Tech

Zelfstrikkende schoen, vliegende taxi en Apex Legends – Recap #5

Zelfstrikkende schoen, vliegende taxi en Apex Legends – Recap #5

De afgelopen weken heb ik het even iets rustiger gedaan met mijn blog, maar het technieuws is natuurlijk  wel doorgegaan. In het NPO Radio 1-nachtprogramma Focus heb ik de afgelopen vier weken een wekelijkse techupdate gegeven. Tijd voor een recap!

Zelfstrikkende schoenen en gigantisch datalek

Een week na CES was er een product in het nieuws dat ik graag zelf had willen uitproberen: Nike’s nieuwe zelfstrikkende schoen, de Nike Adapt BB. Met behulp van een knopje of de bijbehorende app kun je instellen hoe strak je schoenen moeten zitten. Helaas moet je wel elke twee weken je schoenen opladen. Het andere nieuws dat opviel was de database die is gevonden met 773 miljoen e-mailadressen en ook nog een heleboel wachtwoorden. Hoe kun je jezelf online beschermen?

» Luister het fragment op de website van NPO Radio 1 (18 januari)

Vliegende taxi’s, Tikkie-app en het Fyre-festival

We hebben het er al tientallen jaren over, maar stapje voor stapje komen we dichterbij vliegende auto’s en taxi’s. Boeing heeft deze week een testvlucht uitgevoerd met de autonome elektrische Boeing-vliegtaxi. Ook in het nieuws: door een nieuwe functie van Tikkie kon je op basis van iemands telefoonnummer het rekeningnummer achterhalen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling en inmiddels staat de functie offline. Deze week kon je ook echt niet om de Netflix-documentaire Fyre heen. De organisaties betaalde miljoenen aan influencers om het Fyre-festival te promoten, maar het evenement zelf liep op een drama uit.

» Luister het fragment op de website van NPO Radio 1 (25 januari)

Apple’s videostreamingdienst, Facebook blijft groeien en Bluetooth 5.1

De tijd dat je met één of twee videostreamingdiensten ‘gedekt’ was, lijkt voorbij. Disney komt in april met Disney+ en ook Apple wil met Netflix gaan concurreren. Facebook presenteerde de kwartaalcijfers van Q4 en wat bleek? Ondanks de privacyschandalen is het sociale netwerk gewoon nog groter geworden. Ten slotte is er een nieuwe versie van Bluetooth aangekondigd waarmee je nooit meer iets kwijtraakt.

» Luister het fragment op de website van NPO Radio 1 (1 februari)

Europese copyrightregels, ouders tracken kinderen en Apex Legends

Staat het vrije internet in Europa op het spel door de nieuwe copyrightregels? Volgens critici zorgen artikel 11 (hyperlinkbelasting) en artikel 13 (uploadfilter) ervoor dat we in Europa censuur krijgen. Hoe zit dit precies? Ook in het nieuws: ouders houden massaal hun kind online in de gaten. Een deel van de ouders trackt zelfs hun kind soms via GPS. Ongeveer tegelijkertijd met dit nieuws werd YouTube Kids in Nederland gelanceerd. Het laatste nieuwtje van de week gaat over het nieuwe spel Apex Legends. Uit het niets lanceerde Electronic Arts een Fortnite-concurrent en met succes! Binnen een week heeft het spel 25 miljoen spelers!

» Luister het fragment op de website van NPO Radio 1 (8 februari)