Films en series, Overig

Filmreview: Bumblebee

Bumblebee (2018)

Ooit begonnen als speelgoedreeks, maar inmiddels zijn er ook veel strips, series en films over de Transformers. In 2007 verscheen een gelijknamige film van Michael Bay en Steven Spielberg in de bioscoop. Op dit moment draait de zesde Transformers-film, Bumblebee, in de bioscoop. Het is echter geen vervolg, maar een reboot.

Als je één kenmerk mag noemen bij een Michael Bay-film, dan zal dit waarschijnlijk explosies zijn. De regisseur houdt van actie en als hij ook maar een kleine kans ziet om een explosie toe te voegen aan een film, dan zal hij dit zeker niet laten. Vooral bij een serie als Transformers kwam dit sterk naar voren. Overigens met succes! De vijf Transformers-films brachten miljarden op. Het succes nam echter af per film en daarom is er nu gekozen om de serie een injectie te geven met regisseur Travis Knight.

YouTube video

 

Bumblebee draait om de gelijknamige buitenaarde robot, een Transformer. Op zijn planeet Cybertron is oorlog uitgebroken en Bumblebee vlucht naar aarde. Hoewel hij weet te ontkomen, is hij flink gewond geraakt. Hij verstopt zich als een Volkswagen Kever op een autokerkhof. Op een dag wordt hij gevonden door de tiener Charlie. Charlie merkt echter al snel dat de Kever niet zomaar een auto is. Charlie en Bumblebee worden goede vrienden, en gaan samen de strijd aan tegen de vijandige Decepticons-robots.

Wat betreft het verhaal had dit zo een film van de hand van Michael Bay kunnen zijn, maar Bumblebee verschilt enorm met zijn voorgangers. Waar de voorgangers vooral draaiden om actie, daar probeert de nieuwe film meer diepte te brengen. Niet alleen Bumblebee komt een stuk menselijker over, ook de vijandige Decepticons zijn een stuk intelligenter geworden. In het verleden leken ze op oldschool vijanden: geen intelligentie en alleen one-liners. Het waren brute vechtmachines. In Bumblebee is het doel nog steeds om het gele robotje op te sporen en te vernietigen, maar ze gaan hierbij een stuk intelligenter aan de slag. Ze proberen zelfs samen te werken met de mensheid.

Mocht je liefhebber zijn van de voorgaande Transformers-films, dan zal het wel even wennen zijn. De explosies zijn verdwenen en ook het rauwe randje is van de film af. De film oogt een stuk vriendelijker en is duidelijk gemaakt als familiefilm. Vooral de rol van Bumblebee is hierbij belangrijk. Als Charlie hem probeert te leren dat hij zich moet voordoen als auto als er andere mensen in de buurt zijn, luistert hij niet en verstopt hij zich achter een rots. Als Charlie even een uurtje niet thuis is, sluipt Bumblebee de woonkamer in en dat gaat natuurlijk niet zo soepel. Een robot van het formaat olifant past natuurlijk niet in een woonkamer.

Niet iedereen zal deze nieuwe koers kunnen waarderen, maar het zorgt er wel voor dat de film een stuk volwassener en completer is dan zijn voorgangers. De explosies zijn vervangen door visuele pracht. Zowel de planeet Cybertron als de robots zien er fantastisch uit! Wel is de film misschien wel wat te braaf. Robots van een planeet waar oorlog woedt, die verdienen een ruw randje. Het is nu gewoon wat te gelikt.

Bumblebee is een heerlijke actiefilm geworden, vooral ook interessant als je niets met de voorgangers had. De film ziet er prachtig uit en met name de robots zien er heel goed uit. Een film die geschikt is voor het hele gezin. Ik was uitgekeken op de vorige Transformers-reeks, maar Bumblebee geeft mij wel hoop voor de Transformers-serie.

Andere artikelen