Overig

Futurium Berlin: hoe ziet de toekomst eruit?

Futurium in Berlijn

Hoe ziet de toekomst eruit? Een vraag die vaak wordt gesteld, maar in het Futurium in Berlijn krijg je een antwoord op deze vraag. Tijdens mijn vakantie in Berlijn nam ik een kijkje in dit museum van de toekomst.

Futurium draait om kijken en uitproberen

Een bezoek aan het Futurium draait om kijken en om uitproberen. Met alleen kijken mis je namelijk meer dan de helft van de ervaring. Overal staan beeldschermen, knoppen of gewoon blokken die je kunt omdraaien. En al deze elementen dragen bij aan die centrale vraag: hoe ziet de toekomst eruit?

Hoe ziet bijvoorbeeld de toekomst van robotica eruit? En krijgen we in de toekomst zulke slimme medicijnen zodat we massaal ouder worden dan 120 jaar? En eten we in de toekomst massaal insecten?

Stad van de toekomst

Ook is er in het Futurium veel aandacht voor de stad van de toekomst. Aangezien steeds meer mensen in een stad gaan wonen, is de vraag hoe we steden leefbaar houden. In de voorspellingen die mij worden voorgeschoteld zijn steden in ieder geval een stuk groener. Bomen en planten bovenop gebouwen, maar ook bomen die verticaal groeien op de zijkant van een gebouw. En over verticaal gesproken: wat dacht je van verticale boerderijen? Op die manier kan je voedsel (of andere producten) lokaal worden geproduceerd.

Op YouTube kwam ik onderstaande Duitse reportage tegen over het museum van de toekomst die een goede impressie geeft van het Futurium:

YouTube video

 

Chaotisch

Hoewel er veel valt te zien en te doen in het museum, zit er niet echt een duidelijk lijn in. Als je op de eerste verdieping komt word je overspoelt door indrukken en geschreeuw van kinderen. De vloer is in meerdere segmenten verdeeld, die in eerste instantie enorm op elkaar lijken. Het handigste is dat je gewoon ergens naar toeloopt en vanuit daar gaat ontdekken wat er verder is. Ik moest hierdoor even een paar minuten acclimatiseren, maar uiteindelijk heb ik mij prima vermaakt

Gratis

Het Futurium is een gratis museum en dat zorgt er ook voor dat het soms enorm druk is. Toen ik het museum bezocht was het enorm rustig, maar dat kwam waarschijnlijk doordat het een reguliere donderdagochtend was en vanwege alle commotie rondom het corona-virus.

Het huis van de toekomst is trouwens uitstekend bereikbaar. Vanaf Berlin Hauptbahnhof is het ongeveer 300 meter lopen.

Verdict

Als je in Berlijn bent en je hebt een paar uurtjes over, dan kan ik je aanraden om even langs te gaan bij het museum van de toekomst, oftewel het Futurium. De goede ligging en de gratis toegang zorgen ervoor dat je je investering al snel terug hebt. Het Futurium geeft een leuke blik op de toekomst, maar er wordt wel binnen de lijntjes gekleurd, dus verwacht geen grote verrassingen. Vooral ook leuk voor kinderen, omdat er vooral ook veel te doen is.

Meer informatie op de website van het museum