
Lumines II review
Games heb je in allerlei soorten en maten, maar er is een game die door vrijwel alle gamers gespeeld is. Nee, het gaat dit keer niet over Mario, maar over het topspel Tetris. Het spel kwam uit in de jaren tachtig en is tot vandaag de dag populair. Een populair concept leidt vaak tot varianten en zo ook bij Tetris. Eén van de varianten is Lumines, het spel wat in het najaar van 2005 verscheen op de Sony PSP. Het spel werd een succes, hetgeen resulteerde in een tweede deel, dat in november vorig jaar verscheen.
Lumines is grof gezegd dus een Tetris-kloon. Toch kent het spel voldoende verschillen om de stempel “origineel” opgedrukt te krijgen. Bij Lumines komen de blokjes ook van boven, maar buiten die overeenkomst zijn er bijna alleen maar verschillen. Waar de blokjes bij Tetris nog allerlei vormen hebben, daar heeft Lumines enkel blokken van twee bij twee. Een ander verschil tussen de beide spellen is de manier om punten te halen. Bij Tetris moet je er namelijk voor zorgen dat je een hele rij vol krijgt met blokjes. Op die manier verdwijnt dan die rij en daar krijg je punten voor. Bij Lumines moet je er echter voor zorgen dat je een vierkant van één kleur bij elkaar vormt. Hoe meer vierkantjes je vormt, hoe meer punten je krijgt. Maar hoe krijg je die punten dan? Hier heeft Q Entertainment (de ontwikkelaar van Lumines) een handig systeem voor ontwikkeld. Er is namelijk een lijn, die van links naar rechts gaat. Op het moment dat de lijn over de gevormde vierkantjes gaat, verdwijnen ze en krijg jij je punten. De snelheid van de lijn hangt af van het tempo van de achtergrondmuziek. Om het geheel aantrekkelijker te maken kent elk nummer een eigen skin. Een skin bestaat uit de afbeelding of animatie die op de achtergrond van het speelscherm wordt getoond. Daarnaast bestaat de skin ook uit de twee kleuren die de blokjes kunnen zijn.
Tot op dit punt verschillen de eerste twee delen van Lumines dan ook niet van elkaar. Praktisch gezien is de gameplay dan ook niet verandert. Voordat je het spel beschouwt als een simpel aftreksel van het eerste deel, kun je beter de tijd nemen om na te denken. Waarom is de gameplay dan niet veranderd? Daar is een simpele verklaring voor: Lumines was nou eenmaal goed en een succesvol concept hoeft niet veranderd te worden. Gelukkig heeft Q Entertainment wel enkele items toegevoegd.
Ten eerste bevat het tweede deel veel meer skins, in totaal zijn er nu ongeveer tachtig skins. Dit betekent dat er naast de skins uit het eerste deel (die trouwens wel in een nieuw jasje zijn gestoken), ook nieuwe skins aanwezig zijn. Waar de skins in het eerste deel enkel bestonden uit stilstaande achtergronden, bevat het spel nu ook video’s en animaties. Dit zorgt ervoor dat alles er mooier uitziet. Je kunt de skins niet los zien van de muziek. Aangezien er nieuwe skins in het spel zitten, betekent het dat er ook nieuwe nummers inzitten. Ontwikkelaar Q Entertainment heeft ervoor gekozen om niet langer alleen maar muziek van onbekende artiesten te gebruiken, maar ook van bekende artiesten, zoals de Black Eyed Peas, Gwen Stefani en Junkie XL. Bij deze muziek worden de clips op de achtergrond van het spel getoond. Misschien vind je deze commerciële muziek wel helemaal niks, maar het zorgt in ieder geval voor dat er meer variatie in de skins zit. De clips zorgen er soms wel voor dat je uit je concentratie raakt, maar hierdoor ga je wel beter je best doen. Dit heeft weer tot gevolg dat je beter wordt en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je hogere scores haalt. Ten slotte heeft dit weer tot gevolg dat je het spel beter kan waarderen.
Naast de toevoeging van nieuwe skins, zijn er ook een paar speelmodi veranderd en tevens zijn er enkele nieuwe speelmodi bijgekomen. De Challenge Mode zit nog steeds in het spel, maar is enigszins veranderd doordat die nu in drie niveaus gesplitst is. Elk niveau heeft zijn eigen skins die je vrij kunt spelen. Op het moment dat je ze vrijspeelt, komen de skins beschikbaar in de Skit Edit Mode. Daar kun je met de skins spelen die je leuk vind. Als derde is de Puzzle Mode ook weer van de partij. Hierin draait het erom dat je figuurtjes vult met blokjes, dit is de minst leuke mode. Nieuw in dit tweede deel is de Mission Mode. Je moet hierin een opdracht voltooien (bijvoorbeeld: het verwijderen van alle blokjes in één zet). De laatste mode, en tevens leukste mode, is de vs CPU Mode. Hierin speel je samen met de computer in een groot speelveld. Nadat de tijdslijn zijn ronde heeft gedaan, worden bij beide spelers het aantal punten opgeteld. Degene die de meeste punten heeft gehaald, ziet zijn speelveld met één kolom groter worden. Hier zit soms ontzettend veel snelheid in en mede daardoor zit er ook veel uitdaging in. Dit zorgt ervoor dat het echt de moeite waard is om te spelen.
Buiten het brede scala aan singleplayermodi om, beschikt het spel ook nog over een paar multiplayermogelijkheden. Allereerst heb je de “één-tegen-één” mode, waarin je het tegen je vrienden op kan nemen. Deze speelmode heeft dezelfde werking als zijn singleplayerbroertje genaamd vs CPU Mode.
Ook heb je nog de Sequencer Mode, waar je voor componist kunt spelen. Je mag een deuntje selecteren en ook bepaal je het tempo van de muziek. Als je klaar bent kun je het deuntje op de memorystick opslaan en doorsturen naar je vrienden. Je vrienden kunnen op hun beurt Lumines II op jouw muziek spelen. Deze laatste mogelijkheid is niet echt functioneel, aangezien iedereen dezelfde nummers heeft. Het enige verschil tussen de nummers is het tempo van de muziek, maar iedereen kan bij de muziek zelf het tempo bepalen, dus deze functie is eigenlijk overbodig. Een functie waarmee je eigen muziek kan toevoegen was meer op zijn plaats geweest.
Het oordeel
Lumines II heeft alles in huis wat het eerste deel succesvol maakte. Tel daar de nieuwe skins en modi bij op en je hebt een topspel. Jammer genoeg zijn grote veranderingen uitgebleven, maar hierdoor blijft het goede concept van het eerste deel gelukkig wel bewaard. Dit spel is een aanrader voor alle PSP-bezitters!
Cijfer: 9
+ Breed scala aan speelmodi
+ Nieuwe skins
– Geen revolutionaire veranderingen
Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl als ‘memberrecensie’ (webarchive link). In het verleden kon je op deze gamewebsite een review schrijven over een game naar keuze. De beste drie tot vijf recensies werden genomineerd voor memberrecensie van de maand. De bezoekers mochten stemmen op hun favoriet. Als je de winnende recensie had geschreven, mocht je een gratis game uitkiezen.