Elektrische steps: een toekomstige ramp voor steden?

Gemak op twee wielen. De populariteit van elektrische fietsen toont aan dat we er behoefte aan hebben. Ander elektrisch vervoer, zoals elektrische steps, moet hier een handige aanvulling op worden. De Nederlandse regelgeving is er nog niet klaar voor, maar als je een kijkje in buitenlandse steden neemt, is het de vraag of de consument er zelf wel klaar voor is.

Deelstep in de buurt

Als je een stedentrip maakt, is het lastig om met het openbaar vervoer op sommige plaatsen te komen. Anderhalf kilometer lopen is niet voor iedereen de hobby, maar om nou voor zo’n stukje een dure taxi te nemen…

In steeds meer (buitenlandse) steden kun je als alternatief kiezen voor een elektrische deelstep. Na registratie kun je in een app kijken welke step bij jou in de buurt beschikbaar is. Je loopt naar de step, scant de QR-code en je kunt naar je bestemming rijden. Het kost je slechts een klein bedrag per rit en met een topsnelheid van ongeveer 25 kilometer per uur ben je zo waar je moet zijn. In een korte tijd zijn er al veel bedrijven die steps aanbieden: Bird, Lime, Jump (van Uber), Lyft en Spin.

Mag je er in Nederland mee rijden?

In Nederland kun je niet zomaar met een elektrische step of elektrisch skateboard de weg op. Volgens het RDW valt de elektrische step onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’ en daarom moet deze aan regelgeving voldoen. Denk aan een zadel, verlichting en een spiegel. Bovendien moet de fabrikant de ‘bijzondere bromfiets’ laten goedkeuren. Zolang dit niet gebeurt, is de elektrische step illegaal.

Chaos in steden

Tijdens mijn vakantie in januari in Californië (Verenigde Staten) viel mijn oog op de elektrische steps. Uiteraard kun je ze in techstad San Francisco verwachten, maar vooral bij toeristische gebieden in Los Angeles zag ik een overvloed aan elektrische steps.

Vooral in de buurt van Santa Monica stonden er op elke hoek van de straat een verzameling steps. Niet netjes in een stalling, maar willekeurig op de stoep. Als je klaar bent met het rijden zet je de step namelijk op de standaard en laat je hem achter. Het maakt niet uit waar, dus in potentie zorgt dit voor chaos.

De bedrijven achter de steps laten busjes door de steden rijden om afgezonderde steps op te sporen en om steps met lege accu’s op te laden. Dit zorgt ervoor dat het wel wat netter wordt, maar nog steeds zie je overal steps slingeren.

Een ander nadeel van de elektrische step is de gebrekkige infrastructuur in buitenlandse steden. In Nederland hebben we bijna overal fietspaden, in Amerikaanse steden rijd je met je step tussen de voetgangers door. Levensgevaarlijk als je dit artikel van The Verge moet geloven. Niet alleen tijdens het stilstaan zijn de steps gevaarlijk, ook als ze rijden. De elektrische step is een handige gadget tijdens eens citytrip, maar iets minder chaos zou fijn zijn!

Deel dit artikel: