieuwe site al een tijdje uit. Eind 2024 nam ik een besluit: AI moet mij helpen een nieuwe site te bouwen. Geen handmatig gepuzzel met code, maar prompts schrijven en de uitkomsten redigeren. Hoewel ik wat basiskennis heb van HTML en CSS, ben ik niet op de hoogte van alle moderne mogelijkheden.
AI loopt te hard van stapel met mijn nieuwe site
“Laten we beginnen met een React-component voor je homepage!” Na één simpele prompt wil Claude direct aan de slag met code schrijven. Dat is niet de bedoeling! Ik wil dat AI eerst mijn huidige site goed begrijpt en ook de doelen voor mijn nieuwe site. Mijn openingsprompt was:
Ik ben Tjitze en ik zoek hulp bij het herontwerpen van mijn website (Tjitze.nl) voor 2025. Ik heb een achtergrond als data-analist en journalist en specialiseer mij in de creator economy, met een unieke database van creator-statistieken die ik sinds 2019 bijhoud. Ik wil graag stap voor stap door het proces van het herontwerpen van mijn website worden geleid.

Een belangrijke les: je moet AI soms eerst wat extra context geven en ook afremmen, zodat je tot het beste resultaat komt.
Claude als WordPress-expert en docent
Mijn tweede prompt is gerichter: “Je bent een WordPress-expert en docent die mij stap voor stap helpt om een eigen WordPress-thema te maken. Ik heb zelf ervaring met sites bouwen in HTML/CSS met wat PHP om WordPress werkend te krijgen.”
Die docent-rol zorgt ervoor dat Claude meer uitlegt. In mijn nieuwe prompt voeg ik ook belangrijke context toe over mijn site-structuur, best presterende content, huisstijl en belangrijke eisen rond SEO, toegankelijkheid en laadsnelheid.
Dit werkt veel beter. Claude neemt me nu rustig mee door het proces, al moet ik de AI soms nog even afremmen.
Ik vind Claude overigens fijner werken dan ChatGPT, maar het enige nadeel is dat Claude moeite heeft met lange gesprekken. De oplossing? Vraag regelmatig om een samenvatting van het gesprek en gebruik dat als input voor het volgende gesprek:
Kun je dit gesprek samenvatten zodat ik dit als input kan gebruiken voor een AI-consultant die mij kan helpen om een nieuwe site te bouwen?
Twee dagen pingpongen met AI
Het bouwen van de site met Claude kost me twee complete dagen. De tijdwinst ten opzichte van alles zelf programmeren is enorm, maar er komt meer bij kijken dan slechts een handjevol prompts.
Samen met AI bouw ik de site stapje voor stapje: pagina voor pagina, blok voor blok. Een hele pagina in één keer laten maken door AI levert bijna nooit het gewenste resultaat op.
Belangrijk voor mij is dat ik via het CMS eenvoudig aanpassingen kan maken: bijvoorbeeld het wijzigen van het aantal artikelen op de homepage zonder de code in te duiken.
Code optimaliseren
De site had na twee dagen al online gekund, maar ik besluit nog drie dagen te investeren in het optimaliseren van de code. Overbodige regels eruit, functies aanscherpen. Totale bouwtijd: vijf dagen voor een volledig nieuwe site.
Hoe goed is de nieuwe code?
Als niet-developer wil ik weten of de AI-code door de beugel kan. Ik vraag mijn AVROTROS-collega en frontend-developer Niels Otterspoor om een kritische blik.
“Ik zie vooral wat minor dingen, maar geen dingen waar je van moet schrikken”, concludeert Niels. Hij spot wat dubbele code die efficiënter kan, overbodige CSS-regels en wat verouderde code. “De AI kiest soms voor oudere oplossingen terwijl er modernere varianten zijn. Maar het voordeel is dat jouw site recht toe recht aan is.”
Zijn eindoordeel over AI als code-hulp? “Het is niet perfect, maar voor een developer die ermee om weet te gaan een prima hulpmiddel om het werk te verlichten.”
Stijging in bezoek na nieuwe site
Een werkende site? Check! Goedgekeurde code? Check! Op 24 december lanceer ik mijn nieuwe site en daarna hoop ik vooral dat het bezoek niet ineens instort. Bij een compleet nieuwe site is het namelijk altijd even afwachten hoe Google reageert. Bij andere bezoeksbronnen zie je de impact van een nieuwe site meestal niet zo duidelijk.
In de eerste acht weken na lancering is het verkeer uit Google met 32,3 procent toegenomen ten opzichte van exact dezelfde periode een jaar eerder (vergelijkbaar aantal nieuwe artikelen in beide periodes). Ten opzichte van heel 2024 ligt de groei op 31 procent, en in vergelijking met de laatste acht weken voor lancering met 24,1 procent.
Ik weet alleen niet zeker of die forse groei komt dankzij de nieuwe site, of ondanks de nieuwe site. Wat ik wel weet: mijn nieuwe site scoort vele malen beter qua snelheid, toegankelijkheid en technische SEO-optimalisatie. Ook is het aantal impressies in Google gestegen en is de gemiddelde positie in de zoekresultaten verbeterd.
Kan iedereen met AI nu websites maken?
Aangezien je nu op mijn AI-gemaakte website zit, is het duidelijk dat AI sites kan maken. Wat ik zelf wel heel erg heb gemerkt is dat het momenteel nog wel heel belangrijk is om basiskennis te hebben. Zonder die kennis kun je zeker een basissite maken, maar voor een optimalere site is het belangrijk om te weten wat je precies moet vragen.
Ik ben benieuwd wat je van mijn nieuwe site vind! Laat het vooral weten.