
Need for Speed: Carbon review
Eigenlijk zijn er drie manieren om Need for Speed: Carbon te beoordelen. Je kunt het spel bijvoorbeeld bekijken als weer één van de serie. Het nadeel van deze manier is dat je het dan vooral hebt over de vernieuwing (of juist over het gebrek daaraan). Je krijgt dan ook geen goed beeld van het spel. Je hebt het namelijk niet over de gehele serie, maar over één spel. De tweede manier van beoordeling is de vergelijking tussen het spel en de film The Fast and the Furious: Tokyo Drift. Hoe je het ook wend of keert, er zijn nou eenmaal redelijk wat overeenkomsten tussen beiden. Deze manier van schrijven heeft echter ook een nadeel. Een recensie over een filmgame staat vaak vol met clichématige uitdrukkingen. Om dit te voorkomen, heb ik besloten om deze recensie maar niet op deze manieren te schrijven. De derde manier (en tevens de manier die ik gekozen heb) is de beoordeling van het spel, zonder me druk te maken over randzaken.
De belangrijkste speelmodus uit het spel is natuurlijk de carrièremodus. Vaak hebben racegames een slecht verhaal (als er al een verhaal is) en draait het om het racen zelf. Helaas maakt NFS: Carbon geen uitzondering op deze regel. In Carbon gaat het verhaal namelijk als volgt. In het verleden werd je verraden bij een race en daardoor moest je de stad uitvluchten. Een jaar later kom je weer terug in de stad. Niemand zit echter meer op je te wachten en dus zul je je opnieuw moeten bewijzen door het winnen van races. Deze races spelen zich in de nachtelijke uren af. In totaal heb je vier wijken waar je jouw raceprestaties moet laten zien. Nadat je alle races in zo’n wijk voltooid hebt, wordt je uitgedaagd door de leider van de stadswijk voor een eindgevecht. Dit klinkt allemaal erg oppervlakkig en dat is het helaas ook.
Een ander nadeel van het spel is de tegenstand, of beter gezegd het gebrek hieraan. In de eerste drie stadsdelen win je met een redelijke auto gemakkelijk je races. Pas in het vierde (en tevens laatste) stadsdeel merk je wat tegenstand. Dan kun je echter je races nog wel gemakkelijk winnen, aangezien je teammaten hebt die het vuile werk niet schuwen. Er zijn drie soorten teammaten, wel te weten een drafter, een blocker en een scout. Als je achter de drafter rijdt, kun je vanuit de slipstream ineens een mooie inhaalactie maken. De blocker vind het daarentegen leuk om een tegenstander simpelweg aan de kant te beuken. Ten slotte zorgt de scout ervoor dat je op de hoogte raakt van alle shortcuts in het circuit (die trouwens ruimschoots aanwezig zijn in het spel). Deze teammaten zijn heel nuttig, maar ze zorgen er tevens voor dat het spel nog gemakkelijker wordt.
Als je het spel enkel op deze twee manieren bekijkt, zou je kunnen concluderen dat het een slecht spel is. Gelukkig is dit niet het geval, want er valt genoeg te beleven. Wat dacht je alleen al van het brede scala aan racevormen. Naast de standaard racevormen (zoals circuit of outrun), bevat Carbon ook nog eens enkele originele racevormen. Één van deze vormen is het driften. Hierin draait het niet om de snelste tijd, maar om de punten die je kunt verdienen door te driften. Een andere racevorm draait weer om de hoogste snelheid. Op het circuit staan allemaal flitspalen opgesteld en op die punten moet je proberen om zo snel mogelijk te rijden. De laatste en tevens leukste racevorm is het canyon duel. Hierbij rij je één tegen één van een berg af. De kunst hierbij is om zo dicht mogelijk bij de tegenstander in de buurt te rijden, waardoor je veel punten verdient. Je rijdt in totaal twee keer: de eerste keer begin je achteraan, terwijl je de tweede race op de koppositie begint. Degene met de meeste punten wint de race.
Gelukkig heeft Electronic Arts het niet alleen bij de singleplayermodi gehouden. Online gaat het spel verder met de auto’s die je in de carrièremodus hebt behaald. Je kunt er voor kiezen om een spelmodus te spelen uit de singleplayermodi, maar daarnaast zijn er nog genoeg andere keuzes. Buiten het racen om, valt er trouwens online ook nog genoeg te genieten. Bij Carbon heb je namelijk de mogelijkheid om je auto te tunen. Veel mensen blijken dit onder de knie te hebben en vandaar dat je online veel mooie bolides tegenkomt. Sommige auto’s zijn zelfs zo’n genot voor het oog, dat een Van Gogh-liefhebber er u tegen zou zeggen.
Dit tunen is dan ook een schitterend onderdeel van Need for Speed: Carbon. Er zijn zoveel mogelijkheden, waardoor je bijna kunt concluderen dat Carbon gelijk is aan een autogarage. Je kunt praktisch de gehele buitenkant aanpassen. Bij de meeste games waar je in tunen kan, is dit tunen zeer oppervlakkig. Je hebt enkele standaard aanpassingen die je kunt verrichten en dat is het dan, maar gelukkig is Carbon op dit punt anders. Ontwikkelaar EA heeft er namelijk voor gekozen dat je alle aanpassingen aan de buitenkant zeer specifiek kunt uitvoeren. Als we alleen maar kijken naar de mogelijkheden bij een spoiler, zien we al veel mogelijkheden. Nadat je namelijk gekozen hebt voor een soort spoiler, kun je ook nog eens de hoek, de breedte, de lengte en de hoogte van de spoiler veranderen. Het tunen gebeurd trouwens niet alleen maar aan de buitenkant van de auto, maar ook onder de motorkap heb je als gamer veel in te brengen. Bij deze laatste aanpassingen, kun je veel minder variëren, maar anders zou het ook te technisch worden.
Need for Speed: Carbon kan dan wel beschikken over veel racevormen, veel online mogelijkheden en je mag dan wel uitgebreid kunnen tunen, maar tegenwoordig moeten games ook op het gebied van geluid en graphics in orde zijn. Op die gebieden klopt Carbon ook helemaal. Grafisch ziet het er zeer gelikt uit en het geluid geeft precies de goede sfeer aan het spel. Daar komt nog eens bij bovenop dat de soundtrack de sfeer versterkt.
Het oordeel
Als je op zoek bent naar een racegame die prima straatraces op je beeldscherm tovert, zit je bij Need for Speed: Carbon helemaal goed. Het brede scala aan racevormen, de uitgebreide mogelijkheden online en daarbij ook nog eens het uitgebreide tuningsysteem zorgt voor een uitstekende racesfeer. Het verhaal mag dan wel oppervlakkig zijn en het niveau veel te laag, het mag de pret echter niet drukken. Het spel is een echte aanrader voor straatracers die niet stoer genoeg zijn om echt de straat op te gaan, maar toch elders hun kunsten willen vertonen.
Cijfer: 8+
+ Breed scala aan racevormen
+ Online mogelijkheden
+ Uitgebreid tuningsysteem
– Zwak verhaal
– Laag niveau
Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl als ‘memberrecensie’ (webarchive link). In het verleden kon je op deze gamewebsite een review schrijven over een game naar keuze. De beste drie tot vijf recensies werden genomineerd voor memberrecensie van de maand. De bezoekers mochten stemmen op hun favoriet. Als je de winnende recensie had geschreven, mocht je een gratis game uitkiezen.