Hoe gadgets en apps het wielrennen beter maken

Zonder dat we het eigenlijk door hebben, verandert technologie constant de wereld waarin wij ons bewegen. Het zijn vaak kleine technische veranderingen die ons leven een stuk beter maken, ook op het gebied van sport. Deze keer sta ik stil bij de vraag hoe gadgets en apps het wielrennen beter maken.

Ik ben sinds 2012 actief aan het wielrennen en wil daarbij graag weten hoe ik presteer. Met name tijdens de rit vind ik het handig om te weten hoe hard ik rijd (huidige snelheid, maar ook gemiddelde), hoeveel kilometers ik heb afgelegd en wat mijn huidige hartslag is. Het motiveert mij om alles uit mijzelf te halen, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat ik beter kan trainen. Een gemiddelde hartslag zegt namelijk meer over je prestaties dan je huidige of gemiddelde snelheid.

Gadgets

Er zijn vele soorten fietscomputers om je aan de juiste data te helpen. Van een simpele Sigma voor vijfentwintig euro tot veelzijdige Garmin-fietscomputers van driehonderd euro of meer. Als je enkel de huidige en gemiddelde snelheid wilt weten kies dan voor een simpele fietscomputer die enkel de basics weergeeft op je stuur.

Wil je de training echter naar een hoger niveau brengen, dan is een uitgebreide fietscomputer met een hartslagmeter de juiste keuze. Zelf ben ik erg tevreden met de apparatuur van Garmin. Zo fietste ik altijd met de Garmin Forerunner 610 HRM (€209,-). De 610 is een zeer compleet horloge waarmee je zowel als wielrenner als hardloper prima mee uit de voeten kan. Er is een speciale fietshouder te koop waarmee je het horloge aan het stuur kan bevestigen. De bijgeleverde hartslagmeter doet zijn werk prima. Verder berekent het horloge met behulp van GPS de hoogtemeters die je tijdens een tocht maakt. Bij langere tochten had ik wel vaak problemen met de batterijduur.

Sinds een jaar fietst ik met de Garmin Edge 810. Dit is echt de crème de la crème als het op fietscomputers aankomt.  Het scherm van 2,6 inch geeft je alle informatie die je nodig hebt tijdens en na het fietsen. Van statistieken tot navigatie: de Edge heeft het allemaal. Daarnaast kan het toestel gekoppeld worden met een Android-smartphone of iPhone om je data met je vrienden te delen. De batterijduur van het toestel is ook indrukwekkend, het toestel gaat minimaal zeventien uur mee. Voldoende accu voor erg lange tochten dus! Het prijskaartje van 350 euro liegt er echter niet om. Daarnaast kost het instellen van de kaarten ook de nodige moeite, een tutorial heeft mij hier uiteindelijk mee geholpen.

Naast fietscomputers worden ook videocamera’s steeds populairder onder racefietsers. Met name de GoPro-producten zijn populair en leveren mooie beelden op. Ik ben zelf van plan om deze zomer een GoPro-camera te kopen en zal hier later in een review op terugkomen.

Apps

Eén van de populairste apps voor wielrenners (en hardlopers) is Strava. De app (beschikbaar voor zowel iOS als Android) berekent op basis van GPS de snelheid, afstand, tijd, hoogtemeters en zelfs het aantal calorieën dat je ongeveer hebt verbrand. In de app is het mogelijk om vrienden te volgen om elkaar zo extra te motiveren om kilometers te maken. Overigens is het ook mogelijk om een groep aan te maken (club), zodat je met vrienden of collega’s elke week een competitie kunt houden.

YouTube Video

Segmenten is de mooiste functie in Strava. Een segment is een klein stukje route (bijvoorbeeld één of meerdere wegen) waarop je de snelste tijd moet neerzetten. Alle Strava-gebruikers kunnen hier aan meedoen, zodat het echt een prestatie is als je het snelste bent op een segment. Deze competitie maakt van Strava de beste app voor wielrenners op dit moment. Je kunt mij overigens ook volgen op Strava.

Websites

Een ander hulpmiddel dat ik zelf vaak gebruik voor het wielrennen is MapMyRide. De dienst is net als Strava bedoeld om ritten te registreren, maar ik gebruik de site enkel voor het creëren van routes. Dit werkt namelijk zeer gemakkelijk. Als je op de site klikt op ‘Create route’ krijg je de welbekende Google Maps-omgeving te zien. Hierin is het slechts een kwestie van klikken waar je langs wilt gaan, zodat je in no-time een leuke fietsroute hebt aangeklikt.

Ik gebruik de dienst vaak zelf om snel een route te creëren, zodat ik ongeveer weet hoeveel kilometers ik ga fietsen. In de praktijk gebruik ik de route vaak als leidraad, maar bepaal ik de exacte wegen pas onderweg. Het helpt mij om niet telkens dezelfde routes te rijden en het maken van een route kost ook nog eens amper tijd. Overigens is er ook een app van de dienst (Android en iOS) beschikbaar.

Tot slot

In het kort zijn dit voor mij de gadgets en apps die het wielrennen voor mij naar een hoger niveau hebben gebracht. Het maakt mijn eigen prestaties een stuk inzichtelijker en het zorgt ervoor dat ik gerichter kan trainen. Wat zijn jouw favoriete gadgets en/of apps tijdens het fietsen?

Deel dit artikel: