Blog  »  Tech

Deze iPhone 13-functie is ideaal voor content creators

iPhone 13

Apple kondigt jaarlijks in september de nieuwe generatie iPhones aan en dit jaar is het tijd voor de iPhone 13. Grote kans dat je er al het nodige over hebt gelezen. In dit artikel wil ik stilstaan bij een gave nieuwe videofunctie die Apple gisteren heeft laten zien: de cinematic modus.

Tijdens het iPhone 13-evenement heeft Apple een hoop nieuwe toestellen aangekondigd, waaronder de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De veranderingen aan de toestellen zijn dit jaar niet heel groot, maar de Apple-presentatie is (zoals we gewend zijn) indrukwekkend. Je kunt het volledige event op YouTube terugkijken, of bekijk de samenvatting van The Verge (15 minuten).

Cinematic modus op iPhone 13

Eén deel van de iPhone-presentatie is mij in het bijzonder bijgebleven en dat is de presentatie van de cinematic modus. Eigenlijk is dit de portretmodus maar dan voor video’s.

Tijdens het filmen kun je de focus verleggen op iemand zijn hoofd door te drukken op je scherm. Echter kan de nieuwe iPhone deze focus ook automatisch voor je verleggen met kunstmatige intelligentie. De telefoon herkent als iemand recht in de lens kijkt en daarna omkijkt. De camera zal dan automatisch de voorgrond lichtjes blurren en de focus leggen op de persoon in de achtergrond.

De voorbeelden in de presentatie zagen er geweldig uit, maar dit zijn natuurlijk wel opnames in de perfecte condities. Het licht is goed afgesteld en de afstand tussen de verschillende personen is vakkundig afgemeten. In de praktijk zal dus moeten blijken hoe goed deze functionaliteit in de praktijk gaat werken.

Achteraf focus verleggen en achtergrond blurren in video’s

Het mooie aan de cinematic modus is dat je de focus van de camera ook nog achteraf kan aanpassen, net als bij foto’s. Apple slaat de diepte-informatie bij de iPhone 13 op in het videobestand. Hierdoor hoef je je tijdens het filmen niet teveel bezig te houden met scherpte en diepte, maar kun je dit achteraf aanpassen.

Monteren op een iPhone 13

Je kunt de scherpte/diepte per frame aanpassen, waardoor je de ultieme vrijheid hebt om de beelden te optimaliseren voor het verhaal. In bovenstaande screenshot kun je bijvoorbeeld scherpstellen op de persoon in de achtergrond, maar je kunt er ook voor kiezen om de persoon in de voorgrond te benadrukken, terwijl je de persoon in de achtergrond laat verdwijnen in de blur.

Het aanpassen van de focus kun je overigens doen tot een maximale resolutie van 1080p met 30 frames per seconde.

Wanneer verschijnt de iPhone 13?

Je kunt de iPhone 13 vanaf vrijdag (17 september) bestellen. Een week later (24 september) zal de nieuwe telefoon officieel verschijnen. De goedkoopste variant (de Mini met 128 gigabyte opslaggeheugen) is te koop voor 809 euro. De duurste variant is de  Pro Max-versie met 1 terabyte opslaggeheugen: 1.839 euro! Voor dat bedrag kun je volgens Autoblog ook ‘een deftige auto kopen’.

YouTube video