
Filmreview: The Social Network
Het is alweer acht jaar geleden dat de film over Facebook, The Social Network, in de bioscopen verscheen. Inmiddels is het platform nog een stuk groter geworden, maar heeft het ook de nodige schandalen achter de rug. Is de film uit 2010 in 2018 nog steeds de moeite?
The Social Network geeft een blikje achter de schermen bij de begindagen van een Facebook (overigens zijn er geen Facebook-medewerkers betrokken geweest bij het project, ook Mark Zuckerberg zelf niet). In de film is het 2003 en is de negentienjarige student Mark Zuckerberg (gespeeld door Jesse Eisenberg) net gedumpt door zijn vriendin Erica. De Harvard-student is ontzettend slim, maar sociaal op zijn zachtst gezegd niet zo handig en dat breekt hem ook op zijn relatie.
FaceMash
Mark zet hem op een drinken, plaatst een gefrustreerde blog over Erica en bouwt in de dronken bui FaceMash in elkaar. Een site waarop bezoekers twee vrouwelijke studenten voor krijgen geschoteld en moeten kiezen wie zij de lekkerste vinden. De foto’s heeft Mark verzameld door het hacken van online smoelenboeken. De site is een succes en het Harvard-netwerk gaat midden in de nacht plat.
Facebook-idee gejat?
De hackactie wordt opgemerkt door de rijke tweeling Tyler En Cameron Winklevoss. Zij vragen Mark om samen met hen een Facebookachtige website te bouwen. Mark maakt een deal met de Winklevoss-broers, maar begint nooit aan het project. Wel begint hij daarna met zijn eigen project: Thefacebook. Hierbij krijgt hij hulp van Eduardo Saverin en Napster-bedenker Sean Parker (gespeeld door Justin Timberlake). De Winklevoss-tweeling pikt het succes van Facebook niet en sleept Mark voor de rechter. De rechtszaak is de spil in deze twee uur durende film.
Hoewel Facebook zich inmiddels veel verder heeft ontwikkeld, blijft het fascinerend om te zien hoe enkele van de basisprincipes van het sociale netwerk tot stand zijn gekomen (of in ieder geval de interpretatie daarvan, van de filmschrijver). Gecombineerd met de ijzersterke rol die Eisenberg speelt is de film de moeite al meer dan waard. Daarbij maakt het niet uit dat de overige personages grotendeels als opvulling worden gebruikt. De dialogen zijn messcherp en de beelden en muziek zeer sfeervol.

Inspirerend
Iets dat mij acht jaar geleden al op viel toen ik deze film in de bioscoop keek, maar nu weer, is de inspiratie die de film geeft aan ondernemers. Dat klinkt misschien wat gek als je kijkt naar de ellende die Mark mee maakt. Het bouwen van het bedrijf kost hem vrienden en de Winklevoss-rechtzaak maakt dingen ook niet echt beter.
Ik doel op de manier waarop Mark FaceMash ontwikkelt en daarna Facebook. Het idee is heel simpel en daarna begint hij gewoon met de ontwikkeling ervan. Uiteindelijk is Facebook gegroeid tot een megaproduct, maar het basisidee is heel simpel. Als je zelf wel eens hebt geprobeerd om een product of site te bedenken, dan weet je hoe verleidelijk het is om een mechalomaan project te starten, terwijl dat nooit succesvol is. Begin met een simpel idee en misschien het belangrijkste: begin vooral!
Ellende
Sinds 2010 heeft het imago van Facebook flinke klappen gehad. Weinig mensen hebben echt problemen met het discutabele begin van het netwerk, maar het platform heeft inmiddels fouten gemaakt die mensen niet zo snel vergeten. Daarbij denk ik vooral aan het dataschandaal rondom Cambridge Analytica, maar ook de recente hacks. Mensen zijn zich ook een stuk bewuster geworden van hun socialmedia-verslaving en dat doet Facebook ook geen goed. De Facebook-app openen en minutenlang doelloos scrollen: het is helaas voor velen een gewoonte geworden. Facebook werkt inmiddels wel aan tools om je bewuster te maken van je eigen gedrag.
Tijd voor The Social Network 2?
The Social Network blijft acht jaar na dato een gave film om te kijken. Informerend, inspirerend, maar vooral heel erg vermakelijk. Met alle ellende die in de tussentijd is gebeurd, is de vraag of het inmiddels tijd is voor een tweede deel. Vlak voordat ik aan de film begon, vond ik dat een goed idee, maar inmiddels ben ik gaan twijfelen. Ik heb het gevoel dat de ellende die we het afgelopen jaar hebben gezien rondom Facebook slechts het begin is van de gifbeker. Misschien nog even een tijdje wachten, ik weet nu al dat ik in ieder geval weer ga kijken!