Ice Age (GameBoy Advance) review

De combinatie film en games is tot op heden een combinatie die weinig tot geen succes oplevert. Toch blijven ontwikkelaars en uitgevers erin geloven dat het ooit succesvol wordt. Het is iets wat ik maar niet kan begrijpen. Voor het geld dat je weggooit aan rechten, had je ook een fantasierijk persoon kunnen inhuren die het mooiste verhaal voor een spel kan bedenken wat een gamer maar wensen kan. Maar ja, de ontwikkelaars en uitgevers bepalen samen wat ze uitbrengen en dus moet ik als freelance redacteur wel eens enkele uren van mijn leven weggooien aan een hersenloos spel. Toen ik tijden geleden een Gameboy Advance SP aanschafte, kreeg ik er een exemplaar van Ice Age bij. Van de film had ik genoten, maar zou het spel mij ook kunnen overtuigen? Laten we het spel eens onder de loep nemen.

Drie uren. Meestal is dat het moment waarop ik denk: zo dit is een lekker spel. Helaas kan ik veel over dit spel zeggen, maar niet dat het een goed spel is. Deze drie uren waren namelijk het aantal uren waarin ik het spel uitspeelde (inclusief pauze en dergelijke). Over het algemeen ben ik niet enorm snel in games, dus dat aantal uren zegt genoeg over het niveau van het spel. Het spel kent tien levels en ook nog een bonuslevel. In deze levels moet jij ervoor zorgen dat de hoofdrolspelers uit de film gezond en al aan het eind van de level komen. Onderweg moet je noten verzamelen. Als je veertig van deze noten hebt verzameld krijg je een gouden noot. Als je alle tien gouden noten hebt verzameld dan heb je de bonuslevel uitgespeeld.

Theoretisch gezien kunnen elf levels redelijk veel zijn. Bijvoorbeeld als je enorm uitgestrekte levels hebt met veel details, geheime gangen en dergelijke. Maar zoals bekend heeft een handheld niet een goede processor met genoeg rekenkracht om zo’n uitgestrekte landschap op je handheld te toveren. En ook die geheime gangen kun je wel uit je hoofd zetten. Met deze kennis in je achterhoofd kom je tot de conclusie dat dit niet een topper als Mario of Zelda is. Als je dan ook nog eens weet dat de levelopbouw heel erg op elkaar lijkt, er zijn namelijk twee verschillende soorten levels. Het ene soort level speel je met Manny de mammoet. Het tweede soort level speel je met luiaard Sid. Dat laatste soort level is nog het meest interessant, aangezien het beeld opschuift en Sid niet achter mag raken.

Oké, het spel is dus duidelijk niet voor de enigszins volwassen gamer. Maar aangezien er op de verpakking een leeftijdsadvies van 3+ opstaat, kan het zijn dat de allerjongste gamers plezier kunnen hebben aan dit spel. Deze gamers zijn (nog) veel minder behendig met dit soort apparatuur en dit verlengt het aantal speeluren. De besturing is alles behalve ingewikkeld en een kind leert dit wel binnen vijf minuten. Een nadeel van dit spel is dan wel weer de taal. Je kunt namelijk uit verschillende talen kiezen (waaronder Engels), maar natuurlijk geen Nederlands. Gelukkig (voor de kinderen) heb je weinig last van lange teksten en daardoor kunnen kinderen zich van harte uitleven met dit spel.

Er valt genoeg te klagen over dit spel. Ik heb al verscheidene klaagpunten opgenoemd en dan heb ik de graphics en het geluid nog niet eens aangehaald. Grafisch gezien is dit spel, voor GBA-begrippen zelfs slecht te noemen. Ook het geluid is erg monotoon en dit zorgt ervoor dat je na enkele minuten het geluid maar uitzet. Ik kan wel doorgaan met klagen, maar ik nu al genoeg van mijn kostbare tijd verspilt aan dit spel.

Het oordeel

Dit spel is absoluut niet geschikt voor gamers met een beperkt budget. Het spel mag dan al lang in de budgetbak liggen, maar als je dan toch een platformer zoekt, dan kun je beter voor een spel als Mario gaan. Het spel is veel te kort, eentonig en ook nog eens veel te gemakkelijk. Voor de kinderen is het misschien nog wel leuk, maar voor gamers of voor Ice Age-fans is dit spel echt twee keer niks. De combinatie film en game faalt opnieuw.

Cijfer: 3,5

+ Officiële licentie
– Eentonig
– Kort
– Graphics

Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl als ‘memberrecensie’ (webarchive link).  In het verleden kon je op deze gamewebsite een review schrijven over een game naar keuze. De beste drie tot vijf recensies werden genomineerd voor memberrecensie van de maand. De bezoekers mochten stemmen op hun favoriet. Als je de winnende recensie had geschreven, mocht je een gratis game uitkiezen.

Deel dit artikel: