Blog  »  Datagedreven content

MrBeast plaatst als experiment op X en verdient 263.655 dollar met één oude video

MrBeast met gouden auto

Het schrijven van de titel van deze blog gaf mij clickbait-vibes, maar er is geen woord aan gelogen. De snelstgroeiende YouTuber op dit moment, MrBeast, heeft een experiment uitgevoerd op X (voorheen Twitter) om te kijken wat een video hem op dit sociale platform zou opleveren. De video is zes dagen geleden geplaatst en heeft volgens MrBeast inmiddels 263.655 dollar (242.290 euro) opgeleverd. “Maar het is een beetje een façade”,  zegt MrBeast.

‘Mijn video’s zijn te duur voor X’

Jimmy Donaldson, beter bekend als MrBeast, heeft afgelopen dinsdag een oude video geüpload naar X omdat hij benieuwd was hoeveel advertentie-inkomsten dit zou opleveren. De YouTuber werd eerder gevraagd waarom hij zijn video’s niet op X plaatst. Zijn antwoord was dat zijn video’s te duur zijn om te maken en de advertentie-inkomsten te laag zijn om het werk te compenseren.

Bij de video “$ 1 auto vs $ 100.000.000 car” schrijft MrBeast: “Ik ben benieuwd hoeveel advertentie-inkomsten een video op X oplevert, dus ik upload deze opnieuw om hem te testen. Zal volgende week de advertentieopbrengst delen”.

Opbrengsten MrBeast-video op X

Drie dagen na het plaatsen van de video stond de video op 124 miljoen views en peilde MrBeast op X wat zijn achterban dacht dat dit aan inkomsten zou opleveren. De meeste mensen die reageerden dachten rond de 10.000 dollar. Maandag (vandaag) heeft MrBeast gedeeld dat de werkelijke inkomsten flink hoger liggen met 263.655 dollar:

Volgens MrBeast zijn deze cijfers niet representatief: “Adverteerders zagen dat de video veel aandacht kreeg en hebben (denk ik) advertenties voor mijn video gekocht.”

Bij video-advertenties wordt vaak gekeken naar de CPM: Cost per thousand. Oftewel in het geval van de maker, hoeveel geld je krijgt voor 1.000 weergaven. Bij YouTube liggen deze aantallen tussen 21 cent en een paar euro per 1.000 weergaven. Voor de specifieke video van MrBeast op X op 1,68 dollar.

Het sociale platform X ligt al maanden onder vuur. Grote internationale bedrijven en ook Nederlandse organisaties stopten met adverteren omdat ze niet naast haatdragende berichten wilden staan.