Blog  »  CES, Tech

Grote fabrikanten zetten volop in op spraakbesturing | CES 2018

Google Assistant-stand op CES 2018

Fabrikanten kiezen er in 2018 massaal voor om spraakbesturing te implementeren in nieuwe consumentenelektronica. Tijdens CES, ’s werelds grootste techbeurs, tonen grote fabrikanten nieuwe producten en daarbij is een grote rol weggelegd voor virtuele spraakassistenten Google Assistant en Amazon Echo.

Spraakbesturing is in de basis een alternatief voor bijvoorbeeld een touchscreen. In plaats van dat je op een toetsenbord een bericht typt, kun je gewoon praten tegen je toestel. Je apparaat zet dit dan automatisch om naar tekst. Slimme spraakassistenten gaan nog een stapje verder. Je kunt daarmee namelijk ook muziek afspelen door bijvoorbeeld ‘speel muziek van Beatles af’ te zeggen tegen de spraakassistent op je smartphone.

Wat is een spraakassistent en hoe werkt het?

Ik ben aanwezig op de grootste technologiebeurs ter wereld in Las Vegas en overal in de stad is reclame te zien van slimme spraakassistenten. Google spant de kroon door de monorail te bestickeren en ook door reclames op metershoge reclameborden.

Standaard geïntegreerd in nieuwe producten

Ook op de beurs zelf is volop aandacht voor de spraakassistenten. Zo kiest LG ervoor om in alle nieuwe apparaten standaard de Google Assistant te integreren. Dit betekent dat je niet alleen je smartphone via spraakbesturing kan bedienen, maar ook je televisie, koelkast en zelfs je wasmachine.

LG is niet de enige fabrikant die de Google Assistant omarmt. Ook Lenovo, LG, Sony, Philips en Panasonic zien een belangrijke rol weggelegd in hun toekomstige producten voor de spraakassistent.

Amazon Alexa

Ook concurrent Amazon heeft een eigen spraakassistent: Alexa. Alexa is momenteel vooral beschikbaar als slimme speaker, maar daar moet in 2018 verandering in komen. ‘De slimme speaker was de eerste stap, we willen de technologie nu naar de auto brengen’, laat John Scumniotales van Alexa Automotive weten tijdens CES.

Toyota en Lexus hebben al laten weten dat ze vanaf nu standaard de slimme spraakassistent Alexa in auto’s zullen plaatsen.

Volgens Scumniotales is spraakbesturing de toekomst, omdat het de meest natuurlijke manier van communiceren is. Wel geeft hij toe dat Alexa momenteel nog vooral wordt gebruikt om muziek af te spelen.

In auto’s kan Alexa ook worden gebruikt om muziek af te spelen. Toch biedt de spraakassistent meer mogelijkheden. Zo kun je in sommige auto’s de temperatuur aanpassen met een spraakcommando, kun je achterhalen hoeveel kilometer je nog kunt rijden voordat je gaat tanken en het is zelfs mogelijk om je auto te starten met een spraakcommando. Grootste voordeel van spraakassistenten in de auto is dat je allerlei dingen kunt regelen, zonder dat je hiervoor je handen van het stuur moet halen.

Nog niet in Nederland beschikbaar

De spraakassistent van Google spreekt momenteel nog geen Nederlands en daarom ligt de bekendste speaker met de spraakassistent, Google Home, ook nog niet in Nederland in de winkels. Wel kun je dat de Google Assistant gebruiken op je Android-smartphone, mits de taal van je toestel op Engels staat ingesteld. Ook Alexa van Amazon is nog niet officieel te koop in Nederland.

Dit artikel heb ik oorspronkelijk geschreven voor het consumentenprogramma Radar.