Blog  »  Datagedreven content

Tour de Tietema: hoe 3 vrienden YouTube en de wielerwereld veroveren

Tour de Tietema

In de afgelopen drie jaar is het YouTube-kanaal Tour de Tietema een begrip geworden op YouTube en in de wielerwereld. Wat in 2019 begon als drie vrienden die zonder persaccreditatie video’s gingen maken tijdens de Tour de France, is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen kanaal met 150.000 abonnees. Tijd voor een analyse.

Opdrachten uitvoeren tijdens de Tour de France

Tijdens de Tour de France in 2019 maakte YouTube kennis met Bas Tietema, Devin van der Wiel en Josse Wester. Het kanaal van de drie mannen had destijds ongeveer duizend abonnees, en dus was de opdracht in de eerste video een logische: “Overtuig 200 wielerfans om zich te abonneren op jouw kanaal.”

Met een beetje moeite lukte het om 200 wielerfans te overtuigen, en daarna ging het snel. In september 2019 had Tour de Tietema een serie gemaakt bij de Tour de France en de BinckBank Tour, en was het aantal abonnees inmiddels gegroeid tot 11.000.

Meer dan alleen Tour de France

De Tour de France is een jaarlijks hoogtepunt voor wielrenfans, maar ook zeker voor Tour de Tietema. Jaarlijks worden de Tour de France-video’s van Bas, Devin en Josse miljoenen keer bekeken en ook het aantal abonnees groeit het snelste tijdens de drie Tour-weken in juli.

De Tour-video’s uit 2019 zijn inmiddels bijna twee miljoen keer bekeken, terwijl de video’s uit zowel 2020 als 2022 meer dan drie miljoen keer zijn bekeken! Alleen in 2021 zijn de cijfers lager, maar dat heeft er alles mee te maken dat Tourorganisator ASO vorig jaar een groot deel van de content liet blokkeren vanwege copyright-issues.

  • Tour 2019: 1.932.279 weergaven
  • Tour 2020: 3.148.660 weergaven
  • Tour 2021: 1.493.730 weergaven
  • Tour 2022: 3.333.495 weergaven

De Tour-content is dus razendpopulair, maar inmiddels is Tour de Tietema veel meer dan dat. Zo werden Josse en Devin in 2020 klaargestoomd in 50 dagen om vanuit niks de Ronde van Vlaanderen uit te fietsen (2 miljoen weergaven op 7 video’s). Dit jaar zette Bas alles op alles om een profcontract te verdienen in de serie Plan Bas (2,4 miljoen weergaven).

Populair buiten YouTube

Het is leuk om te zien dat Bas, Devin en Josse niet alleen populair zijn op YouTube zelf, maar ook in de wielerwereld. De drie mannen kennen zelf de meeste renners inmiddels wel bij naam, maar ook andersom zie je in video’s dat de profrenners het drietal herkent en ze ook enorm kan waarderen. Uiteraard helpt het als je de renners na een zware Tour blij maakt met een pizza.

Ook bij de wielerfans is Tietema inmiddels een begrip geworden. Het helpt daarbij natuurlijk wel dat Bas inmiddels profrenner is bij het Belgische Bingoal-Pauwels Sauces, maar ook al daarvoor zag je fans in kleding van Tour de Tietema of hoorde je ze de namen scanderen van Bas, Devin of Josse. Zelf was ik eerder deze maand aanwezig bij een criterium in Steenwijk, en hoewel dat Bas zijn achtertuin is, is het toch mooi om te zien dat YouTubers populair zijn in de ‘echte wereld’.

Hoeveel abonnees heeft Tour de Tietema?

Tour de Tietema heeft in augustus 2022 de grens van 150.000 abonnees beslecht. Exact een jaar geleden stond het kanaal nog op 115.000 abonnees, wat dus een groei van dertig procent van de fanbase betekent. Eind juni 2021 ging het kanaal door de grens van 100.000 abonnees, waarmee ze een zilveren play-button van YouTube hebben gekregen.

De video’s van het kanaal zijn vooral populair bij mannen. Op LinkedIn deelt Bas Tietema dat tijdens de Tour 87 procent van de kijkers man is. Vooral in de leeftijd 25 – 34 jaar worden de video’s volop gekeken. De video’s worden buiten Nederland vooral gekeken door Belgische, Britse en Franse wielerfans.

Bas laat op LinkedIn weten ontzettend tevreden te zijn met de record-aantallen tijdens de Tour de France: “Soms lijkt het een vanzelfsprekendheidje, maar als je het dan in cijfers terugziet is het toch wel even knipperen met je ogen.”

Wat is het recept van een Tour de Tietema-video?

De meeste Tour de Tietema-video’s draaien op een challenge. Vaak is de challenge het onderwerp van een specifieke video, bijvoorbeeld: kun je met een normale fiets een berg beklimmen? Andere keren is de serie zelf de uitdaging: kun je een profcontract veroveren (Plan Bas)?

Challenges werken vaak heel goed op YouTube omdat de verhaallijn heel concreet is. In het begin van de video wordt de uitdaging bekend gemaakt, in het middenstuk zie je de hoofdpersoon zwoegen, en aan het einde wordt bekend of de challenge wel of niet is gehaald.

Dat de challenges een succes zijn op dit wielerkanaal heeft vooral te maken met het enthousiasme en de durf van Bas, Devin en Josse. De video’s hebben een positieve insteek, waar je als kijker vrolijk van wordt. Uiteraard helpt het aanstekelijke muziekje ook zeker mee. Tel daarbij nog op dat je via de content een uniek kijkje achter de schermen krijgt in de wielerwereld, én dat de video zelf van een hoog niveau zijn, en je krijgt content die je als wielerfan wel moet kijken. En zelfs als je niks met wielrennen hebt, is dit misschien een leuke kennismaking met deze sport.

Best bekeken video’s van Tour de Tietema

Hieronder de drie populairste video’s. Tijdens de Tour de France van vorige maand was populairste video de beklimming van de Alpe D’Huez op een oude oma-fiets door Bas (334.326 weergaven), gevolgd door de wheelie-challenge 2022 (325.371 weergaven).

1. Wheelie contest in Tour de France 2020 (536.107 weergaven)

YouTube video

 

2. Van niks naar prof in 50 dagen: Ronde van Vlaanderen 2020 (484.878 weergaven)

YouTube video

 

3. 50 dagen als prof: Onze weg naar de Ronde van Vlaanderen 2020 (404.031 weergaven)

YouTube video

 

Meer over YouTube

Deze artikelen over YouTube vind je mogelijk ook interessant: