Blog  »  CES, Tech

Catch Up #6: Heel veel CES 2016

Deze week wordt in de Verenigde Staten de grootste techbeurs ter wereld gehouden: Consumer Electronics Show (CES). Op deze beurs in Las Vegas kondigen grote techbedrijven elk jaar de nieuwste producten aan en -het blijft natuurlijk een Amerikaanse beurs- worden de gekste producten geshowd die nooit in een woonkamer terecht zullen komen. Naast CES 2016 natuurlijk ook aandacht voor ander tech nieuws in de Catch Up van deze week.

CES 2016

In het verleden was de CES een goede plek om smartphones aan te kondigen, maar vanwege de explosieve groei kiezen smartphone-fabrikanten steeds vaker voor zelf georganiseerde events waarop ze hun toestellen aankondigen. Gelukkig blijft er nog genoeg andere leuke elektronica over. Zo heeft LG deze week een 8K-televisie voor consumenten aangekondigd met een schermgrootte van maar liefst 98 inch (2,49 meter). Een greep uit de overige aankondigingen:

Asus MB169C+: Een 15,6 inch draagbaar scherm met usb-c aansluiting
Asus MG28UQ en MG24UQ: een 28 inch en 24 inch monitor met een responstijd van 1 milliseconde
Dell 23 Wireless Monitor: een 23 inch monitor waarbij de poot je smartphone draadloos kan opladen
Fitbit Blaze: een smart fitness watch met modulair ontwerp en betere activiteit-tracking
Huawei M2 tablet: een 10 inch tablet met vier speakers met Clari-Fi-audio van Harman Kardon
Intel Compute Stick: een minicomputer ter grootte van een usb-stick
Lenovo Yoga 900S: een 12,8 mm dunne laptop, met een omklapbaar scherm
Lenovo Thinkpad X1: een 12 inch Windows-tablet, waar extra modules aanbevestigd kunnen worden zoals een batterijmodule of projector
Lenovo met Project Tango-cameratechnologie: de camera kan onder meer worden gebruikt om ruimtes op te meten
Nikon KeyMission 360: een actiecamera die 360 graden kan filmen
Samsung Chromebook 3: een 11,6 inch Chromebook
Samsung Notebook 9 series: twee highend laptops met een 13,3 of 15 inch scherm
Sony PS-HX500: een hi-res audio LP-speler

Daarnaast is op CES bekend gemaakt dat de virtual reality-bril Oculus Rift vanaf maart geleverd wordt en 699 euro gaat kosten. Daar komt ook nog eens 40 euro verzendkosten overheen.

Over the top tech

Zoals gezegd is CES ook de plek voor tech die je niet zo snel aanschaft. Neem nou de koelkast van Samsung met een gigantisch touchscreen op één van de deuren. De koelkast is onderdeel van Samsung’s smarthome en het scherm heeft onder andere een weer-functie, een kalender-functie en het is mogelijk te winkelen via het scherm.

Overigens wordt de CES ook steeds meer een show met auto’s. Zo is op de beurs de conceptcar Faraday Future te zien. Zie voor beelden van de 1000 PK elektrische auto onderstaande video. Volvo kondigde op de beurs een slim streamingplatform aan die te zien is op schermen in zelfrijdende auto’s van de fabrikant. De auto is zo ‘slim’ dat hij de route aanpast zodat je niet middenin een film of serie arriveert op je bestemming. Jup, rondrijden omdat het kan en blijkbaar niet omdat het moet.

Verder leert CES 2016 ons dat in de toekomst water drinken een stuk slimmer wordt met een bidon van LifeFuels. Deze bidon heeft een ingebouwd scherm en meet je dagelijkse waterconsumptie. Segway en Intel hebben een transformer hoverboard-robot gepresenteerd. Hoverboard Butler is aan de ene kant een ‘hoverboard’, aan de andere kant is het een robot. Maar het kan nog een stuk gekker: wat dacht je van een trui die je massages geeft of het doorzichtige beeldscherm van Panasonic?

Verder in het nieuws

Steam

Op eerste Kerstdag zagen diverse gebruikers van het gamingplatform Steam accountgegevens van andere willekeurige Steam-gebruikers. Hierdoor was onder andere ook een deel van de betaalgegevens inzichtelijk. Valve heeft inmiddels een statement over de problemen uitgebracht. De cachingproblemen werden veroorzaakt omdat het bedrijf een ddos-aanval probeerde af te wenden. Hierbij werden caching regels aangepast, wat niet helemaal goed ging, waardoor sommige gebruikers korte tijd gegevens van andere gebruikers zagen. De problemen duurden negentig minuten, maar zijn uiteindelijk zonder verdere problemen opgelost.

Gelukkig was er ook goed nieuws voor Steam. Op 4 januari waren meer dan twaalf miljoen gebruikers tegelijkertijd actief op Steam. Ter vergelijking, een jaar eerder stond dit aantal op 8,5 miljoen gebruikers. Pc gaming is blijkbaar nog springlevend.

Internet Explorer

Microsoft stopt op 12 januari met de support voor Internet Explorer 8,9 en 10. Dit betekent dat er niet langere beveiligingsupdates uitkomen en gebruikers hierdoor een gemakkelijker target voor hackers worden.

En dat dit nog

Hoverboards zweven boven de grond. Toch worden zelf balancerende scooters zoals de Oxboard standaard hoverboard genoemd. Het zorgt er in ieder geval standaard voor dat ik teleurgesteld ben als ik een nieuwsbericht over een hoverboard langs zie komen. Gelukkig is er nu een hoverboard die daadwerkelijk vliegt! Het grootste nadeel? Het prijskaartje van twintigduizend dollar (18.382 euro).