Overig

Games uit de oude doos afstoffen

Age of Empires II: Definitive Edition logo

#StayHome is het advies van de overheid. Een goed moment om eens opnieuw tijd te steken in een paar topgames uit het verleden.

Is het eindelijk mooi weer, moeten we thuisblijven. Ja, ik had op dit moment liever flinke tochten gemaakt op mijn racefiets of lekker met vrienden op het terras genieten van het heerlijke lenteweer, maar het is helaas niet anders. De laatste paar dagen besteed ik ’s avonds regelmatig tijd aan wat oude games waar ik nu met dit huisarrest tijd voor heb. En aangezien het ‘oude’ games zijn, kun je de spellen al voor minder dan twee tientjes aanschaffen.

Age of Empires II: Definitive Edition

We gaan terug in de tijd en dat is niet omdat de originele Age of Empires: The Age of Kings uit 1999 stamt. In Age of Empires II gaan we terug naar de middeleeuwen, de tijd van kastelen, maar ook vooral de tijd waarin op het slagveld een serieus potje werd gevochten. Toen ik als kind in aanraking kwam met dit spel was ik direct verkocht. Jij bent in het spel de leider van een volk en het is aan jouw om een samenleving op te bouwen, maar vooral om de vijanden te verslaan.

De originele Age of Empires II was zo’n succes dat er in 2013 een HD-remake van het spel op de markt kwam, gevolgd door drie uitbreidingen. Vorig jaar volgde opnieuw een remake vanwege het twintig jarig bestaan van het spel. Deze 4K-remake, genaamd Age of Empires II: Definitive Edition, is nog mooier en uitgebreider, maar het spel is vooral een stuk fijner qua besturing. Je kunt het spel voor twintig euro kopen in Steam of in de Microsoft Store. Ga je liever nog wat verder terug in de tijd? Ook van de originele Age of Empires is een Definitive Edition verschenen (20 euro | Steam of Microsoft Store).

City: Skylines

Van het bouwen van een emperium naar het bouwen van een stad. Met City: Skylines kun je de meest gedetailleerde stad bouwen die je voor ogen hebt. En zoals dat een goede simgame betaamd, gaat dat gepaard met de nodige problemen. Denk aan ellenlange files, ophopend vuilnis, elektriciteitsproblemen of overstromingen.

Als je meer over het spel wilt weten, moet je zeker even mijn gamereview van City: Skylines van de afgelopen week lezen. Het spel is inmiddels vijf jaar oud, maar het wordt nog steeds actief ondersteund. Donderdag is zelfs nog een nieuwe uitbreiding (Sunset Harbor) voor het spel verschenen waarmee je mogelijkheden krijgt om te vissen en om het openbaar vervoer in je stad te verbeteren. Dit weekend kun je het originele spel trouwens gratis spelen en als je dan overtuigd bent, kun je het spel tot maandag voor 5,59 euro kopen (normaal 27,99 euro). City: Skylines kun je uitproberen of spelen via Steam.

Unreal Tournament

Tot slot een spel wat ik vroeger helemaal grijs heb gespeeld: Unreal Tournament. Het originele spel stamt uit 1999 en is in dat jaar verkozen tot spel van het jaar. Deze first person shooter is razendsnel, en stilzitten is letterlijk dodelijk. Drie jaar na de release volgde Unreal Tournament 2003, opgevolgd door Unreal Tournament 2004. In 2007 is het voorlopig laatste deel in deze serie uitgebracht (Unreal Tournament 3). Ontwikkelaar Epic Games was wel bezig met een nieuw deel, maar het succes van Fortnite zorgt ervoor dat de focus van het bedrijf daar is komen te liggen.

In de games zitten een hoop verschillende gamemodi, maar zelf ben ik vooral een liefhebber van Deathmatch of Capture the Flag. En regelmatig kies ik dan voor de optie InstantGib omdat dat medogeloos is. Als je dan wordt geraakt door een kogel ben je ook direct dood. Het originele Unreal Tournament kun je in Steam kopen voor tien euro, Unreal Tournament 2004 voor vijftien euro, of Unreal Tournament 3 voor twintig euro.