Blog  »  CES, Tech

Gezien op CES 2018: deze apparaten maken je leven een stuk makkelijker

Bladeshadow

Kopen we in de toekomst allemaal nog een dure computer of gaan we over op de cloud? Zal de vingerafdrukscanner in je telefoon voortaan in het scherm zitten? Draagbare apparaten ontwikkelen zich razendsnel. Radar zet een aantal ontwikkelingen op een rijtje.

Smartphonemaker Vivo toont op de technologiebeurs CES in Las Vegas de eerste vingerafdrukscanner die ingebouwd is in het scherm van je telefoon. Zat voorheen de scanner voor je vingerafdruk aan de achterzijde van je telefoon of onder de Home-knop op je iPhone aan de voorzijde, nieuwe technologie laat zien dat je de scanner ook kan inbouwen in het scherm. Apple heeft de vingerafdrukscanner zelfs volledig moeten laten vallen voor de iPhone X, omdat er geen ruimte meer voor was en de fabrikant daardoor is overgestapt naar Face ID.

Je kan de In-Display Fingerprint Scanning Technology gebruiken om je telefoon mee te ontgrendelen, als je een betaling wil doen of wanneer je wil inloggen in een app waar je normaliter je wachtwoord zou invullen. Als je je vingerafdruk ergens moet gebruiken wordt er een afbeelding zichtbaar waar je je vinger op legt. Deze nieuwe techniek is mogelijk door het gebruik van een OLED-scherm. De scanner is geplaatst tussen het OLED-scherm en de glasplaat waar je je vinger op legt. Vivo zal binnen enkele maanden meer bekend maken over de beschikbaarheid van de nieuwe techniek.

Is de hybride laptop de toekomst?

Nam Razer vorig jaar nog een laptop mee met drie uitklapbare 4K-schermen, dit jaar heeft het gamebedrijf Project Linda meegenomen. Project Linda is een hybride laptop waar je je smartphone van Razer in kan leggen als een soort dock. De telefoon fungeert vervolgens als touchpad en processor. Alles dat je op je telefoon doet, zie je vanaf dat moment op het scherm van je laptop. Klinkt reuze handig voor mensen die toch graag een groot toetsenbord en groot scherm willen hebben. Razer noemt het zelf de toekomst van mobiel computeren en hoewel het een concept is, is het onbekend of dit in productie gaat.

Razer is niet de eerste fabrikant die een dock voor een smartphone op de markt bracht. Samsung probeerde het eerder al met een dock, de DeX, voor de Note 8.

Essential laat kleine 4K-camera zien

De kleinste 4K-camera kan je op je telefoon klikken. Android-oprichter Andy Rubin toont met zijn nieuwe bedrijf Essential Products niet alleen de Essential Phone, maar ook de recentelijk uitgekomen Essential 360 Camera op tech-event Pepcom tijdens CES 2018 in Las Vegas.

Met de camera kan je 360 graden filmen in 4K. Je klikt de camera op je telefoon. Er zijn geen dongels of opladers nodig om de camera te bevestigen. Je kan er niet alleen mee filmen, maar ook foto’s mee maken. De fisheye-lens heeft een resolutie van twaalf megapixel en filmt in Ultra HD op dertig frames per seconde.

Is het einde van de computer nabij?

De meeste mensen zullen thuis een laptop, all-in-one-computer of computerkast met los scherm hebben staan. Als het aan het Franse bedrijf Blade ligt is hun Shadow de laatste computer die je ooit nodig zal hebben. De computer die gebaseerd is op werken vanuit de cloud transformeert elk apparaat met internet en een scherm in een computer die altijd geüpdatet en geüpgraded is. De Shadow is voorzien van een Intel Xeon serverprocessor met 12GB geheugen, een harde schijf van 256GB opslagruimte en een NVIDIA-videokaart die Full HD en 4K aankan.

Blade ziet met de Shadow dat huis-tuin-en-keuken-computers volledig overgaan naar de cloud waardoor er geen enorme computerkasten meer nodig zijn. Blade wil garanderen dat er geen vertraging optreedt, daarvoor raadt het een minimale internetverbinding aan van 15 mbps. De cloud bereik je via een streamingservice waarvoor je een maandelijks bedrag betaalt. Op dit moment is dat een bedrag tussen de 35 en 49 dollar.

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf deze maand melden bij Blade, maar later dit jaar zal de Shadow ook in Nederland worden gelanceerd.

Upgrade je telefoon met een mod!

Motorola toont dit jaar op CES allerlei apparaten die je op de Moto-smartphones kan klikken. Het werkt heel simpel: je klikt een ‘mod’ aan de achterzijde van je telefoon. Smarthpones uit de moto z-reeks zijn geschikt voor de ‘mods’.

De moto gamepad is een apparaat waar je je telefoon in klikt. Met alle knoppen die je op een normale controller van een Xbox One S of PlayStation 4 ook vindt wordt het gamen op je telefoon nog makkelijker. Met de moto smart speaker kan je alles vragen aan de spraakbesturing van Amazon, Alexa. De speakers zorgen eveneens voor een betere geluidskwaliteit van de standaard ingebouwde telefoonspeakers.

Ook zijn er twee nieuwe cameramods. Met de moto 360 camera kan je in 360 graden filmen in Ultra HD-video en 3D-geluid. De Polaroid Insta-Share Printer is een mod die je telefoon wel een stuk dikker maakt, maar foto’s die je maakt kan je direct printen. De prints zijn stickers, dus je kan die mooie vakantieherinneringen direct ergens opplakken.

Eveneens nieuw is de Slider Keyboard die je aan de achterkant van je telefoon klikt. Het uitschuifbare keyboard kan het tikken van een langere e-mail of WhatsApp doen versnellen. De Slider Keyboard is het resultaat van een door Motorola uitgeschreven wedstrijd in 2016. Iedereen met een briljant idee voor een nieuw product mocht zich melden. De winnaar is het inschuifbare toetsenbord.

Dit artikel heb ik oorspronkelijk geschreven voor het consumentenprogramma Radar.