Deze gadgets helpen je om beter te slapen

Veel mensen komen moeilijker in slaap doordat ze hun smartphone vlak voor het slapen nog even gebruiken. Toch kunnen gadgets ook je nachtrust enorm verbeteren. 

In slaap vallen

Lig jij standaard een hele tijd heen en weer te draaien voordat je eindelijk in slaap valt? Misschien is de slaaprobot Somnox iets voor jou. Dit Nederlandse product, bedacht door vier studenten van de TU Delft, is een kussen van veertig centimeter groot in de vorm van een boon.

De bedoeling is dat je lepeltje-lepeltje met de Somnox gaat liggen en je arm om de slaaprobot heen slaat. Hierdoor voel je de ademhaling van de robot. Volgens de makers zorgt dit ervoor dat je rustiger wordt, doordat mensen de gewoonte hebben om het gedrag van wezens in de buurt over te nemen.

YouTube Video

 

Ik heb de Somnox op een beursvloer in handen gehad en het apparaat zorgt er in ieder geval dat je rustiger wordt. Een goede nachtrust gaat echter wel gepaard met een stevig prijskaartje van zeshonderd euro.

In slaap blijven

In slaap komen is één, in slaap blijven is twee. Niets zoveel vervelend dan dat je ’s nachts wakker wordt doordat er iemand in de slaapkamer bomen aan het zagen is. De Smart Nora moet een einde maken aan het gesnurk van je bedpartner.

Het idee is simpel: je plaatst een sensor op je nachtkastje die registreert of je snurkt. In je kussen plaats een klein pompje. Op het moment dat je snurkt, blaast het pompje zichzelf op en dit moet ervoor zorgen dat de keelspieren worden gestimuleerd en dat het snurken stopt. Het pompje werkt heel subtiel, zodat de snurker en bedpartner gewoon door blijven slapen. Ook aan de Smart Nora zit een fors prijskaartje: 350 dollar.

YouTube Video

 

Wakker worden

Ben jij iemand die bij het gaan van de wekker direct naast het bed staat? Petje af voor jou als dat zo is! Veel Nederlanders vinden het prettig om nog even te blijven liggen door minimaal één keer te snoozen. Naast de traditionele wekker of de alarm-app op je telefoon zijn er trouwens nog een hoop andere manieren om je te laten wekken.

Zelf gebruik ik sinds een tijdje een slimme speaker (Google Home) als wekker. Het werkt net zo goed als de alarm-app op je telefoon, maar het grote voordeel is dat je geen smartphone nodig hebt in je slaapkamer. Hierdoor kom je ook niet in de verleiding om voor het slapen gaan of net na het wakker worden gedachteloos te scrollen door je social media.

Je kunt je ook laten wekken door geur met bijvoorbeeld de Sensorwake (prijs: 70 euro). In dit apparaat moet je een capsule stoppen met een geur naar keuze, zodat je op een ontspannen manier wakker wordt. Ook kun je met slimme verlichting (zoals Philips Hue of Ikea’s TRÅDFRI) ontwaken doordat het licht steeds feller gaat schijnen in je slaapkamer. Sta jij veel eerder op dan je partner? Misschien is het idee om je te laten wekken door trillingen op je smartwatch. Zelf gebruik ik mijn Fitbit hier soms voor als ik geen zin heb in herrie in de ochtend.

Nadeel van bovenstaande wekkers is dat je de wekker uit kan drukken en je alsnog kan omdraaien. Er zijn ook gadgets die je dwingen om je bed te verlaten. Zo heb je Clocky, een rijdende wekker (2o euro). De wekker rijdt van je nachtkastje en rijdt naar de andere kant van de slaapkamer. Hierdoor moet je wel je bed uit om de wekker uit te zetten.

YouTube Video

 

Een alternatief is Ruggie (80 dollar). Dit is een mat die je naast je bed neerlegt. De enige manier om de wekker uit te zetten is om op de mat te gaan staan met je volle gewicht. Je kunt vooraf instellen hoe lang je op de mat moet blijven staan om de wekker uit te zetten.

Slaaptrackers: hoe heb ik geslapen?

Ik gebruik zelf al bijna twee jaar een Fitbit Charge 2 om inzicht te krijgen in mijn beweging overdag en mijn slaapgewoontes. Wanneer ga ik slapen, slaap ik voldoende en hoe is mijn slaap verdeeld over de verschillende slaapzones? Uiteraard zijn de bevindingen niet zo betrouwbaar als onderzoek in een slaapkliniek, maar het geeft mij een leuke indicatie.

Zelf heb ik geen moeite om te slapen met een smartwatch als een Fitbit, Samsung Gear of Apple Watch. Mocht je dit zelf niet fijn vinden, dan zijn er alternatieven om je slaap te meten. Zo kun je een meetband op je matras leggen die je slaap trackt. Denk bijvoorbeeld aan de Beddit Sleep Monitor (150 dollar). Je kunt ook kiezen voor een ring die je slaap registreert. De Oura Ring oogt subtiel, maar het prijskaartje van 299 dollar liegt er niet om.

Het ultieme matras?

Bestaat er een alles-in-één-oplossing voor al deze losse slaapgadgets? Ja zeker: het slimme matras The Pod van Eight Sleep. Het matras kost 2000 dollar, maar daarvoor krijg je wel een heel compleet matras. Bovendien spendeer je ongeveer een derde van je hele leven in bed.

The Pod heeft een ingebouwde slaaptracker. Bovendien kun je het matras koppelen met je smarthome. In de praktijk betekent dit dat je de apparaten zo kan afstellen dat het licht aangaat als je uit bed stapt en dat tegelijkertijd het koffiezetapparaat in de keuken een heerlijk bakkie koffie voor je zet.

De mooiste functionaliteit van het bed is het verwarmen en verkoelen van het bed. Dit kan zelfs per bedhelft zodat jij lekker koel kan slapen en je partner juister warm (of visa versa). Deze functie kun je ook gebruiken als wekker. Het bed koelt af, waardoor je wakker wordt en waardoor je ook niet wil blijven liggen.

Vandaag (16 maart 2019) is de Internationale Dag van de Slaap. Het NPO Radio 1-nachtprogramma Focus stond vannacht in het teken van de slaap. De gadgets in bovenstaand artikel heb ik ook behandeld in de wekelijkse techupdate in Focus. Luister hier de uitzending.

Deel dit artikel: