Catch up #3: Star Wars, Whatsapp blokkade, drone regels

Fans hebben er tien jaar lang op moeten wachten, maar afgelopen week was het zover: Star Wars The Force Awakens is uitgekomen. Verder is WhatsApp in Brazilië enkele uren geblokkeerd geweest op last van de rechter en wordt het net rondom drones langzaam opgehaald. Dat en meer in de Catch Up van deze week.

Star Wars: The Force Awakens

De nieuwe Star Wars heeft tweehonderd miljoen dollar gekost en de verwachtingen waren vooraf dan ook hoog. De film stond bij vele filmliefhebbers aan het begin van het jaar al bovenaan het must see lijstje. Inmiddels draait de film sinds woensdag in de Nederlandse bioscoop en de eerste resultaten zijn hoopgevend te noemen.

Op IMDB heeft de film na bijna tachtigduizend stemmen een mooie 8,9, terwijl de film in de voorverkoop al honderd miljoen dollar op heeft gebracht (de helft van het productiebedrag). In Nederland zorgde de film voor nieuwe records bij Pathé en JT Bioscopen. Eerst genoemde bioscoopketen werd op de openingsdag door 35.212 bezoekers bezocht (het oude record stond op 31.441 bezoekers, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2). Bij JT bezochten 9100 mensen de bioscoop waarmee het recente record van Spectre alweer uit de boeken kon.

Mocht je de film nog niet hebben gezien, dan heeft Bright een mooi overzicht gemaakt van tools om spoilers zoveel mogelijk uit je zicht te houden. Zie het als een add blocker, maar dan voor alle content die te maken heeft met Star Wars.

Verder in het nieuws

Whatsapp blokkade

In Brazilië is  berichtendienst WhatsApp afgelopen week na een uitspraak van een rechter tijdig geblokkeerd. Hoewel de precieze reden voor de blokkering nog steeds onduidelijk is, was het de bedoeling dat de chatdienst 48 uur geblokkeerd zou zijn. Een andere rechter heeft de blokkade op de eerste dag overigens weer ongedaan gemaakt.

93 procent van de Braziliaanse internetgebruikers (honderd miljoen mensen) maakt gebruik van de app. In Braziliaanse media wordt gespeculeerd dat de blokkering mogelijk te maken heeft met een drugsorganisatie die ook overvallen pleegt. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie waarmee het chats niet kan lezen en ook niet kan doorsturen naar de Braziliaanse politie.

Google Search in 2015

In de vorige Catch Up stond ik al uitgebreid stil bij de terugblikken van Facebook, Twitter, YouTube en Spotify op 2015. In de afgelopen week heeft ook Google zijn terugblik op 2016 online gezet. In de bijbehorende video staat het bedrijf vooral stil bij onderwerpen die ook al te zien waren in de andere samenvattingen van 2015. Op het gebied van tech was de iPhone 6S het meest gezochte product op Google, gevolgd door de Samsung Galaxy S6 en Apple Watch.

IS

De fysieke strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) laat ook zijn sporen online achter. Vlak na de aanslagen in Parijs kondigde Anonymous al een digitale oorlog aan tegen IS om zo hun communicatie te verstoren en zoveel mogelijk informatie buit te maken. Aanhangers van IS hebben een eigen online beweging (Islamitische cyberleger – ICA) die zeker van zevenhonderd Amerikaanse en een onbekend aantal Franse militairen persoonsgegevens heeft gepubliceerd.

In Frankrijk heeft premier Manuel Valls afgelopen week laten weten dat het anonieme Tor-netwerk niet aan banden zal worden gelegd. Het netwerk kwam in opspraak omdat een manier voor terroristen is om met elkaar te communiceren. Tor is een netwerk waarmee het ‘diepere web’ kan worden bezocht. Gebruikers zijn anoniem en ook geblokkeerde websites zijn te bezoeken.

Smartphone met twee week batterijduur

Het Chinese Oukitel heeft een smartphone ontwikkeld met een batterijduur van maar liefst vijftien dagen. De K10000 heeft een 10.000 mAh accu, waar bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S6 Edge slechts 2600 mAh heeft. De accu zou niet alleen bedoeld zijn voor de mobiel, maar ook voor het opladen van andere apparaten. De kans is helaas groot dat het toestel op de Europese markt zal verschijnen.

Drone beperkingen

Drones duiken steeds vaker op, maar zorgen helaas ook nog voor de nodige problemen. Zo heeft in Amerika tot nu toe 28 keer een piloot actie moeten ondernemen om uit te wijken voor een drone. Op dit moment is het zo dat iedereen die het geld ervoor over heeft, een drone kan kopen en hem de lucht in kan laten. De kans is echter groot dat dit in de toekomst veranderd. Zo moeten in Amerika vanaf 19 februari 2016 bijna alle soorten drones worden geregistreerd. Vliegen zonder registratie kan resulteren in een boete die op kan lopen tot bijna dertigduizend dollar.

In Tokyo, Japan hebben ze iets heel anders bedacht om overlast met drones aan te pakken. Als iemand zich misdraagt met een drone dan zet de Japanse politie een eigen drone in met een net eronder van zes vierkante meter.

En dan dit nog

Twintig jaar na het origineel komt er een vervolg uit op Independence Day. In 1996 werd de wereld overspoelt door aliens, maar op 24 juni 2016 zal in de bioscoop de twee lichting te zien zijn. In de afgelopen week verscheen de eerste trailer van de nieuwe film.

Deel dit artikel: