Tech nieuws #26: Telefoonverbod voor fietsers
Niet handsfree bellen kost automobilisten 230 euro, terwijl het bij fietsers toegestaan is. Onverantwoord, aldus minister van Verkeer Melanie Schultz. Bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is speelt smartphonegebruik een rol. Dat moet anders volgens de minister en dus onderzoekt ze een telefoonverbod.
Telefoonverbod moet fietsen veiliger maken
Minister van Verkeer Melanie Schultz gaat toch onderzoek laten doen naar een mogelijk telefoonverbod op de fiets. Een jaar geleden wilde de minister dit nog niet doen, omdat ze vond dat een verbod lastig te handhaven is. In plaats van een verbod startte ze een campagne bij scholen en providers om fietsers bewust te maken van de gevaren van het smartphone gebruik tijdens het fietsen.
Bij negen procent van alle fietsongevallen is er een smartphone in het spel. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat bij jongeren zelfs bij twintig procent van de ongelukken een smartphone een rol heeft gespeeld. Een woordvoerder van het ministerie laat tegenover Nu.nl weten dat een verbod een helder signaal is tegenover fietsers.
Twitter gaat karakterlimiet aanpassen
Twitter gaat enkele aanpassingen maken in haar systeem, waardoor het karakterlimiet minder beperkend is op de inhoud van de tweet. Binnenkort zullen mentions, links, polls, plaatjes en filmpjes niet langer meetellen in het limiet van 140 tekens. Twitter heeft dit op haar blog bekendgemaakt.
Ook zullen tweets die beginnen met een mention (@-teken) zichtbaar worden voor alle volgers. Dit geldt overigens alleen voor het eerste bericht in een gesprek, alle replies die daarna volgen zijn nog steeds niet zichtbaar. Twitteraars gebruiken nu de .@-methode, waardoor een conversatie tussen twee gebruikers alsnog voor iedereen zichtbaar wordt.
Een andere aanpassing aan de berichtendienst is de integratie van Spotify-fragmenten in de tijdlijn. Hierdoor kunnen fragmenten tot maximaal dertig seconden rechtstreeks vanuit de Twitter tijdlijn worden afgespeeld. Eerder werden fragmenten van iTunes en Soundcloud al geïntegreerd in de tijdlijn.
Met virtual reality naar het plaats delict
Mogelijk wordt virtual reality ingezet zodat juryleden in een rechtszaal het plaats delict virtueel kunnen bezoeken. De bedoeling is dat hiermee het strafrechtelijk systeem wordt geholpen om misdaden beter te begrijpen.
Op dit moment doen onderzoekers aan de Staffordshire University onderzoek naar virtual reality in rechtszaken. Het project heeft zo’n 184.000 euro steun vanuit de Europese Commissie gekregen. De politie in de Engelse regio Staffordshire is tot dusver zeer te spreken over de digitale ontwikkelingen.
Kenwapensystemen draaien nog steeds op floppydisk
De Amerikaanse overheid gebruikt nog steeds verschillende systemen uit de jaren zeventig die gebruikmaken van floppydisks. De systemen van het ministerie van Defensie worden gebruikt voor de inzet van bommenwerpers die kernwapens vervoeren, tankvliegtuigen en de inzet van kernwapens draaien op een IBM Serie 1-computer.
De onderhoud van de erfstukken kost 61 miljard dollar, wat drie keer zoveel is als moderne IT-systemen. Een woordvoerder van het ministerie geeft aan dat de computers die floppydisks gebruiken tegen het einde van 2017 vervangen moeten zijn door moderne varianten.
Lokaal streamingsaanbod nu ook op vakantie te bekijken
Nederlandse films op streamingdiensten zoals Netflix zijn binnenkort ook bekeken worden tijdens een vakantie in de Europese Unie. De lidstaten van de EU zijn hier donderdag akkoord over gegaan. Op dit moment maken streamingsdiensten gebruik van geoblocking, waardoor het aanbod van een dienst afhankelijk is van de locatie van het apparaat.
De Europese Commisie stelde eind 2015 de nieuwe regels voor. Zij wil namelijk dat er op de digitale markt niet langer landsgrenzen gelden en de markt op de economische markt gaat lijken.
Het Europese Parlement moet nog wel een uitspraak doen over het akkoord. De bedoeling is dat de nieuwe regels vanaf 2017 in werking gaan.