Eerste indruk GPT Store
OpenAI heeft woensdag de GPT Store gelanceerd, een soort van App Store, maar dan voor GPT’s. Deze GPT’s zijn aangepaste varianten van ChatGPT gemaakt voor een specifiek doel. Dit is mijn eerste indruk van de GPT Store.
Iedereen kan een GPT maken
In november kondigde OpenAI aan dat gebruikers hun eigen GPT’s konden gaan maken en dat deze uiteindelijk in een online winkel zouden verschijnen. In principe kan iedereen een GPT maken en publiceren, maar om in de GPT Store te komen moet je de zelfgemaakt GPT wel publiekelijk beschikbaar en je builder profile geverifieerd hebben. OpenAI heeft overigens vlak voor de lancering van de GPT-winkel de regels scherper gesteld voor het maken van GPT’s.
Wat is het nut van GPT’s?
Ik denk dat GPT’s gebruikers kan helpen, omdat ze het een stuk inspiratie geeft. Het lege canvas waarmee je normaal gesproken in ChatGPT begint is overweldigend, waardoor veel mensen slechts in beperkte mate meerwaarde uit het product halen. GPT’s geven gebruikers direct een specifieke invalshoek en omdat er op de achtergrond veel instructies worden meegegeven, maakt dit het gebruik gemakkelijker.
Het andere voordeel is dat GPT’s extra informatie verschaffen. Makers kunnen als documenten of zelfs databases gebruiken als input, waardoor je een specifieke dataset hebt waarbij je geholpen kan worden. Hierdoor is de kans op foutieve antwoorden ook direct kleiner.
Kan iedereen de GPT Store gebruiken?
Hoewel de GPT Store de suggestie wekt dat je moet betalen voor de losse GPT’s is dit niet het geval. In totaal zijn er drie miljoen bots beschikbaar waar je vrij een gesprek mee aan kan gaan. Sommige GPT’s maken wel gebruik van een externe database of site waar je een account moet aanmaken.
Om gebruik te kunnen maken van de GPT Store moet je overigens wel een betaald account hebben. Dit kan een Plus-account zijn, of een Team- of Enterprise-account. De Team-accounts zijn gisteren aangekondigd. Dit zijn accounts voor kleinere teams waarbij je meer controle over je data krijgt dan bij Plus-accounts. De Team-accounts zijn met 30 dollar per maand (of 25 dollar als je jaarlijks betaald) een stuk gunstiger geprijsd dan de Enterprise-accounts.
OpenAI heeft trouwens aangekondigd dat GPT-makers uiteindelijk geld kunnen verdienen met de gemaakt GPT’s. Dit gebeurt op basis van de interactie die gebruikers hebben met de specifieke chatbots. Wat dit precies inhoudt is nog onduidelijk. Dit kwartaal start OpenAI met het programma waarbij in eerste instantie Amerikaanse gebruikers geld kunnen verdienen met hun GPT’s.
Zo ziet de GPT Store er nu uit
De GPT Store bestaat uit drie algemene categorieën en zeven inhoudelijke categorieën. Bij binnenkomst zie je vier uitgelichte GPT’s (Featured) die elke week door OpenAI worden ververst. Daaronder zie je zes Trending GPT’s (dit overzicht kun je uitbreiden tot twaalf GPT’s), gevolgd door een overzicht van GPT’s die gemaakt zijn door het ChatGPT-team.
De zeven inhoudelijke categorieën zijn: Dall-E (voor het maken van afbeeldingen), Writing, Productivity, Research & Analysis, Programming, Education en Lifestyle. Deze categorisering geeft direct een mooi inzicht waarvoor veel mensen ChatGPT (of GPT’s) gebruiken.
Voor creators zijn op dit moment voor GPT’s van meerwaarde die helpen met afbeeldingen, schrijven en onderzoek. Mocht je een blog of website overwegen, dan er ook al heel veel chatbots voor zoekmachine-optimalisatie (SEO). Ook zijn er GPT’s die je kunnen helpen met het maken van video’s. Ook interessant: Canva (de tool voor het ontwerpen en maken van social media-posts en presentaties) heeft ook zijn eigen GPT in de Store staan. Op Wired legt mede-oprichter Eric Olson uit waarom ze hiervoor hebben gekozen.
Zorgen om moderatie
Wat mij overigens ook direct opvalt zijn GPT’s die proberen om teksten te genereren die menselijk lijken en waarbij niet direct duidelijk is dat ze door een AI zijn geschreven. Denk aan Humanizer Pro of Humanize AI. Laatstgenoemde staat momenteel op één in de categorie Writing en de maker is Plagiarism-remover.com. Het roept bij mij vraagtekens op over het moderatiebeleid dat OpenAI hanteert. Het zou mij dan ook niet verrassen dat ChatGPT de komende tijd zo nu en dan onder het vuur komt te liggen vanwege dubieuze GPT’s.
Eerste indruk
Een lancering van een winkel met drie miljoen ‘apps’ klinkt fantastisch, maar ik zie voorlopig ook veel GPT’s die op elkaar lijken of weinig waarde toevoegen. Er zal tijd nodig zijn om de parels in de GPT Store te ontdekken. De kracht van een succesvolle GPT ligt in de gegeven instructies (die verborgen zijn) en in de extra data die beschikbaar gemaakt gaat worden.
Ik zal de komende tijd GPT’s blijven uittesten en ik hoop dat ik uiteindelijk een handjevol apps blijvend kan gaan gebruiken. Heb jij GPT’s die ik of creators zeker moeten uitproberen? Stuur mij dan een berichtje.