Technieuws week 44: Huawei kondigt Mate 9 aan
Huawei heeft deze week een nieuwe smartphone aangekondigd. Met de Mate 9 gaan ze de concurrentie aan met de groten op de smartphonemarkt. Daarnaast zijn onderzoekers erin geslaagd om slimme lampen te hacken.
Huawei kondigt vlaggenschip Mate 9 aan
Huawei heeft donderdag haar nieuwe smartphone, de Mate 9, onthuld. Met de Mate 9 wil het Chinese bedrijf de druk op de grootste smartphoneleveranciers (Apple, Samsung) verder opvoeren.
Bij de ontwikkeling van de Huawei Mate 9 is vooral gekeken naar de grootste tekortkomingen van de huidige smartphones. Volgens Huawei zijn dit de batterij, de camera en het te snel verouderen van toestellen. De Mate 9 heeft dan ook een batterij met een inhoud van maar liefst 4000mAh (Samsung Galaxy S7 Edge heeft 3600 mAh). Bij de aankondiging werd ook nog een sneer naar de ontploffende batterijen van Samsung gemaakt. “No explosions”, zo sprak CEO Richard Yu.
Qua camera heeft het toestel een dubbele Leica-camera, die er volgens Yu voor moeten zorgen dat de foto’s van een hogere kwaliteit zijn dan Samsung’s Edge of Apple’s iPhone 7. De Huawei Mate 9 is vanaf 21 november beschikbaar voor 699 euro.
Slimme lampen gehackt op afstand
Israëlische onderzoekers zijn er in geslaagd om de slimme lampen van Philips op afstand te controleren. De onderzoekers deden dit door een virus te plaatsen in het draadloze ZigBee-protocol dat wordt gebruikt in de Philips Hue-lampen.
De lampen communiceren onderling door middel van het ZigBee-protocol. Hierdoor kon de worm zich al snel verspreiden. Volgens de onderzoekers is dit een doemscenario voor een maatschappij waarin slimme apparaten een steeds belangrijkere rol innemen.
Philips meldt in een reactie aan persbureau ANP dat er geen sprake is geweest van een virus. De wetenschappers hadden de mogelijke kwetsbaarheden gemeld, waarna Philips met een software update de zwakke plekken heeft aangepakt.
88 procent van smartphones draait op Android
Android blijft qua marktaandeel met kop en schouders uitsteken boven de concurrentie.In het derde kwartaal van 2016 draaide 87,5 procent van alle smartphones wereldwijd op Android. Dit blijkt uit onderzoek van Strategy Analytics.
De groei van Android zorgt ervoor dat het marktaandeel van iOS daalt. iOS staat wereldwijd op 12,1 procent van de telefoons (2015: 13,6 procent). Slechts 0,3 procent van alle smartphones draait op een ander besturingssysteem dan Android of iOS.
De verschuivingen in de marktaandelen komt grotendeels door de groei van opkomende markten. In Afrika, Azië en het Midden-Oosten kopen veel mensen voor het eerst een smartphone.
Nauwelijks mobiel bereik in tientallen dorpen
Woon je op het platteland in Drenthe of Noord-Brabant? Dan is de kans groot dat je bovenstaande afbeelding met enige regelmaat ziet als je Chrome gebruikt. Uit publieksonderzoek van de NOS en regionale omroepen blijkt dat inwoners van die twee provincie’s het minst tevreden zijn over het bereik van hun mobiele telefoon.
In sommige dorpen kunnen inwoners vaak thuis niet mobiel bellen, sms’en of internetten via het mobiele netwerk. Soms is het zelfs niet mogelijk om 1-1-2 te bellen. Volgens KPN is minder dan één procent van Nederland nog niet goed gedekt qua mobiel netwerk.