Google+ stopt, combi Google en social media blijft falen

Google+ houdt er definitief mee op. Het social netwerk dat in 2011 is opgericht wordt eind augustus 2019 stopgezet voor consumenten. Wederom een sociale dienst van Google waar de stekker uitgetrokken wordt.

De uiteindelijke aanleiding van Google om te stoppen met sociale netwerk (dat al jaren in een digitale coma lag) is een bug waardoor de data van bijna 500.000 gebruikers toegankelijk waren. Uit angst voor de gevolgen besloot het bedrijf de bug niet te melden. Door de fout hadden externe ontwikkelaars van 438 apps potentieel toegang tot de volledige naam, e-mailadres, geboortedatum, geslacht, profielfoto’s, woonplaats, beroep en burgerlijke staat van gebruikers. Zelfs als gebruikers de informatie op ‘niet openbaar’ hadden gezet.

Myspace, Google+, Hyves

Ondanks dat Google lang is blijven geloven in Google+, heeft het nu echt de stekker uit het project getrokken. Daarmee komt Google+ in een lijstje te staan met MySpace, CU2, MSN Messenger, ICQ en Hyves.

Vraag is of je Google+ ook echt in een lijst kan zetten met sociale media die ooit succesvol waren. Ondanks dat Google+ veel gebruikers heeft (gehad), was het voor velen toch vooral een digitale woestijn. Er werd amper iets geplaatst op het sociale netwerk. De vele gebruikers had het te danken door handige trucs van Google. Op een gegeven moment werden YouTube en Google+ aan elkaar gekoppeld. Als je iets op YouTube wilde, moest je ook een Google+-account hebben. Hierdoor hadden mensen wel een account op het sociale netwerk, maar deden ze er helemaal niets mee.

Teveel overeenkomsten met Facebook

Google+ had met Facebook een concurrent waar ze niet tegen op konden. Google kwam te laat op het feestje, waardoor veel mensen al op Facebook zaten. Hierdoor was er onvoldoende urgentie om ook actief te worden op Google+. In de basis leek Google+ ook gewoon teveel op Facebook.

Google+ probeerde zich te onderscheiden met sociale cirkels. Je kon je contactpersonen indelen in groepen: goede vrienden, familie, collega’s, teamgenoten et cetera. Hiermee kon je bij elk bericht kiezen met wie je het wilde delen. Als je halfdronken op een feestje stond, kon je die ervaring delen met je goede vrienden, zonder dat je collega’s of familie er iets van hoorden.

Misschien dat deze methode te complex was voor de meeste gebruikers. Of dat de behoefte om iets te delen met een bepaalde groep ook vervuld werd met chatapps (of sms).

Google en sociale media: ongelukkige combinatie

Met het einde van Google+ wordt wederom pijnlijk duidelijk dat de combinatie Google en sociale media uiterst moeizaam is. In het verleden heeft de zoekgigant meerdere keren geprobeerd om een succesvol sociaal mediaplatform of succesvolle chatapp op te zetten, maar een succes is het nooit geworden.

Denk aan Google Buzz: een sociaal netwerk dat in Gmail was ingebouwd. De dienst kampte met privacyproblemen en werd al na anderhalf jaar de nek omgedraaid. Google Wave hield het met ene jaar nog korter uit: de combinatie tussen e-mail, Twitter en een tekstverwerker was te ingewikkeld voor gebruikers.

Orkut was een stuk succesvoller. Het sociale netwerk was vooral populair in Brazilië en India. In 2004 werd het netwerk opgericht, tien jaar later werd het stopgezet.

Met chatapps heeft het bedrijf ook nog weinig succes. In 2016 schreef ik op mijn blog dat Google op dat moment zes verschillende chatomgevingen had: de alleskunner Hangouts, de sms-app Messenger, groepschatapp Spaces, YouTube videochat-app Duo en de chatapp met kunstmatige intelligentie Allo.

Hangouts is inmiddels een zakelijke dienst geworden, Spaces is stopgezet en Allo wordt niet meer verder ontwikkeld.

Google probeert keer op keer om een succesvol sociaal netwerk te bouwen. De netwerken of chatapps worden vaak met veel bombarie aangekondigd en daarna wordt het stil. Gaat het op sociaal gebied ooit nog goedkomen voor de techgigant?

Deel dit artikel: