
Heb je een virusscanner nodig op je Android-smartphone?
Als ik zeg dat het internet gepaard gaat met risico’s, vertel ik niets nieuws. Dagelijks zijn er wel nieuwsberichten over phishingberichten, virussen en datalekken. Hoe beveilig je jezelf op het web? Heeft een virusscanner bijvoorbeeld nut op je Android-smartphone?
Op een Android-smartphone zit standaard een virusscanner. In de Google Play Store heeft Google een virusscanner geplaatst die de app op je telefoons scant om te beoordelen of je risico loopt. Bovendien is Google constant op zoek naar malafide apps in de Play Store en verwijdert deze apps daarbij. Heel soms glipt er een app door de mazen van het net.
Veilig met apps
Met de volgende tips vergroot je de veiligheid van een Android-smartphone:
- Download geen apps buiten de Play Store om
- Controleer goed welke app je downloadt in de Play Store zelf. Namaak-apps zijn soms niet van het echt te onderscheiden.
- Controleer daarom het aantal installaties in de Play Store: populaire apps zijn miljoenen keer geïnstalleerd
- Scan de recensies bij een app: wantrouw apps met alleen recensies met vijf sterren
- Controleer of de naam van de app echt klopt
- Controleer regelmatig welke apps op je telefoon staan en verwijder de apps die je niet gebruikt. Scheelt je bovendien ruimte!
- Controleer de permissies van de apps op je telefoon. Heeft een app echt je locatie, contactgegevens of microfoon nodig? Als een app het niet goed uitlegt en je begrijpt het zelf ook niet, geef de app dan hiervoor ook geen toestemming
Heb je een virusscanner nodig?
Experts zijn verdeeld over het gebruik van een virusscanner op je smartphone. Volgens de Consumentenbond werkt de standaardbeveiliging op Android-telefoons slecht en daarom adviseert de organisatie om een virusscanner te nemen. Voor de meeste Android-gebruikers is een virusscanner volgens Androidplanet niet nodig, maar kan het wel voor een veilig gevoel zorgen.
In de Play Store staan echter honderden antivirus-apps, dus welke moet je kiezen. Uit een onderzoek van AV-Comparatives blijkt dat tweederde van de apps onvoldoende bescherming bieden. De apps die wel aan de eisen voldeden konden in ieder geval meer dan dertig procent van de malafide apps uit 2018 herkennen. Bijzonder detail van het onderzoek: 32 apps die de test niet haalden, zijn twee maanden na het onderzoek verdwenen uit de Play Store.
Welke apps wisten de test succesvol af te leggen? Denk aan apps van bekende security-bedrijven als AVG, Kaspersky, McAfee en Symantec.