FlatOut 2 review

Wat heb je nodig voor een middagje knotsgek racen? Circuits in aanbouw, krakkemikkige bolides, ronkende motoren en een stelletje gekken. Eén van die gekken ben ik. In mijn rammelige roestbak ben ik de schrik van het circuit. Wie niet aan de kant gaat, wordt aan de kant gedrukt. In de virtuele racewereld die FlatOut 2 heet, ben ik master in het rijden. Tenminste tussen het crashen door…

In mijn review over het eerste deel van FlatOut kon je al lezen dat de serie om dit crashen draait. Ook in dit tweede deel ontkom je er niet aan. Dat is echter wel super goed nieuws voor iedereen die geen raceskills heeft. Als je de bolides van je concurrenten gewoon in de prak rijdt, dan kan zelfs de grootste zondagsrijder een race winnen.

Dit winnen is overigens niet heel lastig bij FlatOut 2. Ontwikkelaar Bugbear heeft duidelijk voor een breder publiek gekozen. Zolang je jouw auto maar upgrade met de juiste onderdelen, kan een kind de was doen. Alhoewel dat niet helemaal klopt. Vooral bij de eerste race die ik reed, had ik weinig controle over het stuur. De soms hobbelige circuits zorgen ervoor dat de banden vaker in de lucht zweven, dan dat ze de ondergrond raken. Als je dan ook nog voor de zoveelste keer aangetikt wordt, denk je dat je het rijden nooit leert. Een paar races later weet je wel beter en is winnen de normaalste zaak van de wereld geworden.

In dit tweede deel race je overigens in drie verschillende klasses. Je begint in een auto die rechtstreeks van de sloop lijkt gehaald en langzaam krijg je een auto die bij professionele races niet verkeerd zou staan. Met deze auto’s rijdt je op circuits in aanbouw, in het bos, in de stad of op het platteland. Ondanks dat bepaalde delen van tracks op elkaar lijken, hebben ze allemaal iets unieks, waardoor er sprake is van een gevarieerd aanbod aan circuits.

Wat er op deze circuits gebeurt lijkt nog steeds op de taferelen uit het eerste deel. Op volle snelheid race je concurrent na concurrent voorbij. Vlak voor de bocht zie je echter één kleine hobbel over het oog. De achterkant van de auto komt los van de grond. Je probeert de crash te voorkomen door nog eens extra gas te geven. Maar het is al te laat. De auto maakt een koprol en raakt los van de grond. De wereld tolt voor je ogen. Opeens staat de wereld weer stil. Met een harde klap knal je tegen een boom, waarna je met alle vier de banden weer op de grond staat. Je geeft gas en begint weer aan de inhaalrace. Het tafereel herhaalt zich… De chaos, de snelheid, maar vooral de crashes zorgen voor een racesensatie als nooit tevoren. Dit is arcade racen pur sang!

Vooral als je weet dat zoveel in de omgeving kapot kan. Maar niet alleen de omgeving is vernietigbaar, ook de auto’s hebben een schademodel om u tegen te zeggen. Je komt nog behoorlijk ver met een beschadigde auto, maar als eenmaal een compleet wiel afbreekt, is recht rijden tot een kunst verheven.

Helaas heeft FlatOut 2 ook nog enkele kleine smetjes die het spelplezier enigszins bederven. Zo komt het soms voor dat er ineens een pylon in de lucht zweeft. Maar er zijn ergere dingen in het spel. Soms blijft het geluid namelijk hangen. Raak je bijvoorbeeld net in de slip en hoor je (zoals het hoort) de remmen piepen. Alleen als je daarna weer normaal rijdt, blijf je dat geluid horen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor, maar vervelend is het wel. Deze kleine smetjes doen echter niets af van het feit dat FlatOut 2 één van de beste arcadegames ooit gemaakt is, zo niet de beste!

Het oordeel

FlatOut 2 is een racesensatie die elke gamer eens in zijn leven geproefd moet hebben. Het gaat bij het racen nog wel om de eerste plek, maar hoe je die haalt maakt niet uit. Hoe meer crashes, hoe beter, lijkt het credo van het spel wel. Het spel kent enkele kleine smetjes, maar verder is het gewoon een geweldige racegame geworden. Tegenwoordig te koop voor een kleine vijftien euro, dus kopen dit spel. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Cijfer: 9-

+ Gevarieerd circuitaanbod
+ Geweldige racesensatie
– Enkele kleine smetjes

Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl als ‘memberrecensie’ (webarchive link).  In het verleden kon je op deze gamewebsite een review schrijven over een game naar keuze. De beste drie tot vijf recensies werden genomineerd voor memberrecensie van de maand. De bezoekers mochten stemmen op hun favoriet. Als je de winnende recensie had geschreven, mocht je een gratis game uitkiezen.

Deel dit artikel: