Boekreview: Co-intelligentie, Slimmer werken met AI
ChatGPT heeft de wereld in twee jaar tijd radicaal veranderd. Terwijl docenten worstelen met AI-gegenereerde werkstukken, is kunstmatige intelligentie voor veel professionals (denk aan programmeurs of contentmakers) onmisbaar geworden. Hoe zet je AI effectief in? Het boek ‘Co-intelligentie: Slimmer werken met AI’ belooft ons wegwijs te maken in deze nieuwe realiteit. Kan het die belofte waarmaken?
“Sinds de dotcombubbel heb ik geen grotere hype meegemaakt dan het huidige rumoer rondom kunstmatige intelligentie”, schrijft techondernemer Alexander Klöpping in zijn voorwoord. Om grip te krijgen op de technologische ontwikkelingen is het volgens Klöpping essentieel om vanaf nu dagelijks AI te gebruiken. Volgens schrijver Ethan Mollick (professor aan de prestigieuze Wharton School) begint dit avontuur met slapeloze nachten: “Volgens mij is de prijs die je moet betalen om AI te leren kennen – om AI écht te leren kennen – ten minste drie slapeloze nachten.”
Co-intelligentie door Alexander Klöpping?
Als je de cover van dit boek ziet zou je overigens denken dat het een boek van Alexander Klöpping is. De tekst ‘Met een voorwoord van Alexander Klöpping’ staat prominenter op de cover dan de naam van auteur Ethan Mollick. Klöpping is echter wel de drijvende kracht achter de promotie van het boek in Nederland.
Overigens als je de Nederlandse versie vergelijkt met het originele boek valt een verschil op. In de Nederlandse versie staat de subtitel Slimmer werken met AI pontificaal op het boek, terwijl bij het origineel ‘Co-intelligence’ centraal staat. En de subtitel is ook anders: “Living and working with AI”.
‘Behandel AI als een mens’
Co-intelligentie bestaat uit twee delen. In het eerste deel schetst de schrijver het speelveld. Hoe zijn we met AI en taalmodellen gekomen waar we nu staan? Ook schetst Mollick toekomstscenario’s; van een gunstig scenario tot het einde van de wereld. Hoewel dat zeker belangrijke thematiek is, ligt de kracht van het boek in het tweede deel: hoe werk je slimmer met AI?
“AI gedraagt zich niet als software, maar als een mens.”
Een interessant standpunt van Mollick daarin is dat hij vindt dat we AI niet moeten vergelijken met andere computertoepassingen. “AI gedraagt zich niet als software, maar als een mens. Behandel de AI alsof ze menselijk is, omdat ze zich in veel opzichten als een mens gedraagt.”
Vier principes over het omgaan met AI
In het boek filosofeert Mollick ook of AI al dan niet bewustzijn heeft. Het antwoord op die vraag heeft hij niet, maar je krijgt betere resultaten als je AI in je prompting als mens behandelt. Het is één van de vier principes uit Co-intelligentie over het omgaan met AI:
- Nodig AI altijd aan tafel
- Blijf de human-in-the-loop
- Behandel AI als een mens (en zeg wat het is)
- Ga ervan uit dat dit het slechtste AI is die je ooit zal gebruiken
AI als creatieve denker, collega, privédocent, en coach
De kernboodschap van Co-intelligentie is: geef je AI-assistent een duidelijke rol. En volgens Mollick zijn er vier rollen waarmee je de meeste waarde krijgt. AI als creatieve denker, collega, privédocent, of coach.
Als voorbeeld staat in het boek een brainstormoefening waarbij mensen worden gevraagd om manieren om een tandenborstel te gebruiken (naast tandenpoetsen). De meeste mensen komen met vijf tot tien mogelijkheden, ChatGPT komt in diezelfde oefening tot meer dan honderd.
Bij prompting maakt het veel verschil wat voor rol je aan een AI toekent. Vraag je simpelweg: ‘Geef vijf passende namen voor mijn bedrijf’, dan krijg je een veel slechter antwoord dan als je in je prompt meegeeft dat AI een creatieve marketeer is met leuke woordspelingen gevolgd door dezelfde vraag. Hiermee experimenteren verhoogt de waarde die je uit AI haalt aanzienlijk
Een fijne inleiding in AI?
‘We moeten iets met AI‘ is een zin die ik dit jaar veel om mij heen heb gehoord. Als je echter niet weet wat je kan vragen, zul je ook niet het maximale uit een tool halen. Daarom is het belangrijk om inspiratie op te doen. De vraag is: hoeveel waarde biedt Co-intelligentie: Slimmer werken met AI?
Voor professionals met weinig AI-kennis, is dit boek een fijn startpunt. Het boek geeft een goede basis over AI en taalmodellen, en leert je praktische tips waarmee je meer uit je tools haalt. Gebruik je nu al dagelijks ChatGPT of Claude, dan zul je in deze tips weinig verrassends tegenkomen. Maar voor iedereen die op zoek is naar een toegankelijke eerste stap in de wereld van AI, is dit boek een prima keuze. De echte vraag is: nodig jij vanaf nu AI altijd uit aan tafel?
Het boek Co-intelligentie is onder meer te koop bij bol.com. Lees je liever het origineel? De Engelse versie is ook nog eens goedkoper.