
Clubhouse: de social media-app van de (nabije) toekomst?
Misschien heb je er al van gehoord en anders ga je zeker in de komende tijd van horen: de nieuwe social media-app Clubhouse. Elon Musk, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg en Gary Vaynerchuk zijn al fan en dan kom je al snel bij de vraag: wat maakt Clubhouse zo uniek? Tijd voor een analyse.
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een social medium dat volledig om live audio draait. Op het platform kun je lid worden van specifieke clubhuizen (maximaal 5.000 leden en de beheerder moet je toegang verlenen) waarbij je kunt luisteren naar gesprekken over je favoriete onderwerpen en soms zelf ook mee kunt praten. Vergelijk het maar een beetje met Twitter, alleen dan met audio en volledig live. Je kunt gesprekken niet terugluisteren, dus je moet er echt bij zijn, waardoor het lijkt op een conferentie.
De app is vorig jaar in maart gelanceerd en kwam in het nieuws toen onder meer Oprah, Kevin Hart en Drake mee gingen praten in sessies. Eind januari deed ook Elon Musk nog een duit in het zakje, door eerst een mysterieuze tweet te plaatsen:
On Clubhouse tonight at 10pm LA time
— Elon Musk (@elonmusk) January 31, 2021
Clubhouse is een exclusieve club
De app is inmiddels ruim vier miljoen keer geïnstalleerd, waarvan iets meer dan tienduizend keer in Nederland. Dat betekent echter niet dat er ook daadwerkelijk zoveel gebruikers zijn. Clubhouse is een exclusieve club, waarbij je een uitnodiging moet ontvangen om deel te nemen. Als je eenmaal bent uitgenodigd kun je zelf ook twee personen uitnodigen.
Clubhouse kiest voor deze aanpak zodat ze relatief rustig kunnen groeien en daarmee vooral de infrastructuur up and running kunnen houden. Vooralsnog is de app alleen nog maar beschikbaar voor iOS-toestellen. Er wordt overigens wel gewerkt aan een Android-app.
Is praten met zoveel mensen niet chaotisch?
Praten met 5.000 mensen in één ruimte klinkt chaotisch, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Je kunt namelijk zelf instellen of iedereen mee kan praten, of dat de beheerder beslist wie er mag praten. Bij die laatste optie kan een presentator dus via Clubhouse een interview afnemen met een beroemdheid zoals Elon Musk. Je kunt daarbij zelf meeluisteren en virtueel je hand op steken. Daarbij kan de beheerder jou uitkiezen en mag je live een vraag stellen. Dus het kan zomaar zijn dat jij Oprah Winfrey of Elon Musk een vraag stelt.
Je hebt overigens ook de optie om een privé-clubhuis aan te maken. Daarbij kun je lekker praten met vrienden zoals je gewend bent met WhatsApp, Houseparty of Discord. Het geeft je echter ook de optie om nieuwe mensen te leren kennen, zoals in Chatroulette.
Wat is het verschil met WhatsApp-bellen, Zoom, Houseparty of Discord?
Clubhouse heeft veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Zoom, Houseparty en Discord, maar wat maakt deze nieuwe app dan zo uniek? Om het antwoord op die vraag te krijgen, moeten we bij de invloedrijke Amerikaanse ondernemer Gary Vaynerchuck zijn. Op zijn blog geeft hij het antwoord op deze vraag: “Het antwoord is dat Clubhouse draait om snelheid, het echte leven en passieve consumptie.”
Hij vergelijkt de nieuwe dienst met het hebben van een gesprek tijdens het eten. In het echte leven ga je ook niet zomaar een uitgebreid gesprek met een vreemde aan, waardoor apps als Chatroulette gek aanvoelen. Clubhouse lijkt daarnaast op een conferentie of een evenement zoals de Grammy’s: “Je kent de persoon, en je ziet dat de persoon een open gesprek heeft. Je kunt zelfs meedoen met het gesprek. Clubhouse is succesvol om de reden dat elk ander social platform succesvol is: het bootst een echte menselijke waarheid na.”
Het scheelt daarnaast dat je echt deelneemt aan een clubhuis, waardoor je niet twintig gesprekken tegelijkertijd hoort, maar één gesprek over een onderwerp dat jou interesseert.
Wat is het verschil met podcasts?
Vaynerchuck noemt in zijn analyse dus als voordeel ook passieve consumptie, wat uiteraard ook een eigenschap is van podcasts. Je kunt podcasts luisteren terwijl je onderweg bent of als je het huishouden aan het doen bent. Dit multitasken is een enorm pluspunt en een reden dat we de komende jaren nog veel meer audio-toepassingen gaan zien (denk daarbij ook aan Amazon Alexa, Google Assistant en Apple’s Siri).
Het verschil tussen Clubhouse en podcasts zit vooral in twee dingen: live en terugluisteren. Uiteraard zijn er podcasts die live uitzenden via bijvoorbeeld YouTube, maar het grootste deel van de podcasts is audio-on-demand. Bij Clubhouse draait het volledig om live-gesprekken. Het grote voordeel hiervan is dat je als luisteraar live vragen kunt stellen, waardoor je onderdeel bent van het geheel. Het nadeel is dat je net als bij Twitch enorm veel aanbod aan kanalen hebt, waardoor het lastig is om jezelf te onderscheiden.
Ook het ontbreken van een terugluister-optie is een groot verschil. Het zorgt ervoor dat je een Clubhouse-gesprek echt live wilt meemaken, terwijl je een podcasts altijd nog kunt terugluisteren. Uiteraard zijn er trucjes om gesprekken alsnog op te nemen, zo kun je het gesprek met Elon Musk ook terugluisteren via YouTube.
Nadelen van Clubhouse
Clubhouse heeft momenteel een paar nadelen. Allereerst wat betreft de privacy: je moet namelijk al je contacten synchroniseren met de app en daarbij is het uiteraard de vraag wat daar dan precies mee gebeurt. Daarnaast brengt het gesloten karakter van de dienst het nadeel met zich mee dat er ruimte is voor discriminatie, racisme en extremisme. Als niemand het gesprek rapporteert, blijf deze namelijk bestaan. Als de meeting is afgelopen zijn de gesprekken niet terug te luisteren en daardoor praten mensen vrijuit en geven ze hun ongezouten mening. Zoals zoveel dingen in het leven kun je tools voor goede en slechte dingen gebruiken.
Waarom kan dit een succes worden?
Op dit moment is Clubhouse booming, maar de vraag is of het daadwerkelijk een succes kan worden. Vaynerchuck heeft een duidelijke visie op de toekomst van de dienst: “In de komende drie jaar gaat Clubhouse of één van de tien populairste social-apps in de wereld worden, of Facebook, LinkedIn, Twitter en andere platformen gaan er met het idee vandoor.”
Hoe dan ook, in de komende jaren gaat audio (voice) volgens Gary Vaynerchuk enorm belangrijk worden omdat je het passief kunt communiceren. Dat was dezelfde reden dat de autoradio zo krachtig was.

Vaynerchuck heeft nog een belangrijk laatste advies voor contentmakers: “Als ik de tijd zou hebben, zou ik elke minuut die ik had besteden aan Clubhouse om een community op te bouwen.” Het is volgens hem belangrijk om te beseffen dat Clubhouse geen distributie-netwerk is, maar een platform voor echte interactie.