
De console-ervaring op je pc
Lang was de pc het belangrijkste domein voor veel gamers. Games als Rayman, Age of Empires en Unreal Tournament speelden we nog helemaal grijs en EA’s jaarlijkse footie werd nog ontwikkeld voor de pc en daarna overgezet naar de console. De computer was hét platform, consoles stonden op gepaste afstand. Tegenwoordig is die situatie precies omgekeerd en is de grote vraag: hoe wordt het pc-gamen weer interessant?
Natuurlijk is er nog wel een select gezelschap aan games dat alleen op een pc goed tot hun recht komt. Denk hierbij aan World of Warcraft, Sims of StarCraft 2. Die games zijn ontworpen om in je eentje te spelen en bovendien is de uitgebreidere en nauwkeurigere besturing op de pc een noodzaak om optimaal van de games te genieten. Toch is de personal computer ingehaald door consoles, wat vooral door stuntprijzen komt. Waar je bij de Xbox 360 tweehonderd euro neerlegt, ben je bij een computer al snel het viervoudige kwijt. Bovendien heeft een spelcomputer geen ingewikkelde installatieprocedures, waardoor het spelen pick up and play is.
Het resultaat is dat de pc-gamer zijn dagen eenzaam op een stoffige zolderkamertje doorbrengt, terwijl de consolegamer op de bank hangt met zijn vrienden. Gamen op een pc kan een stuk socialer en vandaar dat wij de console-ervaring naar de pc brengen.
Het probleem met een consolebeleving is dat die meestal in de woonkamer bij de televisie plaatsvindt, terwijl een computer tegenwoordig uit menig huiskamer is verbannen. Je zou natuurlijk het bureau van de zolderkamer in de woonkamer kunnen zetten, maar dat meubel staat meestal niet zonder reden uit het zicht. Bovendien is het best wel gek om voor het bureau een bank te hebben staan. Beter is dus om een pc bij de televisie neer te zetten.
Ook een mogelijkheid is – zo heb ik het opgelost – om je computer op een bureau in de hoek van de kamer zetten en dan een lange hdmi-kabel naar je televisie trekken. Een beetje klusser werkt de kabel netjes weg, waardoor het tv-meubel netter blijft doordat er nu geen console in hoeft.
Een ander probleem wordt veroorzaakt door de besturing, al is ook daar een handige oplossing voor. Zo bestaat er een groot assortiment aan draadloze toetsenborden, muizen en controllers, zodat jij niet aan één plek bent gebonden. Nadeel aan draadloze apparatuur is dat het op een paar meter van de computerkast soms niet meer werkt, omdat je buiten het bereik van de zender zit. De oplossing is het aanleggen van een lange usb-kabel zodat je de controllers bij de televisie verdeeld. Hierdoor kun je de computer vanaf de bank besturen. Het aansluiten van alles kost je even, maar dan kun je ook eindelijk los met je pc als console.
Maar why the hell zou je zoveel moeite doen om een resultaat te bereiken dat je ook bereikt door een console te kopen? De reden is simpel: pc-gaming biedt enkele mogelijkheden die een console niet biedt.
Eén daarvan is het arsenaal aan randapparatuur. Wie wel eens bij de lokale gamezaak binnenloopt, ziet dat er voor de krachtige tekstverwerker veel meer opties zijn dan voor een spelcomputer . Toetsenborden, stuurtjes en controllers zijn er in vele soorten en maten. Bovendien werkt een toetsenbord en muis beter op een homecomputer, omdat het de standaard besturing is voor het elektrische apparaat. Bij een console wordt die besturing pas later aan de mogelijkheden toegevoegd.
Wat het gamen op een computer nog interessanter maakt, is de mogelijk om meerdere schermen aan te sluiten. Vooral bij de splitscreen-modus bij race games heeft dit het voordeel dat iedereen over een eigen beeld beschikt. Dat maakt het gamen veel overzichtelijker. Heel vaak als ik racegames speel en net even ben afgeleid, kijk ik per ongeluk naar de auto van een vriend, waardoor ik mijn eigen auto de verkeerde kant op stuur en de race verlies. Een extra scherm zou een goede oplossing hiervoor zijn. Daar zijn uiteraard kosten aan verbonden, maar voor wie vaak met vrienden speelt is het een goede optie. Zelf speel ik Dirt 3 op deze manier. Door middel van bijvoorbeeld Eyefinity is het gemakkelijk om het beeld te spreiden over meerdere schermen, zodat iedereen zich echt kan richten op zijn eigen race. Nadeel aan Eyefinity is dat het menu ook is gefragmenteerd.
Een ander groot voordeel is het upgraden. Een pc is altijd sneller en beter te maken. Is hij te traag? Koop een nieuwe processor. Heb je het idee dat je videokaart te beperkt is? Een nieuw exemplaar doet wonderen. Ja, bovenstaande voorbeelden zijn wat kort door de bocht, traagheid komt niet altijd door de processor en niet elk stuk hardware werkt in jouw systeem. De beste videokaart lijkt ideaal, maar met een verouderd moederbord heb je er weinig aan. Gelukkig zijn er genoeg winkels of fora waar je gratis advies kunt krijgen, zodat je zonder al te veel moeite alles uit je budget haalt en een prima gamesysteem bouwt. Vergelijk dat eens met een console. Als die te warm wordt, is het inbouwen van een koeler behoorlijk lastig. Wie het wel doet, gooit daarmee tevens zijn garantie weg.
Een pc heeft zeker voordelen ten opzichte van een console, maar aangezien het aandeel consoles in de woonkamer veel hoger is, zijn er klaarblijkelijk ook genoeg nadelen. De aanschafwaarde van een pc is waarschijnlijk de grootste. Een PlayStation 3 krijg je tegenwoordig soms cadeau bij een telefoonabonnement, voor een goede pc heb je al snel een flinke duit nodig. Natuurlijk, niet iedereen hoeft een bom van een systeem, maar zelfs een budgetgamer – die games op een normale kwaliteit wil spelen – is minimaal vierhonderd euro kwijt aan alleen al het systeem. Dit komt vooral doordat je als gamer een goede videokaart nodig hebt en die kost al snel honderd euro.
Daarnaast is het lastiger om een systeem op een juiste manier te configureren. Een console sluit je aan en binnen een paar minuten speel je, voor een computer moet je helaas meer geduld hebben. Hier staan wel veel mogelijkheden tegenover, maar je moet het wel willen. Bovendien is de afwerking met kabels bij een console vaak ook iets beter.
Een ander nadeel aan pc-gamen is de releasedata. Games op de pc komen tegenwoordig al snel een paar maanden later uit, als ze überhaupt als uitkomen voor de personal computer.
De pc als console biedt je dus veel mogelijkheden, maar er zitten ook de nodige haken en ogen aan. Het concept is deels identiek aan de strijd tussen Google en Apple. Net als Android biedt pc-gaming meer mogelijkheden en kan een console alleen binnen bepaalde lijntjes worden gebruikt die de maker heeft bedacht, net als iOS. Een console werkt hierdoor gemakkelijker, maar een pc-gebruiker kan alles naar eigen smaak inrichten. Het is dan wel duurder en het kost meer moeite, maar de beste console-ervaring krijg je uiteindelijk niet op een console, maar op een pc.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op InsideGamer.nl.