
Counter-Strike: Global Offensive Review
Counter-Strike: Global Offensive laat het gevoel van de klassieke Counter-Strike herleven. In 1999 is Counter-Strike als onschuldige mod uitgekomen voor Half-Life en tot de dag van vandaag is de game één van de meest gespeelde shooters. Door de jaren heen werd het flink geüpdatet, maar de basis blijft identiek. Counter-Strike: Global Offensive is grotendeels hetzelfde, maar voor vijftien euro is dat ook helemaal niet erg.
Counter-Strike: Global Offensive draait net als zijn voorgangers om het teamgevecht tussen de ‘Terrorists’ en de ‘Counter-Terrorists’. De first person shooter, die zich puur richt op online multiplayer, speelt zich in tegenstelling tot veel moderne shooters niet af in ongekend grote arena’s, maar in kleine, compacte maps. Daarbij draait het niet om zoveel mogelijk schieten, maar om tactische genialiteit.
Het verschil tussen CS: GO en zijn voorgangers zit hem vooral in wat kleine aanpassingen. De stevige basis is hetzelfde gebleven, maar op visueel gebied is het spel flink verbeterd, op bestaande maps zijn kleine aanpassingen gedaan, er zijn enkele nieuwe modi toegevoegd en is het wapenarsenaal is uitgebreid.
Kip zonder kop
Wie zich nog nooit aan CS heeft gewaagd (of door de vele Battlefields en Call of Duty’s gewend is geraakt aan grote maps) heeft de nodige moeite met Global Offensive. De leercurve is behoorlijk groot en dat komt vooral door het tactische deel van het spel. Als een kip zonder kop rondrennen wordt snel afgestraft en aangezien je tijdens het spel niet respawnt, irriteer je je snel aan het meekijken met medegamers die zich een stuk voorzichter over de kaart voortbewegen. Overigens is de kans groot dat je in het begin vaker met andere spelers meekijkt dan dat je daadwerkelijk zelf door de arena loopt, maar hierdoor leer je wel nieuwe technieken en zie je op welke plekken in de map je echt niet moet komen.
De ietwat trage gameplay en de voorzichtige speelstijl van je medemens irriteert soms en vandaar dat het een goede keuze van de makers is geweest om de spelmodus Arms Race aan het spel toe te voegen. Bij Arms Race krijg je elke keer na het omleggen van je vijand een slechter wapen, waardoor je eindelijk kunt laten zien dat je met elk wapen goed om kan gaan. Het eindwapen is een mes en wie als eerste daarmee een tegenstander vermoordt, wint. Het resultaat is een vlotte modus die voor veel plezier zorgt en afwijkt van de andere modi. Bovendien blijft het heerlijk om in een FPS iemand met een mes te fileren.
Een andere modus die aan het spel is toegevoegd is Demolition. In deze modus staat het laten ontploffen of ontmantelen van een bom centraal. Extra hindernis hierbij is dat je na elke ronde waarin je een kill pleegt, een slechter wapen krijgt. Een leuke uitdaging waarbij je het maximale uit elk wapen moet halen.
Wapens
Over wapens gesproken, in CS: GO zitten enkele nieuwe wapens zoals het semisch-automatische pistool Tec-9 voor de ‘Terrorists’ en Mag-7 van Zuid-Afrikaanse makelarij voor de ‘Counter-Terrorists’. Toch kiezen de meeste spelers vrij standaard voor een machinegeweer en het zijn dan ook vooral de twee nieuwe granaten die voor vernieuwing zorgen.
Allereerst is er de decoy grenade die een schotgeluid nabootst en op de radar verschijnt, waardoor de illusie wordt gewekt dat de vijand daar aan het schieten is. Ideaal om de tegenstander naar een punt te lokken en het klusje daarna met een schot in de rug af te maken. De tweede granaat is een brandbom waarmee de tegenstander in het nauw gedreven kan worden (of voor de liefhebbers: de vijand kan in een levende barbecue veranderen).
Helaas heeft ontwikkelaar niks gedaan aan spelers die het grootste deel van de tijd zich in een hoekje verstoppen en jouw hoofd versieren met een salvo vliegend lood op het moment dat jij in hun buurt komt. Maar ja, misschien is dat stiekem ook wel de charme van Counter-Strike.
Een ander nadeel aan Global Offensive, voor de PC-gamers, is dat het spel mede is ontwikkeld voor consoles. Het maakt de gameplay iets trager en zorgt er tevens voor dat bewegen wat minder explosief gaat. Het is een kwestie van smaak, maar het had van mij als PC-gamer niet gehoeven. Bovendien heeft de console-stap er voor gezorgd dat de interface is aangepast. Het kopen van nieuwe wapens gaat nu bijvoorbeeld via een onhandig ronde schijf. Het kost voor PC-gamers alleen maar extra tijd om je door dat menu heen te werken en voegt niets toe aan het spel.
Deze game is getest op de PC
Conclusie en beoordeling
Counter-Strike: Global Offensive is nog steeds het topspel van weleer, maar dan in een modern jasje. Visueel is het flink verbeterd en de nieuwe spelmodus Arms Race zorgt met zijn snelheid voor de gewenste variatie in het spel. De tragere gameplay zal niet bij iedereen even goed vallen, maar voor slechts vijftien euro is het een prima spel om met wat vrienden een weekend flink op los te gaan.
Cijfer: 8
+ Lage prijs
+ Arms Race-modus
+ Vraagt tactisch vermogen
+ Gameplay blijft ijzersterk
– Console interface
– Tragere gameplay
– Nieuwe wapens voegen weinig toe
– Leercurve
Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl.