
Documentairereview: Williams (2017)
Na 21 Grand Prix’s is er vandaag in Abu Dhabi een einde gekomen aan het Formule 1-seizoen van 2018. De racende legende Lewis Hamilton onderstreepte met zijn elfde overwinning dit jaar zijn klasse. In maart 2019 is het Formule 1-circus pas weer terug, dus dat wordt afkicken voor racefanaten. Als je nog niet helemaal zonder de F1 kunt, dan is misschien de documentaire Williams op Netflix een goed idee.
De successen van Max Verstappen heeft er voor gezorgd dat er een grote groep Nederlanders voor het eerst kennis maakt met de Formule 1. Zij zien het succes van Mercedes, Ferrari en Red Bull, maar de rijke historie van de sport is hen vermoedelijk onbekend. Neem nou bijvoorbeeld Fernando Alonso die vandaag zijn laatste Formule 1 reed. Voor de nieuwelingen is hij een coureur met een hoop humor, maar die op de baan niet mee lijkt te komen. Aan zijn racekwaliteiten ligt het niet: in 2005 en 2006 werd Alonso wereldkampioen bij Renault. Helaas dat zijn periodes bij Ferrari en McLaren minder succesvol waren.
Niet alleen Alonso komt tegenwoordig slecht uit de verf, hetzelfde geldt voor het Williams-team. Het is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering dat het Formule 1-team de laatste en één-na-laatste plek innemen. In het verleden was dit wel anders. Williams geldt nog steeds als één van de succesvolste teams ooit, vooral door de succes in de jaren tachtig en negentig.
Het laatste kampioenschap van Williams stamt alweer uit de vorige eeuw: in 1997 werd Jacques Villeneuve met een Renault-motor kampioen. In 2012 wist het team voor het laatst te winnen: Pastor Maldonado won in Barcelona zijn eerste en enige Grand Prix. In 2014 en 2015 scoorde Williams een knappe derde plaats in het constructeurskampioenschap, de afgelopen twee jaar de vijfde plek en dit jaar staan ze hopeloos onderaan.
Terug naar de documentaire Williams uit 2017. Williams is het enige Formule 1-team waarbij de naam van de eigenaar nog in de naam staat. Sinds 2013 heeft Claire Williams de leiding over het team, maar het is haar vader, Frank Williams, die het team in 1977 is gestart.
De documentaire draait vooral om het persoonlijke verhaal van Frank Williams. Wat heeft hem gedreven om een Formule 1 te starten en wat is de reden dat zijn team één van de succesvolste Formule 1-teams ooit is? De documentaire gaat ook uitgebreid in op het ongeluk in 1986 waarbij Frank Williams verlamd raakt.
Zelf was ik vlak na de millenniumwissel groot fan van Williams. Een tijd waarin Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher achter het stuurtje zaten. Beiden wisten een paar Gran Prix’s te winnen, maar ze kwamen tekort voor het kampioenschap. Die eer was in het verleden wel weggelegd voor Williams-coureurs Alan Jones (1980), Keke Rosberg (1982), Nelson Piquet (1987), Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996)en Jacques Villeneuve (1997).
Ik had gehoopt dat de documentaire zou in gaan op de successen en de legendarische rijders uit het verleden. Enkele kampioenen komen kort aan bod en ook het dodelijk ongeval van legende Ayrton Senna wordt uitgebreid behandeld. Toch draait de documentaire niet om de rijders, maar om de man achter het team: Frank Williams. Een man met een ontzettende drive voor de autosport en die zelfs na zijn ingrijpende auto-ongeluk niet weg te denken is bij het Formule 1-circuit.
Doordat de documentaire Williams vooral draait om Frank Williams, zijn werk en zijn familie, is deze documentaire vooral interessant voor Formule 1-fans die al wat langer mee gaan in de sport. Als je meer wilt leren van de legendes uit het verleden, kun je beter een documentaire over hun specifieke leven op zoeken. De documentaire Williams draait vooral om de werkethiek van Frank, zijn gebrek aan emotie en de impact op zijn familie. Zeker interessant, maar niet heel erg diepgaand.