Verplicht Europees aanbod op Netflix is slecht idee

In Europa moet het aanbod van video-on-demand-diensten zoals Netflix voor minimaal dertig procent uit Europese producties bestaan. Hier heeft het Europees Parlement dinsdag in overgrote meerderheid voor gestemd.

Het quotum moet volgens het Europees Parlement ‘culturele diversiteit van de Europese audiovisuele sector’ ondersteunen. Oftewel: Europa moet kunnen concurreren met Hollywood. Klinkt sympathiek, maar in de praktijk is het volgens mij vooral een methode om extra geld in het laatje te krijgen.

Afkomst niet belangrijk

Op dit moment staan er al een hoop goede Europese producties op Netflix, denk aan bijvoorbeeld Black Mirror, Dark, La Casa Del Papal of Tabula Rasa. Ik ben over het algemeen sowieso een voorstander van marktwerking en bij een commerciële organisatie als Netflix des te meer. Als ik ’s avonds een film of serie wil kijken, wil ik de beste producties zien. Het maakt mij daarbij niet uit of het een Amerikaanse, Europese of zelfs Nederlandse productie is. Een Europees quotum helpt mij op geen enkele manier in die wens.

Voldoen aan het quotum

Een Europees quotum gaat vermoedelijk zorgen voor een lager niveau content. Stel Netflix biedt zeven goede niet-Europese films aan en één goede Europese film. Om aan het quotum te voldoen moeten er nog twee Europese films aan het aanbod worden toegevoegd. Hoe groot is de kans dat dat echt topproducties zijn?

Laten we het eens omdraaien. Stel dat Netflix precies aan het quotum voldoet en het bedrijf wil een waanzinnig goede Amerikaanse productie lanceren. Mag deze dan niet worden toegevoegd in Europa? De kans is aanwezig dat er in Europa meer films en series ontbreken die wel in Amerika beschikbaar zijn.

Definitie

Bovendien is het maar de vraag wat een Europese productie exact is. Je kan een film in Europa opnemen met een volledig Amerikaanse crew. Is het dan een Europese of Amerikaanse productie? En als je met een Europese crew filmt in Amerika? Mogelijk dat een Europees quotum daarnaast hogere kosten met zich mee brengen. Als Europa de goedkoopste locatie zou zijn om te filmen, zouden hier wel meer films en series worden opgenomen.

Nieuwe streamingdiensten

Het quotum geldt niet alleen voor bestaande streamingdiensten. Ik ben benieuwd hoe een groot bedrijf als Disney, dat zelf een streamingdienst aan het opzetten is, denkt over zo’n quotum. Ik kan mij voorstellen dat je als bedrijf nog een extra keer nadenkt voordat je de streamingdienst ook in Europa uitbrengt. Tuurlijk, op termijn zal een bedrijf als Disney niet om Europa heen kunnen, maar het is wel een risico dat dergelijke streamingdiensten pas veel later in Europa beschikbaar zijn.

Wat is het echte probleem?

Het besluit van het Europese Parlement lijkt vooral het bestrijden van randverschijnselen. Streamingdiensten bieden graag producties aan die door veel mensen worden gekeken en dat vergroot de kans op Hollywood-producties. Zoals gezegd is er momenteel al een groot Europees aanbod op Netflix, waardoor het ontbreken van een quotum blijkbaar geen probleem is.

Misschien kan het Europees Parlement zich beter richten op de kern: de Europese productie zelf. Als hier in Europa de beste films en series worden opgenomen, dan kiezen streamingdiensten automatisch voor het Europese aanbod.

Deel dit artikel: