Apex Legends: een betere versie van Fortnite?
De game waar iedereen het vorig jaar over had was Fortnite: Battle Royal. Electronic Arts zag het succes en besloot met een eigen versie te komen: Apex Legends. De aankondiging was een grote verrassing, maar het spel weet vanaf dag één te overtuigen.
Het is het buzzwoord in de gamewereld: battle royal. Oftewel een spelmodus in schietspellen waarin je het online opneemt tegen tientallen andere spelers en je wint als je het langste overleeft. Fortnite is de king of the hill, maar het speltype duikt ook op in andere genres, neem bijvoorbeeld Tetris 99. Je raadt het goed: je speelt tegen 98 menselijke tegenstanders een potje tetris.
Electronic Arts duikt ook in de hype met Apex Legends. Op 4 februari is het spel aangekondigd en was de game ook direct speelbaar. Binnen een dag had het spel 2,5 miljoen spelers, binnen een week 25 miljoen en inmiddels zijn er meer dan vijftig miljoen spelers.
Battle royal-spel
Het concept achter Apex Legends is gelijk aan Fortnite of PlayerUnknown’s Battlegrounds. Je springt uit een vliegtuig en landt op een eiland. Overal op het eiland zijn wapens, ammunitie en uitrusting te vinden. De bedoeling is dat je als langste overleeft en je vijanden één-voor-één uitschakelt. Tegelijkertijd wordt de spelwereld constant kleiner, waardoor je gedwongen wordt om het gevecht aan te gaan.
Verschil Fortnite en Apex Legends
Tot zover is de omschrijving van Fortnite en Apex Legends gelijk. Toch is Apex Legends duidelijk een evolutie ten opzichte van Fortnite. Vanaf dag één werkt het spel lekker en speelt het logisch.
Je begint een potje met het selecteren van één van de acht personages (legends). Van een medic, tot een robot die kabelbanen aanlegt. Maar ook een soldaat die luchtartilerie kan oproepen en een grapjas die hologrammen inzet om vijanden te misleiden. Alle personages hebben unieke eigenschappen, maar de eigenschappen zijn goed in balans. De keuze van het beste personage hangt dus echt af van je eigen voorkeuren.
Bij de personagekeuze moet je echter wel rekening houden met je teammaten. Apex Legends speel je in teams van drie mensen. Daarbij is het wel aan te raden dat in ieder geval één van de drie voor Lifeline (de medic) kiest, om iedereen in leven te houden. Waar je bij Fortnite, ook in teamverband, individueel springt, daar heb je in Apex Legends een jumpmaster. Als je jumpmaster bent, bepaal jij waar je landt en de teamgenoten volgen automatisch. De teamgenoten kunnen er overigens wel voor kiezen om de jumpmaster achter zich te laten en eigen landingsplaats te kiezen. Het springsysteem zorgt er voor dat je niet de hele tijd naar je teamgenoten op zoek bent, omdat ze in de buurt zijn.
Pingen in plaats van voice chatten
Misschien het grootste pluspunt aan Apex Legends is de manier hoe je onderling kunt communiceren. Het spel heeft een uitgebreid ping-systeem, waardoor je geen voice chat meer nodig hebt. Wil je met het hele team naar een bepaalde locatie, tik dan één keer op de PlayStation-controller op R1 en wijs de locatie aan via een ping. Zie je een leuk wapen liggen, met één druk op de knop stel je je teamgenoten op de hoogte. Door twee keer snel de R1-knop in te drukken waarschuw je je teamgenoten dat er een vijand in de buurt bent. Ook kun je de R1-knop inhouden voor andere soorten pings.
Second life
Leuk aspect aan Apex Legends is dat dood niet direct het einde betekent, mits er nog minimaal één teamgenoot in leven is. Als je neergeschoten wordt, wordt je eerst ‘gedownt’. Je kunt nog kruipen, maar geen wapens meer gebruiken. Je moet hopen dat een teamgenoot je weer opraapt en dat de tegenstander je niet helemaal dood schiet. Ook als dit niet lukt, is het spel nog niet over. Je personage laat wel een kist met bezittingen achter, met een banner. Teamgenoten kunnen deze banner oppikken en naar een Respawn Station brengen. De gedode speler springt dan uit een vliegtuig en komt weer in het spel. De wapens en andere spullen zijn weg, dus je moet helemaal opnieuw beginnen met verzamelen.
Bouwen niet nodig
Ik heb een tijdje Fortnite gespeeld, maar het grootste nadeel van dat spel vond ik het bouwen van beschutting. Het is een tof concept, maar ik kon het mij niet snel genoeg eigen maken. In Fortnite moet je goed kunnen schieten, maar vooral goed kunnen bouwen. In Apex Legends heb je daar geen last van, je kunt je puur focussen op schieten.
Sinds Apex Legends uit is, heb ik dan ook geen Fortnite meer opgestart. Het battle royale-spel van Electronic Arts speelt gewoon erg lekker en het is iets gemakkelijker om te winnen. Bovendien zorgen de verschillende personages ervoor dat je op zoek gaat naar een personage dat goed bij jou past.
Battle Pass
Apex Legends is een gratis spel, maar wel gaat het werken met een Battle Pass. Fortnite gebruikt een soortgelijk seizoensysteem, waarbij gebruikers per seizoen nieuwe content krijgen. Season 01 Battle Pass gaat waarschijnlijk zorgen voor nieuwe wapens en loot, maar brengt vermoedelijk ook een nieuwe Legend met zich mee: Octane. De Battle Pass gaat 950 Apex Coins kosten (1000 Apex Coins is 9,99 euro).
Een goed begin is het halve werk
Apex Legends is nu een maand oud en de eerste indruk is enorm goed te noemen. Het spel is goed in balans, is vernieuwend en is gewoon leuk om te spelen. Met vijftig miljoen gebruikers blijft de game nog wel fors achter bij de aantallen van Fortnite. De grote vraag is hoe Apex Legends zich gaat ontwikkelen. De game-ontwikkelaar zal het spel constant opnieuw moeten blijven uitvinden om relevant te blijven. Voor nu is Apex Legends in ieder geval een prima spel om eens uit te proberen. Oh, en het is gratis, dus waarom zou je het niet gewoon eens testen?
Apex Legends is beschikbaar voor PC, PlayStation 4 en Xbox One.