Blog  »  Games, Overig

Hands-on preview: Rayman Legends

Als je voorafgaand aan 2013 een lijstje had gemaakt met de beste games voor dit jaar, kon Rayman: Legends eigenlijk niet ontbreken. Het spel heeft een hoge nostalgie-waarde, is grappig, snel, uitdagend en vooral één van de beste platformgames van de huidige generatie.

In 2011 bracht Ubisoft ons terug in de prachtige wereld van Rayman met Rayman: Origins. De game-held zag in 1995 het licht in een 2D-platformspel dat naar hem is vernoemd. Na het tweede deel zakte de serie in en verdween Rayman zelfs naar de achtergrond in de Raving Rabbids-games. Origins betekende de terugkeer als 2D-platformer en dat resulteerde in een verrassend sterke game die zowel grappig als heel erg uitdagend was.

Rayman: Legends gaat verder op dit pad, zij het dat het spel (in ieder geval in eerste instantie) enkel op de Wii U uitkomt. Misschien is dat juist een prima keuze, omdat de Wii U een echte samenspeel-console is en Legends naadloos bij die visie aansluit. Samen met maximaal vier vrienden kun je door de werelden heen rennen, vliegen en zwemmen.

De bestuurder van de GamePad bestuurt hierbij geen personages, maar kan extra punten vrijspelen, platforms besturen en vijanden kietelen. Dat klinkt ietwat suf en dat is het helaas ook. Beste advies dat we je dan ook kunnen meegeven: ga je met meerdere spelers de strijd aan, wissel dan de GamePad af, want het spel wordt pas echt tof als je een personage bestuurt.

Bij de personages ligt namelijk de kracht van het spel. De animatie zijn grappig en vertrouwd, de levels zitten geniaal in elkaar en het speltempo ligt verschrikkelijk hoog. In je eentje geeft dit spel als een voldaan gevoel aan je lachspieren, maar met een paar vrienden is het helemaal genieten.

In de recent uitgekomen demo zit een level die toch nog een beetje boven de sterke concurrentie uitstijgt. Het gaat om de Castle Rock-level, waarbij de acties die je doet invloed hebben op de muziek die je hoort. Aangezien het rock-nummer Black Betty van Ram Jam redelijk door knalt, is stilstaan geen optie. Overigens is dat in die level sowieso niet handig, aangezien je achterna wordt gezeten door vijanden die van geen wijken weten.

Spelen op muziek is op zich niet uniek, maar hoe die combinatie in Rayman: Legends tot uiting komt is toch wel bijzonder. Normaal gesproken volgen de acties op het scherm de muziek, maar in Legends is het precies andersom. Kom jij met een plof neer, dan hoor je een slag op het drumstel, glij je via een waslijn naar beneden dan hoor je een aangeslagen gitaarsnaar.

Het concept is dus nog iets verbeterd ten opzichte van de voorganger en aangezien dat spel heel goed uit de verf kwam, kan het met Rayman: Legends bijna niet fout gaan. Bijna dan, want het is natuurlijk maar de vraag of de multiplayer-modus volledig tot zijn recht gaat komen met de GamePad. We zullen het zien bij de uiteindelijke versie van Rayman Legends die op 28 februari zal uitkomen.

Verwachting

De verwachtingen zijn hoog bij Rayman: Legends. De voorganger was uitstekend en de eerste speelsessies hoopgevend. Waarschijnlijk wordt dit één van de beste platformgames van deze generatie. Zeker weten kunnen we pas doen vanaf 28 februari 2013, want dan komt dit spel uit.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Netwatcher.nl (webarchive link).