Blog  »  CES, Tech

Google Assistant wil in elke ruimte in je huis (en ver daarbuiten) een rol gaan spelen

Google Assistant op CES 2019

De Amazon Alexa is bijna met elke productcategorie compatibel. Google heeft met zijn Assistent een flinke achterstand, maar gaat dit jaar alles op alles zetten om de belangrijkste spraakassistent te worden. Op CES gaf het bedrijf alvast een voorproefje.

Tijdens CES heeft Google een nieuw platform, Google Assistant Connect, gelanceerd. Hierdoor moet het voor fabrikanten heel erg simpel worden om apparaten met de Google Assistant te verbinden. Google wil dat je thuis, onderweg of waar dan ook maar gebruik maakt van het paradepaartje Google Assistant. In de toekomst moet dit ervoor zorgen dat je overal in huis inktschermen kan hangen, zodat je bijvoorbeeld via de Google Assistant kunt zien wat de temperatuur is. Voorlopig is dat nog een conceptproduct. Wel is op CES te zien dat Google voor elke ruimte een product op maat heeft. Een overzicht.

Keuken

In Engelstalige landen verkoopt Google op dit moment de Home Hub.¬†Een 7 inch-touchscreen met een speaker op de achterkant en natuurlijk de Google Assistent ingebouwd. Volgens Google ook ideaal voor het tonen van recepten of instructievideo’s voor tijdens het koken. Het enige nadeel is dat het apparaat niet waterdicht is. Het is dus verstandig om de Google Home Hub niet vlakbij de wasbak te zetten.

Op CES toont Whirpool de KitchenAid Smart Display. Het idee is hetzelfde als de Home Hub, behalve dat dit scherm met 10 inch iets groter is. Grootste voordeel van Whirpool’s slimme scherm is dat hij waterdicht is. De prijs ligt met 200 – 300 dollar wel iets hoger dan de 100 – 150 dollar die de Google Home Hub kost.

Badkamer

Ook de badkamer kun je een stuk slimmer maken. Ik had het eerder al over de slimme toilet van Kohler, maar die werkt samen met Amazon Alexa en niet met Google Assistant. Kohler verkoopt echter ook producten voor in de badkamer die wel samenwerken met Google Assistant. De slimme spiegel van Kohler kun je met spraak aansturen zodat je het weer krijgt te zien of muziek kunt afspelen. De spiegel heeft ook lampen die je uiteraard via spraak kunt besturen. Prijzig is het wel: een 24 inch spiegel kost 1249 dollar, de 40 inch variant zelfs 1624 dollar.

Een goedkopere spiegel vind je bij Simplehuman. In de Mirror Hifi zit ook Google Assistant en verlichting ingebouwd. Met een prijs van 350 dollar is dat apparaat een stuk schappelijker.

Slaapkamer

Voor de slaapkamer valt vooral de Lenovo Smart Clock in positieve zin op. De gadget heeft een mooi design en past met een 4 inch scherm prima op het gemiddelde nachtkastje. De slimme wekkerklok heeft bovendien geen ingebouwde camera, wat erg prettig is. De Lenovo Smart Clock verschijnt in de lente voor 79 dollar. Het is nog niet bekend of het apparaat naar Nederland komt, maar het lijkt een slimme oplossing zodat je geen smartphone in je slaapkamer nodig hebt.

Lenovo Smart Clock

Woonkamer

In de woonkamer kun je prima toe met de Google Home, Google Home Mini of Google Home Hub, maar het is wel een extra apparaat dat je een plekje moet geven. Gelukkig zijn er ook steeds meer apparaten die je toch al gebruikt in je woonkamer, die geleverd worden met een slimme assistent. Zelf vind ik de Juno AI-lampen een mooie oplossing. Deze lampen plaats je in je plafond en hebben een JBL-speaker ingebouwd inclusief spraakassistent. Helaas zijn de lampen van Juno niet compatibel met Google Assistant en alleen met Amazon Alexa.

De Google Assistant zit wel in steeds meer televisies ingebouwd. Sony en LG leverden hun nieuwe televisies al met de spraakassistent van Google. Samsung maakte tijdens CES bekend dat ze vanaf dit jaar hun televisies ook uitrusten met Google Assistant (naast de eigen Bixby-assistent).

Ook op de Sonos One kun je binnenkort met de Assistant aan de slag. In 2017 kondigde Sonos al aan dat ze Alexa en Assistant wilden ondersteunen, maar de Google spraakassistent werd constant uitgesteld. Een definitieve datum is nog niet bekend, maar de beta-test is inmiddels begonnen. House of Marley gaat Google Assistant implementeren in de Get Together Mini.

Auto

Ook onderweg maakt Google de assistent toegankelijker. Je kunt natuurlijk je telefoon gebruiken, maar dat werkt in een luidruchtige omgeving niet altijd even goed. Via Android Auto is de assistent ook al beschikbaar in auto’s, maar als dat niet standaard in je auto zit gebouwd heb je er niets aan.

Anker Roav Bolt met Google Assistant

Op CES zijn twee apparaten aangekondigd die van je auto een vervoersmiddel met Google Assistant maken. JBL komt met de Link Drive, Anker met de Roav Bolt. Beide apparaten kun je via bluetooth of 3,5 mm audioplug aansluiten. Op de Google-stand heb ik een korte demonstratie gekregen en de eerste indruk is positief, maar het is wel even afwachten of de apparaten in de praktijk ook zo goed werken. De JBL Link Drive verschijnt deze lente voor 60 dollar, de Anker Roav Bolt in februari voor 50 dollar. Het is niet bekend of de producten ook in Nederland uitkomen.

En dan heb je nog Google Maps

De opvallendste aankondiging omtrent de uitbreiding van Google Assistant is niet op hardware-gebied, maar draait om software. Google gaat de Assistent namelijk standaard inbouwen in Google Maps. Hierdoor heb je onderweg echt altijd de Google Assistent bij de hand.