Vijf gratis alternatieven voor LastPass

LastPass-gebruikers met een gratis abonnement moeten vanaf 16 maart een keuze maken of ze de wachtwoordmanager willen gebruiken op hun computer of op hun smartphone. Als je de dienst op zowel computer als smartphone wil blijven gebruiken, moet je 3 dollar per maand (2,50 euro) betalen. In dit artikel zet ik vijf gratis alternatieven op een rijtje.
Wat verandert er aan het gratis abonnement bij LastPass?
Tot 16 maart kun je LastPass gratis gebruiken op computer en smartphone, maar daarna moet je een keuze maken. Deze keuze maak je door na 16 maart in te loggen op het apparaat dat jouw voorkeur heeft. Je hebt wel de mogelijkheid om nog drie keer te wisselen van type apparaat, zodat je kunt zien wat jouw voorkeur heeft.
Als je kiest voor computers kun je LastPass gebruiken op iedere computer en laptop. Als je voor mobiele apparaten kiest, dan kun je de dienst gebruiken op smartphones, tablets en smartwatches. Er zit geen maximum aan apparaten dat je kunt gebruiken.
Wie geen keuze wil maken tussen computer of mobiele apparaten, moet dus een maandelijks of jaarlijks abonnement afsluiten, of op zoek gaan naar een alternatief. 23 euro per jaar is geen wereldbedrag voor een stukje gemak en veiligheid, maar voor wie op de kleintjes let hier vijf gratis wachtwoordmanagers:
1. Bitwarden
Bitwarden is een populaire opensource-wachtwoordenmanager. Je kunt bij de dienst onbeperkt wachtwoorden opslaan en deze gebruiken vanaf verschillende apparaten (voor vrijwel elk platform is wel een app beschikbaar). De dienst heeft verder de optie om veilige wachtwoorden te genereren en je hebt zelfs de mogelijkheid om wachtwoorden met één andere gebruiker te delen. Als je een wachtwoord met meer personen wilt delen, moet je overigens betalen.
» Bezoek website van Bitwarden
2. Zoho Vault
Zoho Vault is één van de vele productiviteitsdiensten die Zoho aanbiedt. Het bedrijf richt zich vooral op bedrijven, maar de wachtwoordmanager is ook gratis te gebruiken voor consumenten. Je kunt onbeperkt wachtwoorden opslaan en deze gebruiken vanaf verschillende apparaten. De dienst kan bovendien veilige wachtwoorden genereren en je hebt de optie voor tweestapsverificatie.
» Bezoek website van Zoho Vault
3. KeePass
KeePass is volgens experts de veiligste wachtwoordmanager. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel beveiligingsonderzoekers de dienst zelf ook gebruiken, en daarbij helpen om de app veiliger te maken.
De dienst heeft twee nadelen voor de gemiddelde gebruiker. Bij KeePass worden de wachtwoorden op je eigen pc opgeslagen. Dit komt de veiligheid uiteraard ten goede, maar is nadelig voor het gebruiksgemak. Op internet beschrijven sommige gebruikers wel hoe ze de dienst in de cloud werkend hebben gekregen (bijvoorbeeld in Google Drive of Dropbox). Het andere nadeel is het gedateerde design, of zoals Daniël Verlaan schrijft: “Alsof je een Windows XP-programma gebruikt.”
4. NordPass
De naam doet het al een beetje vermoeden: NordPass is een zusje van de bekende vpn-dienst NordVPN. NordPass is een sterke wachtwoordmanager, waarbij je onbeperkt wachtwoorden kunt opslaan en deze kun je op verschillende apparaten gebruiken.
Het grootste nadeel van het gratis abonnement is dat je maar op één apparaat tegelijkertijd ingelogd kunt zijn. Als je de dienst op je mobiel gebruikt en daarna een wachtwoord wil invullen op je laptop, word je uitgelogd op je mobiel. Je kunt deze dienst dus op meerdere apparaten gebruiken, maar je zult wel constant opnieuw moeten inloggen in je wachtwoordmanager. Uiteraard heb je dit probleem niet bij betaalde abonnementen, maar dat geldt uiteraard ook voor LastPass.
5. LogMeOnce
LogMeOnce is een complete dienst waarbij je onbeperkt wachtwoorden kunt opslaan op al je apparaten en die worden onderling automatisch gesynchroniseerd. De dienst kan daarnaast sterke wachtwoorden genereren en je hebt ook nog de optie voor tweestapsverificatie.
Het grote nadeel van LogMeOnce is dat je vaak reclame krijgt te zien. Aan de andere kant is het daarmee wel direct duidelijk hoe de dienst geld verdient aan gratis gebruikers. Want normaal geldt: “Als de dienst gratis is, ben jij het product dat wordt verkocht.”