Blog  »  Datagedreven content

Enzo Knol uploadt 5.000e video, dit zijn zijn 5 populairste video’s

Enzo Knol - 5000ste video

Weet jij wat je elke dag hebt gedaan in de afgelopen acht jaar? Waarschijnlijk is er maar één persoon in Nederland die ‘Ja’ op die vraag kan zeggen en dat is Enzo Knol. Hij uploadt al 8,5 jaar (!) elke dag (soms ietsje later) zijn dagelijkse vlog. Dit weekend heeft hij zijn 5.000e video geüpload op zijn YouTube-kanaal. Tijd voor een overzicht van zijn populairste video’s.

Op 9 juni 2013 uploadt een toen 20-jarige Enzo Knol zijn eerste video naar YouTube. Zijn broer Milan was toen al bekend geworden op het platform, en dus stelde Enzo zich als volgt voor: “Ik ben Enzo. Ook wel bekend als het broertje van Milan.” Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid (alhoewel Milan zelf op zowel YouTube als Twitch ook ongelooflijk populair is).

8,5 jaar dagelijks een video

Het oorspronkelijke idee was om gamevideo’s te gaan uploaden, en hoewel hij dat jaren heeft gedaan is hij toch bekend geworden als dé vlogger van Nederland. Op 29 oktober van dit jaar heeft Enzo Knol zijn 3.000ste vlog geüpload. Dit betekent dat Enzo al ruim 8,5 jaar zijn dagelijkse leven deelt met inmiddels 2,63 miljoen abonnees. Hiermee is hij de populairste Nederlandstalige YouTuber.

Sommige mensen doen zijn dagelijkse vlog af als het maken van simpele videootjes en daarmee geld verdienen. In mijn optiek doe je daarmee zijn werkethiek flink te kort. Om dag in, dag uit video’s te maken, te monteren en te uploaden is echt topsport. Niemand heeft zo’n spectaculair leven dat er elke dag wel een goede video van gemaakt kan worden. Maar ook op die dagen moet er een video worden geüpload. Ik heb ooit zelf een jaar lang een dagelijkse blog geschreven, wat veel gemakkelijker is dan een dagelijkse vlog. Na een jaar was ik echt wel klaar met de dagelijkse druk. Dus Enzo, petje af dat je dit zo ontzettend lang volhoudt!

Aantal video’s per maand

Enzo Knol: aantal video's per maand

In bovenstaande grafiek heb ik het aantal video’s dat Enzo heeft geüpload geplot. Hierbij zie je dat hij in de eerste vijf jaar ongeveer twee video’s per dag uploadde. Naast zijn dagelijkse vlog, plaatste hij ook nog elke dag een game-video. Hier is hij in maart 2018 mee gestopt. Op zijn tweede kanaal (EnzoKnol2) plaatst hij nog wel gamevideo’s. Daarnaast is hij sinds een tijdje ook iedere zondag actief op het livestreaming-platform Twitch.

Video’s worden steeds langer

Enzo Knol: lengte van zijn video's

Iets anders wat opvalt is dat Enzo Knol zijn video steeds langer maakt. In het eerste jaar groeide de videolengte van vijf minuten door naar ongeveer 20 tot 25 minuten per video. Hij houdt deze videolengte zo’n vijf jaar vast, maar de video’s worden van herfst 2018 ineens tien minuten langer (30-35 minuten). Deze lengte blijft de nieuwe standaard tot maart 2020.

In maart 2020 staat de wereld ineens op zijn kop, waardoor mensen massaal streamingdiensten omarmen en ook YouTubers zien het aantal kijkers fors stijgen. Enzo Knol is hier op ingespeeld door vanaf maart 2020 video’s te gaan uploaden van ruim 50 minuten per video. In de winterperiode (oktober tot en met maart) worden de video’s wel weer korter, maar dit komt waarschijnlijk door de seizoensinvloed. In april 2021 stijgt de lengte weer boven de 50 minuten. In de afgelopen maand (november) daalde de lengte overigens wel weer, maar we zitten natuurlijk ook weer in de herfst.

Gemiddeld aantal video-weergaven per video per maand

Enzo Knol: gemiddelde weergaven per video

In bovenstaande grafiek heb ik de video-weergaven (lifetime) geplot per uploadmaand. Hierdoor zie je dat fans de eerste video’s in juni 2013 massaal hebben teruggekeken. Daarnaast blijft het aantal video-weergaven tussen 2015 en begin 2020 constant tussen de 600.000 en 800.000 weergaven per video.

In maart 2020 stijgt het gemiddeld aantal video-weergaven ineens explosief. Dit heeft uiteraard te maken met de uitbraak van corona en het sociale leven dat ineens helemaal platligt. Inmiddels daalt het aantal weergaven echter. Video’s van Enzo Knol worden echter ook regelmatig opnieuw bekeken, hierdoor zal de dip in november uiteindelijk wel weer bijtrekken is mijn gevoel.

Top 5 populairste video’s van Enzo Knol

Enzo Knol heeft in 8,5 jaar dus 5.000 video’s geüpload. De meest bekeken video’s komen opvallend genoeg bijna allemaal uit 2015. In die tijd was de populariteit van Enzo op zijn hoogtepunt. De enige uitzondering is de video waarin Enzo en Dee in 2017 aankondigen dat ze uit elkaar gaan.

5. Ruzie tijdens voetbal?! (23 maart 2015 | 5.678.292)

YouTube video

 

4. Het is voorbij (28 september 2017 | 6.322.177)

YouTube video

 

3. Episch regenboog parkour (14 mei 2015 | 6.936.734)

YouTube video

 

2. Blijf bij me! (23 september 2015 | 7.741.966)

YouTube video

 

1. Gat in mijn hoofd! (20 juni 2015 | 9.793.221)

YouTube video

 

Meer over YouTube

Deze artikelen over YouTube vind je mogelijk ook interessant: