Filmreview: Ralph Breaks the Internet (Wreck-It Ralph 2)

Met Ralph Breaks the Internet wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de rol van Disney in de filmwereld is. De Disney-prinsessen, stormtroopers uit Star Wars, Buzz Lightyear uit Toy Story en Baymax uit Big Hero 6. Allemaal komen ze langs in het vervolg op de succesvolle Wreck-It Ralph-animatiefilm.

YouTube Video

 

In 2012 bracht Disney het succesvolle Wreck-It Ralph (IMDB: 7.7) uit. Hoofdrolspeler is Ralph, een slechterik uit het arcadespel Fix it Felix, Jr. In het spel moet hij met zijn handen (zo groot als kolenschoppen) alles kapot zien te maken. Op een dag is Ralph klaar met zijn rol en is hij op zijn zoek naar een nieuw avontuur. Alle spellen in de arcadehal zijn via een soort van centrale hal met elkaar verbonden en zo wordt hij vrienden met Vanellope, een meisje uit een mierzoete racegame. Echt een aanrader!

Nu, zo vlak voor kerst, zijn de arcadevrienden terug in Ralph Breaks The Internet. De titel verklapt het al een beetje: de personages uit de speelhallen maken een uitstap naar het internet. De reden hiervoor is dat Ralph en Vanellope op zoek moeten gaan naar een nieuw stuurtje voor het racespel van Vanellope. Het huidige stuurtje is kapot gegaan en daardoor is kans groot dat uitbater van de arcadehal de gamemachine stopzet.

Er is wereldwijd nog één stuurtje te koop: daarvoor moeten ze online naar Amazon. Bij Amazon worden producten bij opbod verkocht, maar Ralph en Vanellope hebben dit niet door. Hierdoor laten ze de prijs gigantisch oplopen, waardoor ze voor een bijna onmogelijke missie staan om online geld bij elkaar te zien sprokkelen.

De wereld uit Ralph Breaks the Internet is een prachtige visualisatie van hoe het internet eruit ziet. De geanimeerde wereld ziet er fantastisch uit met heel veel details. Overal om je heen gebeurt er iets en ook in de Disney-wereld ontkom je niet aan de vervelende pop-ups en reclame. Je kunt er gemakkelijk om heen lopen, maar mocht je in een moment van naïviteit er toch in trappen, dan vlieg je razendsnel naar de krochten van het internet. Heerlijk hoe dit in de film in beeld wordt gebracht!

De internet-setting geeft de verhaalschrijvers ook de ruimte om in hoog tempo te wisselen van verhaallijn of van setting. In een normale film is dit not done, maar in Wreck-It Ralph 2 werkt het juist in het voordeel van de film. Hierdoor zit je het ene moment naar vrolijke filmpjes op het internet te kijken, maar zit je een moment later in een duistere racegame.

Bijzonder dat de film trouwens fictieve techbedrijven combineert met echte techbedrijven. Zo zie je Amazon, Google, Twitter, WhatsApp en ook YouTube, maar speelt een belangrijk deel van het verhaal rondom een fictieve concurrent van YouTube genaamd BuzzTube. Van de meeste techbedrijven zie je overigens weinig in de film, maar een leuke uitzondering vormt Twitter. Het hoofdkantoor is vormgegeven als een boom waarop Twitter-vogeltjes die landen die tweets de wereld in sturen.

De wereld in Ralph Breaks the Internet zit stampvol. Het verhaal gaat in hoog tempo door, terwijl je tussendoor de nodige knipogen naar internettrends ziet. Leuk is trouwens dat Disney in de film zichzelf ook niet te serieus neemt. Zo ongeveer alle Disney-prinsessen maken hun opwachting en drijven daarbij ook lekker de spot met hun eigen clichématige achtergrond.

Verdict

Ralph Breaks the Internet is een heerlijk vervolg op Wreck-It Ralph. Geschikt voor alle leeftijden, maar extra leuk als je iets met internetcultuur hebt. De film zit bomvol en daardoor ligt het tempo erg hoog. Dit is prima als je het ziet als knipoog naar het internet, maar bij andere films zou ik dit zeker als een minpunt noteren. Ralph Breaks the Internet is niet revolutionair, maar  zeer vermakelijk en zeker een aanrader!

P.s. het is de moeite waard om te blijven zitten tot na de credits!

Deel dit artikel: