
Beginnen als creator: focus op één platform of multiplatform?
Moet je als beginnende creator je slechts focussen op één platform zoals TikTok, of kun je beter je kansen spreiden door multiplatform te gaan?
Als je wel eens één van mijn creator analyses hebt gelezen, krijg je misschien het gevoel dat elke succesvolle Nederlandse of Belgische creator miljoenen of op zijn minst honderdduizenden fans op elk platform heeft. Dat ze nu zoveel fans hebben zegt uiteraard niets over waar ze zijn begonnen. Toch kan het jou het gevoel geven dat je direct multiplatform moet gaan. In dit artikel zet ik op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van multiplatform starten of je juist te focussen op één platform.
Starten op één platform
Het grote voordeel van starten op één platform is dat je sneller leert wat werkt. Elk platform heeft zijn eigen doelgroep en algoritme, en het heeft tijd nodig voordat je begrijpt hoe dat platform werkt.
Door te focussen op één platform kun je al je energie steken in hoe jouw content het beste werkt op dat platform. Je hoeft je niet te druk te maken over hoe je een bepaalde video wegzet op verschillende platformen, dus kun je na het plaatsen direct reageren op reacties. Dit heeft als voordeel dat je sneller een community opbouwt en meestal sneller groeit. Mits je content uiteraard waardevol is voor de eindgebruiker.
In principe maakt het niet uit op welk platform je begint. Je kan het beste kiezen voor het platform waar je al de meeste tijd aan besteedt. Als je twijfelt kun je het beste met TikTok beginnen aangezien beginnende creators daar vaak sneller tractie pakken (maar het hangt af van het type content wat je maakt). Zo schreef ik vorige maand dat je met 200 volgers een miljoen TikTok-views kan halen op een video, terwijl iemand met één miljoen volgers kan blijven steken op 2.000 views.
Het grote nadeel van starten op één platform is dat je risico loopt als het algoritme wijzigt of het platform verandert. Neem bijvoorbeeld de TikTok-ban in Amerika, dan wil je niet volledig afhankelijk zijn van één platform. Bovendien kan het zijn dat je content op Facebook Reels best aardig kan scoren, maar op TikTok niet werkt. Of dat het bij TikTok niet voldoet aan de richtlijnen, maar op andere platformen juist wel.
Direct multiplatform uploaden
Als je vanaf dag één multiplatform uploadt, spreid je je kansen. Vergelijk het met beleggen: als je al je geld in cryptocurrency stopt en die markt stort in, dan daalt je vermogen. Het is dus vaak beter om je beleggingen (en dus voor een creator je content) te spreiden.
Het voordeel van spreiding is dat je verschillende doelgroepen bereikt en dat content over verschillende platform verschillend kan presteren. Een fijn inzicht daarbij is dat je soms ziet dat een onderwerp het wel goed doet, maar dat een bepaalde invalshoek gewoon niet werkt op een platform.
Het grote nadeel is dat je rekening moet houden met alle verschillen tussen platformen. Zelfs als je je alleen focust op short form video zit er duidelijk verschil in wat goed kan werken op TikTok in vergelijking met YouTube Shorts, Instagram of Facebook Reels, of andere platformen. Algoritmes zijn anders, maar ook het gedrag van de doelgroep is anders. Overigens voelt het soms ook als lopende band-werk als je één soortgelijke video op vier platformen zit te uploaden.
Het hergebruiken van content over verschillende platformen kan daarbij een strategie zijn, maar zorg wel dat je de copy laat aansluiten op het platform en dat je ook probeert om het videobegin te optimaliseren per platform.
In Nederland en België zijn veel voorbeelden van creators die begonnen zijn op TikTok en daarna ook succesvol zijn geworden op YouTube. Denk bijvoorbeeld aan Celine Dept, Scott’s Reality, Quinn en Aaron, en Maxime en Sophie.
Hybride beginnen het beste?
Overigens bestaat er ook nog een derde optie: focus op één platform, maar wees wel aanwezig op andere sociale media. Dit betekent dat je tachtig procent van je tijd stopt in dat ene platform en daarbij een consequent uploadschema aanhoudt. Op de andere platformen plaats je de content (deels) door, maar je aandacht ligt bij je primaire platform.
Net als bij starten op één platform leer je hierbij al snel hoe het platform werkt. Als bijvangst bouw je ook al een bescheiden achterban op een ander platform op.
Bovendien heb je meerdere hengels in het water. Hierdoor kun je zonder teveel inspanning potentiële kansen op andere platformen spotten. Ik zie te vaak dat creators of media blijven inzetten op een succesvolle formule zonder nieuwe dingen te testen. Als het algoritme of platform dan verandert, begin je in zo’n situatie grotendeels weer op nul.
Wat is de beste keuze voor media?
Voor media (en dan specifiek audiovisuele media) is de beginpositie volledig anders. Je hebt bijvoorbeeld een nieuw televisieprogramma en de vraag is welke social media ga je inzetten om een community rondom dit programma te maken. Met andere woorden: je hebt al videocontent, je moet alleen nog de gewenste platformen kiezen.
Belangrijk daarbij is bepalen wat het doel is: wil je de zichtbaarheid vergroten, een community opbouwen of het aantal VOD-kijkers verhogen?
Voor de meeste entertainment-programma’s en talkshow-achtige programma’s geldt dat je op de meeste platformen uit de voeten kan qua content. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat elk extra platform tijd kost. Niet alleen qua uploaden, maar ook om ongewenste reacties te verwijderen en de community gezellig te houden.
Voor andere programma’s moet je vooral kijken naar het type content wat je kan aanbieden en de doelgroep die je wilt bereiken. Een traag programma kan goed werken als je op de bank zit televisie te kijken, maar is een uitdaging om weg te zetten op bijvoorbeeld TikTok. Qua doelgroep is elke leeftijdscategorie bijna op elk platform vertegenwoordigd, maar als je bijvoorbeeld Gen Z wil bereiken (‘We willen een jonge doelgroep aanspreken’) dan blijft TikTok het meest interessant.