Blog  »  Productiviteit

Hoe houd je goede voornemens vol?

Kalender op 1 januari

Een nieuw jaar, een nieuwe ik. Jaarlijks zijn er een hoop mensen die begin januari met allemaal goede voornemens. Meer sporten, afvallen, geld sparen, meer lezen, allemaal ideeën om jezelf te verbeteren. Het begin gaat soepel, maar na een paar weken stopt de motivatie en verdwijnen de goede voornemens. Pas aan het einde van het jaar worden de voornemens ze afgestoft, zodat de cirkel weer opnieuw kan beginnen. Heeft het eigenlijk nut om met goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan en als je er aan doet: hoe houd je het vol?

Fail to plan, is planning to fail

“Ik doe niet meer aan goede voornemens, want ik houd het toch niet vol.” Het is een begrijpelijke uitspraak, maar het lost natuurlijk niet je problemen op. Stel dat je wilt afvallen. Dan zul je toch echt zelf aan de bak moeten, want bij het overgrote deel van de mensen gebeurt afvallen niet automatisch.

Maak je goede voornemens concreet

Als je één of meerdere goede voornemens hebt gekozen, is het belangrijk om je doelen concreet te maken. Allereerst moet je doel meetbaar zijn, zodat je gemakkelijk kunt vaststellen of je je doel hebt gehaald. Terug naar het voorbeeld van het afvallen, hoeveel kilogram wil je dan exact afvallen? Probeer dit doel realistisch, maar ambitieus te houden. Hierdoor daag je jezelf wel uit, maar behoud je ook voldoende motivatie om je doel te kunnen halen. Vergeet ook niet een deadline voor jezelf te stellen: wil je dit doel op 31 december halen, of voor de zomer nog?

Ten tweede moet de waarom voor jezelf duidelijk zijn. Die heb je in het begin waarschijnlijk nog niet echt nodig, maar wel over een paar weken als je het druk hebt met andere dingen of als je even niet zo lekker in je vel zit. Op dat moment haal je onvoldoende motivatie uit je concrete doel: “Morgen ga ik wel weer sporten, vandaag ben ik moe.” Daarom is het belangrijk om je de toekomst voor te stellen. Wat kun je eindelijk doen als je je goal(s) hebt bereikt?

Ten derde is het belangrijk om te formuleren hoe je het doel gaat bereiken. Voor het afvallen-doel kan het bijvoorbeeld slim zijn om jezelf een concreet doel te stellen zoals minimaal twee keer per week vijf kilometer hard te lopen. Houd dit echter realistisch. In de eerste weken lukt het misschien wel om vier of vijf keer in de week te sporten, maar als je dit als doel stelt en je faalt, dan is de kans groot dat je helemaal niet meer gaat sporten.

De vierde stap is dat je tussendoelen voor je zelf stelt. Mensen overschatten vaak wat ze in een dag kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen doen. Een jaar is echter lastig om te overzien, daarom is het handig om je hoofddoel in stukjes te hakken: bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Hierdoor heb je tegelijkertijd ook meer urgentie in je doel zitten. Als je tien kilogram wilt afvallen aan het einde van het jaar, dan is het gemakkelijk om te zeggen: ik begin morgen wel. Als je deze maand één of twee kilogram moet afvallen, dan kun je die luxe niet permitteren.

Leg verantwoording af

Als je een doel echt wil bereiken, is het slim om te kiezen voor een accountability partner. Met je accountability partner  bespreek je wekelijks of tweewekelijks kort hoe de afgelopen periode was, en wat je plannen voor de komende periode zijn. Hierdoor heb je een stok achter de deur en kun je elkaar scherp houden en motiveren om te blijven werken aan je goede voornemens, zelfs als het even iets minder gaat. Het kiezen en vragen van een accountability partner kan een beetje spannend zijn, maar als je aan de slag gaat met een goede vriend, dan kan dit voor allebei heel waardevol zijn.

Ik ga zelf dit jaar voor het eerst aan de slag met een accountability partner. Als ik namelijk terugkijk op waarom ik op een gegeven moment mijn goede voornemens uit het oog verlies, dan komt dit vaak doordat ik druk ben met andere dingen of omdat ik te aardig voor mijzelf ben.

Formuleren van goede voornemens

“Ik wil dit jaar gaan afvallen” is een voornemen datje waarschijnlijk niet gaat halen omdat dit absoluut niet concreet is. Veel beter is: “Ik ga dit jaar 10 kilogram afvallen, zodat ik mijn favoriete broek weer aan kan hebben en zonder schaamte weer naar het strand kan. Ik ga dit doen door dagelijks een half uur te gaan lopen en minimaal twee keer per week vijf kilometer hard te lopen. In januari ga ik 3 kilogram afvallen.” Als je dan ook nog eens aan de slag gaat samen met een accountability partner, dan kan het niet anders dan dat je aan het einde van het jaar met trots terugkijkt op je eigen prestaties.