
WayBack Machine: de tijdmachine voor het internet
Sinds 2009 heb ik op domeinen als TjitzeZijlstra.nl, TJToday.nl en Tjitze.nl verschillende persoonlijke blogs gehad. Na een tijdje bloggen had ik altijd een nieuw idee en gooide ik de oude site weg, inclusief content. Heel jammer en zeker geen aanrader! Gelukkig heb ik nu een deel van de content terug kunnen halen via de Internet Archive: Wayback Machine.
Het is tegenwoordig een stukje van de opvoeding geworden: kinderen vertellen dat alles wat ze op het internet plaatsen daar voor eeuwig blijft. Een onschuldige foto of een tweet die je in een opwelling verstuurt lijken misschien klein, maar het kan je (als je bijvoorbeeld politicus wordt) jaren later duur komen te staan. Over het algemeen een irritante eigenschap, maar het heeft ook zeker positieve kanten.
Neem nou de Internet Archive: Wayback Machine. Deze dienst kun je het beste vergelijken met een fotoalbum voor websites. Hoe zag de zoekmachine van Google er in 2000 bijvoorbeeld uit? Via de Wayback Machine kun je een kijkje in het verleden nemen. Het verschil tussen de Google-site in 2000 en 2017 heb ik als afbeelding hierboven neergezet (er zit een effectje over de oude site heen).
In de tijdmachine staan ontzettend veel verschillende websites. Hoe populairder een website is, hoe meer foto’s er van de site zijn gemaakt. Ook van mijn oude websites staan er wat foto’s in (lees ook de blog over mijn eerste domein). Door de Wayback Machine heb ik in de afgelopen dagen een hoop oude artikelen weten te achterhalen en op Tjitze.nl geplaatst. Ik heb met opzettelijk geen aanpassingen aan de tekst gemaakt, om te laten zien hoe ik mij door de jaren heen heb ontwikkeld.
Het is inmiddels bijna dertien jaar geleden dat ik een belangrijke stap heb gezet als het om schrijven gaat. Op 8 november 2005 schreef ik als vijftienjarige op InsideGamer een recensie over het spel Quake IV. Ik begin de review letterlijk met de woorden: “Zo daar zit ik dan. Lekker thuis achter mijn PC. Ik denk laat ik eens gek doen, laat mij eens een recensie schrijven. En hier is hij dan, mijn eerste recensie.” De recensie zorgde ervoor dat ik voor GameQuarter.be ging schrijven en zo is het journalistieke balletje gaan rollen.